...
Παγκόσμιες και Διεθνείς ημέρες
| 29 Ιουνίου |
Διεθνής Ημέρα των Τροπικών
Παγκόσμια Εβδομάδα Αλλεργίας
Παγκόσμια Ημέρα Βιομηχανικού Σχεδιασμού
Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας
| Οι διεθνείς ημέρες είναι αφορμές ενημέρωσης σε θέματα που απασχολούν,
την παγκόσμια κοινωνία, για την κινητοποίηση της πολιτικής βούλησης και την εξεύρεση πόρων
για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων, καθώς και την ενίσχυση των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας. |
Διεθνής Ημέρα των Τροπικών
Η Διεθνής Ημέρα των Τροπικών είναι μία από τις εκδηλώσεις του ΟΗΕ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου. Κύριος στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την τροπική ζώνη του πλανήτη μας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τις αναδυόμενες ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Οι τροπικοί ή τροπική ζώνη είναι μία περιοχή της Γης που περιβάλλει τον Ισημερινό. Βρίσκεται μεταξύ του Τροπικού του Αιγόκερω στο Νότιο Ημισφαίριο και του Τροπικού του Καρκίνου στο Βόρειο Ημισφαίριο. Το τροπικό κλίμα χαρακτηρίζεται από πολύ ζεστό καιρό και η θερμοκρασία παραμένει σχετικά σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κλίματος στην τροπική κλιματική ζώνη: το κλίμα των τροπικών δασών, το κλίμα τροπικών μουσώνων, το τροπικό υγρό και ξηρό κλίμα (σαβάνα).
Οι Τροπικοί, ως περιοχή, αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής επιφάνειας της Γης και φιλοξενούν περίπου το 80% της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας. Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στην τροπική περιοχή, επομένως η περιοχή φιλοξενεί μεγάλο μέρος της πολιτιστικής και γλωσσικής ποικιλομορφίας του κόσμου. Ενώ τα τροπικά έθνη έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, η τροπική ζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης.
Η Διεθνής Ημέρα των Τροπικών καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 2016 και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, σε όλα τα επίπεδα, για τα θέματα που επηρεάζουν την τροπική ζώνη και στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που θα διαδραματίσουν οι χώρες των τροπικών στην επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης, που έχει θέσει ο ΟΗΕ.
Παγκόσμια Εβδομάδα για την Αλλεργία
Κάθε χρόνο τον Ιούνιο γιορτάζεται η Παγκόσμια Εβδομάδα για την Αλλεργία (29 Ιουνίου-5 Ιουλίου 2025) με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Αλλεργιολογίας (WAO). Στόχος της καμπάνιας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις συνέπειες των αλλεργιών στην ανθρώπινη υγεία.
Αλλεργία είναι μια υπέρμετρη αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος (αντίδραση υπερευαισθησίας) σε ουσία (αλλεργιογόνο) που δεν προκαλεί αντίδραση στην πλειονότητα των ανθρώπων. Προϋποθέτει την ύπαρξη προγενέστερης έκθεσης (ευαισθητοποίηση) στο ίδιο αντιγόνο, που έχει επιφέρει την ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι του συγκεκριμένου αλλεργιογόνου.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που δημοσιοποίησε το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, οι αλλεργίες ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για τον θάνατο 180.000 ατόμων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Το 22% του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο πάσχει από κάποια μορφή αλλεργίας, ενώ τα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι τα κρούσματα αλλεργικών αντιδράσεων αυξήθηκαν κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια και ότι ένας στους τρεις θα αναπτύξει κάποια μορφή αλλεργίας κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Παγκόσμια Ημέρα Βιομηχανικού Σχεδιασμού
Η Παγκόσμια Ημέρα Βιομηχανικού Σχεδιασμού (World Industrial Design Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη διαδικασία του βιομηχανικού σχεδιασμού και το επάγγελμα του βιομηχανικού σχεδιαστή και ν’ αναδείξει τη σημασία του βιομηχανικού σχεδιασμού στην ενίσχυση της κοινωνικής, πολιτιστικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό που υιοθετήθηκε το 2015, ο βιομηχανικός σχεδιασμός είναι μία στρατηγική διαδικασία επίλυσης προβλημάτων που οδηγεί στην καινοτομία, στηρίζει την επιχειρηματική επιτυχία και οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω καινοτόμων προϊόντων, συστημάτων, υπηρεσιών και εμπειριών.
Ο βιομηχανικός σχεδιασμός είναι ο σχεδιασμός φυσικών προϊόντων μαζικής παραγωγής. Κύριος σκοπός του είναι να διασφαλίσει ότι το τελικό προϊόν ικανοποιεί τις απαιτήσεις του στιλ, της λειτουργίας, της χρηστικότητας, των υλικών και του κόστους. Με άλλα λόγια, οι βιομηχανικοί σχεδιαστές σχεδιάζουν αντικείμενα, προϊόντα, συσκευές και υπηρεσίες που είναι αισθητικά ελκυστικά, λειτουργικά και εύκολα στην κατασκευή. Τα περισσότερα αντικείμενα που χρησιμοποιούμαι ή με τα οποία αλληλεπιδρούμε στο σπίτι, το γραφείο και τους δημόσιους χώρους είναι αποτέλεσμα βιομηχανικού σχεδιασμού.
Ο βιομηχανικός σχεδιασμός είναι μια δημιουργική τέχνη που συνδυάζει την υπολογισμένη λήψη αποφάσεων με τη διαίσθηση. Η κυριαρχία του ενός ή του άλλου σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως οι διαδικασίες παραγωγής, τα υλικά, η επιχειρηματική στρατηγική, η μόδα και η βιωσιμότητα.
Ποια όμως είναι η διαφορά μεταξύ βιομηχανικού σχεδιασμού και σχεδιασμού προϊόντων; Οι όροι αυτοί συγχέονται μερικές φορές μεταξύ τους (και σίγουρα επικαλύπτονται), αλλά υπάρχει διαφορά. Ο σχεδιασμός προϊόντος είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός νέου προϊόντος που μια επιχείρηση σκοπεύει να πουλήσει στους πελάτες της. Ο βιομηχανικός σχεδιασμός είναι η διαδικασία που συνδυάζει την αισθητική και τη χρηστικότητα προκειμένου να παραχθεί μαζικά το προϊόν.
Οι βιομηχανικοί σχεδιαστές εστιάζουν στη σύνδεση μεταξύ των προϊόντων, των χρηστών τους και του περιβάλλοντος. Συνήθως εργάζονται σε μια ομάδα με άλλους επαγγελματίες που εστιάζουν σε συγκεκριμένες πτυχές του προϊόντος για να διασφαλίσουν ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι πρακτικό, λειτουργικό, εύκολο στην κατασκευή και ικανοποιεί τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πελατών. Μαζί με τους βιομηχανικούς σχεδιαστές, οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν συνήθως σχεδιαστές, μηχανικούς και ειδικούς σε θέματα μάρκετινγκ και πωλήσεων.
Η Παγκόσμια Ημέρα Βιομηχανικού Σχεδιασμού δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σχεδιασμού (WDO). Παλαιότερα γνωστός ως International Council of Societies of Industrial Design, είναι μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση του επαγγέλματος του βιομηχανικού σχεδιασμού και της συμβολής του στην ανάπτυξη ενός καλύτερου περιβάλλοντος και μιας καλύτερης κοινωνίας.
Καθιερώθηκε το 2007 για να γιορτάσει την 50ή επέτειο από την ίδρυσή της. Από τότε, η παγκόσμια κοινότητα του βιομηχανικού σχεδιασμού την γιορτάζει κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου με ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, όπως διαγωνισμοί σχεδιασμού, εργαστήρια, συζητήσεις, συνέδρια, εγκαταστάσεις και εκθέσεις σε γκαλερί, διαδικτυακές εκδηλώσεις και πολλά άλλα.
Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας
Η Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για το σκληρόδερμα, ένα σπάνιο, αλλά επίμονο ρευματικό νόσημα.
Η σκληροδερμία ή σκληρόδερμα είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που προσβάλει όχι μόνο το δέρμα, αλλά και τους μύες, τους τένοντες, τις αρθρώσεις, καθώς και πολλά εσωτερικά όργανα (πνεύμονες, καρδιά, γαστρεντερικό σωλήνα, νεφρούς κτλ). Η παθογένεια της νόσου είναι άγνωστη, αλλά στην εμφάνισή της συμβάλλουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Από τις σοβαρότερες επιπλοκές της νόσου είναι η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, η οποία εμφανίζεται σε ασθενείς με σκληρόδερμα σε ποσοστό 8-12% και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των ασθενών.
Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα 2.500 άτομα πάσχουν από σκληρόδερμα. Η νόσος συνήθως προσβάλει γυναίκες, ηλικίας 40-60 ετών, ενώ το ποσοστό εμφάνισης είναι τέσσερις γυναίκες προς έναν άνδρα.
Η πρωτοβουλία για την «Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας» (World Scleroderma Day) ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκληροδερμίας (FESCA) και η 29η Ιουνίου επελέγη, λόγω της επετείου του θανάτου του σπουδαίου ελβετού ζωγράφου Πάουλ Κλέε (29 Ιουνίου 1940), που έπασχε από τη νόσο. Από ελληνικής πλευράς, στον εορτασμό συμμετέχουν οι επιστήμονες της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ).
——————————————————————————-
Πηγή: https://www.sansimera.gr/
