Προκηρύσσονται θέσεις και για τα δύο νοσοκομεία της περιοχής μας

Το πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι βαθιά δομικό
και μεγαλύτερη απόδειξη  γι’ αυτό
είναι τα δύο νοσοκομεία της περιοχής μας
που «κλινικές και εργαστήρια λειτουργούν
στα όρια της απαξίωσης και της κατάρρευσης»*.

 

- του Λευτέρη Τηλιγάδα -

 

 

Με μηχανήματα τα οποία λειτουργούν αποσπασματικά εξυπηρετώντας έναν πολύ μικρό αριθμό ασθενών (Μαγνητικός Νοσοκομείο Αγρινίου), με 40 περίπου οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού κενές και για τα δύο νοσοκομεία και μάλιστα σε έναν οργανισμό που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις απαραίτητες πρόνοιες, τις οποίες πρέπει να καλύπτει κάθε δομή δημόσιας υγείας που θέλει να σέβεται τη λειτουργία της, με προκηρύξεις θέσεων που ακυρώνονται εκ του αποτελέσματος, αναδεικνύοντας συνεχώς την απαξίωση και των δύο νοσοκομείων της περιοχής μας από τον ιατρικό κόσμο, είναι λογικό οι γιατροί που καλούνται να υπηρετήσουν σε αυτά να κάνουν λόγο για «κλινικές και εργαστήρια που λειτουργούν στα όρια της απαξίωσης και της κατάρρευσης», όπως είπε μεταξύ άλλων, η κ. Βάνα Πατρινού, Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτ/νίας (ΕΙΝΝΑΑ) κατά τη χθεσινή τοποθέτησή της στη συνάντηση των φορέων της περιοχής με τον ΓΓ του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα. 

Και πώς να μη συμβαίνει άραγε αυτό, όταν όλοι, μα όλοι, όσοι έχουν την ευθύνη της πλήρους και αποτελεσματικής λειτουργίας και των δύο αυτών νοσοκομείων, σύμφωνα με την εκτίμηση μας, ή είναι «λίγοι» για τις ευθύνες που έχουν αναλάβει ή είναι  βολεμένοι μέσα στη μίζερη καθημερινότητα πού τους επιβάλλει η συνήθεια της διαχείρισης του τέρατος πού ονομάζεται παροχή δευτεροβάθμιας υπηρεσίας της δημόσιας υγείας.

Μόλις πριν λίγες μέρες βγήκε άγονη η προκήρυξη για μια από τις δύο θέσεις των επιμελητών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αγρινίου, οι οποίες προκηρύχθηκαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και  όπως πληροφορούμαστε  τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να προκηρυχθούν 13 θέσεις και για τα δύο νοσοκομεία της περιοχής μας (8 θέσεις για το νοσοκομείο Αγρινίου και 5 θέσεις για το νοσοκομείο Μεσολογγίου), με τη μία εξ αυτών να είναι αυτή του Συντονιστή-διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αγρινίου.

Κάποιοι στην 6η ΥΠΕ μας κοροϊδεύουν: Η ΜΕΘ Αγρινίου είχε Συντονιστή-Διευθυντή μονάδας την κ. Μιχαηλίδου, η οποία  παραιτήθηκε για πάρα πολλούς λόγους, αλλά κυρίαρχα για την μη προκήρυξη των θέσεων των Επιμελητών Α και Β, όπως όλοι της είχαν υποσχεθεί. Για να είναι συνεπής στο καθήκον της μάλιστα και για να καλύψει ανεπάρκειες, όπως μας είχε δηλώσει τότε, ήταν αναγκασμένη σε διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες. Είχαμε γράψει εκείνη την εποχή και με αφορμή αυτή την παραίτησή της, ότι με αυτά που γίνονται στο νοσοκομείο Αγρινίου, δεν θα βρεθεί κανείς γιατρός να θυσιάσει  την καριέρα του και τη ζωή του για να έχει ΜΕΘ το νοσοκομείο Αγρινίου, χωρίς το εξειδικευμένο και απαιτούμενο προσωπικό.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι αυτή η νέα προκήρυξη δεν θα είναι άγονη αλλά θα προκύψει αποτέλεσμα  (δεν το πιστεύουμε, αλλά ας το υποθέσουμε), έχουν αναρωτηθεί οι υπεύθυνοι  της 6ης ΥΠΕ με ποιους επιμελητές θα μοιραστεί το βάρος της λειτουργίας της μονάδας αυτός ο νέος συντονιστής-διευθυντής που θα έρθει;  Νόμος είναι το άλογο να μπαίνει μπροστά από το κάρο… Κάθε φορά που συμβαίνει το ανάποδο, το κάρο αντί να πηγαίνει μπροστά πάει πίσω και μάλιστα… πολλά χρόνια πίσω.

Μιας όμως και μιλάμε για προκηρύξεις να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας, εκτός από την προκήρυξη του συντονιστή-διευθυντή της ΜΕΘ Αγρινίου για την νοσηλευτική μονάδα του Αγρινίου τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται, να προκηρυχθούν μία  θέση συντονιστή-διευθυντή καρδιολογικής. δύο θέσεις ψυχίατρων, δύο θέσεις χειρουργών, μία θέση καρδιολόγου ή παθολόγου για τα επείγοντα και μια θέση αναισθησιολόγου.

Δεν γνωρίζουμε για ποιες ειδικότητες θα προκηρυχθούν ταυτόχρονα οι θέσεις που θα στελεχώσουν τη νοσηλευτική μονάδα του Μεσολογγίου, αλλά όποιες και να είναι αυτές θα είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα μεγάλα προβλήματα των δύο υποστελεχομένων και ξεπερασμένων οργανισμών των νοσοκομειακών μονάδων της περιοχής μας.

Να φανταστείτε ότι για τους δύο οργανισμούς αυτών των δύο νοσοκομείων ο καρκίνος δεν υφίσταται ως ασθένεια, αφού οργανική θέση ογκολόγου δεν προβλέπεται ούτε στο Μεσολόγγι, ούτε στο Αγρίνιο. Ούτε η μαστογραφία, ούτε η ακτινοθεραπεία ούτε η χημειοθεραπεία έχουν ανακαλυφθεί ακόμα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας του νομού της Αιτωλοακαρνανίας. Ο κοντινότερος ογκολόγος αυτού του συστήματος είναι εκτός νομού.

Να μην αναφερθούμε στα παιδιατρικά χειρουργεία, που ακόμα και για μια εκτίμηση πρέπει να περάσει κανείς ή «αντίπερα» ή την Ιόνια

Με τις υγείες μας

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in: Ρεπορτάζ