8 Νοεμβρίου: Διεθνής Ακτινολογίας | Μεσοφυλικών | Πολεοδομίας – Χωροταξίας


.

Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων,
που απαιτούν ευαισθητοποίηση και συντονισμένη δράση.

Η 8η Νοεμβρίου ορίστηκε ως:

Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας | Ημέρα Αλληλεγγύης Μεσοφυλικών | Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας – Χωροταξίας


Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας

Η Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας (International Day of Radiology) καθιερώθηκε το 2012, με κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινολογίας (ESR), της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής (RSNA), και του Αμερικανικού Κολεγίου Ακτινολογίας (ACR), για να αναδείξει τη σημαντική συμβολή της ακτινολογίας στη σύγχρονη ιατρική.

Αποτελεί μια ετήσια εκδήλωση που προωθεί τον ρόλο της ιατρικής απεικόνισης στην υγειονομική περίθαλψη. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου και συμπίπτει με την επέτειο της ανακάλυψης των ακτίνων Χ από τον Wilhelm Röntgen, το 1895. Σκοπός της είναι να συμβάλει στη διάδοση πληροφοριών και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πολλά οφέλη της ιατρικής απεικόνισης στη δημόσια υγεία, όπως και τη συνεισφορά της στην εξέλιξη των γνώσεών μας πάνω στις ιατρικές επιστήμες.

Η ιατρική απεικόνιση είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς και προοδευτικούς κλάδους της υγειονομικής περίθαλψης και ένας τομέας μεγάλης δραστηριότητας όσον αφορά την τεχνολογική και βιολογική έρευνα. Οι ακτινογραφίες, οι μαγνητικές τομογραφίες, ο υπέρηχος και πολλές άλλες τεχνολογίες ιατρικής απεικόνισης είναι γνωστές σε πολλούς, αλλά ο ακριβής σκοπός και η αξία αυτών των υπηρεσιών δεν είναι ευρέως κατανοητός, παρά το γεγονός ότι όλοι έχουμε περάσει κάποια διαδικασία διαγνωστικής απεικόνισης.

Η ακτινολογία ίσως είναι η πιο ταχέως εξελισσόμενη ιατρική ειδικότητα. Μόνο σε ελάχιστους άλλους κλάδους έπρεπε να απορρίψουν οι γιατροί τόσες πολλές παλιές τεχνικές και να αγκαλιάσουν τις νέες. Έπρεπε να αποδείξουν ότι υπάρχει ανάγκη για αυτά τα ακριβά ιατρικά εργαλεία και να κερδίσουν κεφάλαια. Αν και μετά από ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, οι τεχνικές απεικονίσεις άλλαξαν γρήγορα κατά το τελευταίο τέταρτο αυτού του αιώνα, ενώ οι κύριοι στόχοι της ακτινολογικής διάγνωσης παραμένουν οι ίδιοι.

Η ακτινολογία στοχεύει πρωτίστως στην υποστήριξη των παραπεμπόντων ιατρών στη διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία και τελικά στην υποστήριξη των ασθενών, ώστε να βελτιωθεί η υγεία τους. Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τη διαγνωστική ακτινολογία, οι στόχοι είναι: η ανίχνευση των παθολογικών διεργασιών, ο ακριβής εντοπισμός τους και η απεικόνιση ή η πρόβλεψη του είδους της διεργασίας της νόσου. Αυτό που προκαλεί κατάπληξη είναι ότι αυτό γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά και είναι εντελώς μη επεμβατικό!

Έχοντας αυτούς τους στόχους, η ακτινολογία παρέχει υπηρεσίες σε όλους τους ιατρικούς κλάδους και συνεχίζει να αναπτύσσεται και να επαναπροσδιορίζει την ύπαρξη και τα πρότυπα πρακτικής της μέσω μιας αμοιβαίας αλληλεπίδρασης με αυτούς τους κλάδους.

Ημέρα Αλληλεγγύης Μεσοφυλικών

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου, κυρίως στην Ευρώπη, για να αναδείξει τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των μεσοφυλικών ατόμων.
Ως μεσοφυλικά άτομα θεωρούνται τα πρόσωπα μη καθορισμένου ανατομικού φύλου. Ο όρος «μεσόφυλος» αντικατέστησε τον αδόκιμο όρο «ερμαφρόδιτος», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τους γιατρούς κατά το 18ο και 19ο αιώνα.
Η ημερομηνία για τον εορτασμό της «Ημέρας Αλληλεγγύης Μεσοφυλικών» («Intersex Solidarity Day») επελέγη για συμπέσει με τη γέννηση στις 8 Νοεμβρίου 1838 της μεσοφυλικής Ερκιλίν Μπαρμπέν (1838-1868), τα απομνημονεύματα της οποίας εξέδωσε το 1980 ο διάσημος γάλλος φιλόσοφος και ψυχολόγος Μισέλ Φουκό (1926-1984) με τίτλο «Ερκιλίν Μπαρμπέν: Τα προσφάτως ανακαλυφθέντα απομνημονεύματα ενός γάλλου ερμαφρόδιτου».
Η γιορτή απαντάται και ως «Ημέρα Μνήμης Μεσοφυλικών» («Intersex Day of Remembrance»).

 

Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας – Χωροταξίας

Η 8η Νοεμβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας – Χωροταξίας (World Town Planning Day) για να καταδείξει τη συνεισφορά του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού στην ποιότητα ζωής των οικισμών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Εμπνευστής της, από το 1949 ήδη, ο αργεντίνος καθηγητής πολεοδομίας Κάρλος Μαρία ντέλα Παολέρα.
Σήμερα γιορτάζεται σε περισσότερες από τριάντα χώρες του κόσμου.

 

 

 

 

 

————————————————————————————
Πηγή: sansimera.gr/ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *