21 Νοεμβρίου: Ημέρα Αλιείας | Τηλεόρασης | Φιλοσοφίας | Χαιρετισμού | […] | Ενόπλων Δυνάμεων


.

Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων,
που απαιτούν ευαισθητοποίηση και συντονισμένη δράση.

Η 21η Νοεμβρίου ορίστηκε ως:

Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων | Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας | Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης | Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας | Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού | Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος


Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1996.

Στόχος της είναι να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών και ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η ημερομηνία του εορτασμού επελέγη για να τιμήσει το Α Παγκόσμιο Φόρουμ Τηλεόρασης, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου 1996 στην Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του τότε γ.γ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι των σημαντικότερων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του κόσμου και συζήτησαν την αυξανόμενη σημασία της τηλεόρασης στον σύγχρονο κόσμο και τους πιθανούς τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε αυτόν τον τομέα.

Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

Κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, γιορτάζεται η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πολιτείας για να υπομνησθεί και να τιμηθεί η προσφορά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων προς το Έθνος, τόσο σε περίοδο πολέμων, όσο και στην ειρήνη.

Ο εορτασμός καθιερώθηκε μετά τη Μεταπολίτευση το 1975.

Την περίοδο της απριλιανής δικτατορίας (1967-1974) γιορταζόταν στις 29 Αυγούστου ως Ημέρα της Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων με φιέστες και παράτες στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να εξαρθεί η «συντριβή των κομμουνιστοσυμμοριτών στο Γράμμο και το Βίτσι το 1949».

Πριν από τη χούντα, η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων γιορταζόταν στις 15 Αυγούστου, την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας (World Fisheries Day) καθιερώθηκε από τις αλιευτικές κοινότητες το 1998 κι έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με σκοπό την ανάδειξη της αλιείας και των αλιευμάτων ως κομβικού πυλώνα της παγκόσμιας οικονομίας και της συνεισφοράς τους στη διατροφή των ανθρώπινων κοινωνιών.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται ο εορτασμός, διαφαίνεται σημαντικός κίνδυνος εξάντλησης των ιχθυοαποθεμάτων, καθώς το 70% από αυτά απειλείται από την υπεραλίευση. Εκτιμάται ότι 4 από τα 17 μεγαλύτερα αλιευτικά πεδία του κόσμου θεωρούνται ήδη κατεστραμμένα, ενώ άλλα 9 βρίσκονται στα πρόθυρα της εξάντλησης. Η δραματική μείωση του αποθέματος επηρεάζει αλιείς, καταναλωτές, αλλά και απειλούμενα είδη ζώων, η επιβίωση των οποίων είναι συνδεδεμένη με τα είδη που αλιεύονται.

Επίσης, η ρύπανση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, η κλιματική αλλαγή και η παράνομη αλιεία απειλούν εξίσου την αλιεία. Οι επιστημονικές έρευνες συμφωνούν πως οι υψηλότερες θαλάσσιες θερμοκρασίες που μεταβάλλουν την αλατότητα των υδάτων, τα υψηλότερα επίπεδα CO2, το λιώσιμο των πάγων με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, αποτελούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία των θαλασσών και την ύπαρξη των αλιευτικών αποθεμάτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας μας θυμίζει ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και τη μεταβολή του τρόπου διαχείρισης των παγκόσμιων αλιευμάτων, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι πληθυσμοί ψαριών θα διατηρηθούν, κρατώντας τη θάλασσα ζωντανή και παράλληλα την αλιεία βιώσιμη – από περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής σκοπιάς.

Στην Ελλάδα, η αλιεία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση της χώρας, ενώ παράλληλα αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Οι αλιείς αποτελούν μία παραγωγική τάξη με σημαντική συμβολή στην εθνική οικονομία, καθώς διαχειρίζονται τα ιχθυοαποθέματα, σημαντικό μέρος του εθνικού μας πλούτου, τόσο από άποψη οικονομικού οφέλους, όσο και βιοποικιλότητας.

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), που διαχειρίζεται τις 11 ιχθυόσκαλες της χώρας, στηρίζει έμπρακτα την ελληνική αλιεία με συνεχή μέριμνα για σύγχρονες υποδομές και ανταποδοτικές υπηρεσίες. Μέσα από την οργανωμένη διακίνηση και εμπορία στις ιχθυόσκαλες, διασφαλίζεται ο κόπος των αλιέων, αλλά και η τροφοδοσία με φρέσκα, ποιοτικά και ασφαλή αλιεύματα, των κατοίκων και των επισκεπτών της χώρας μας.

 

Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού, στις 21 Νοεμβρίου, αναγνωρίζει τον ρόλο που παίζει η επικοινωνία για τη διατήρηση της ειρήνης. Η ημέρα ενθαρρύνει επίσης τους παγκόσμιους ηγέτες να χρησιμοποιούν την επικοινωνία αντί για τη βία για τη διευθέτηση των συγκρούσεων.

Δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να πείτε ένα γεια, άλλωστε στην Ελλάδα μας αρέσει πολύ να χαιρετάμε! Είναι μια μικρή λέξη που σημαίνει πάρα πολλά. Το Γεια δείχνει ότι είστε φιλικοί. Δείχνει ότι θέλετε να συνδεθείτε με κάποιον. Το να πείτε ένα γεια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε μια συζήτηση. Γενικά, όταν λες ένα γεια σε κάποιον, σου απαντάει.

Παρέχει έναν τρόπο επικοινωνίας με όλους, από μέλη της οικογένειας έως συναδέλφους. Μπορείτε ακόμη και να χαιρετήσετε αγνώστους που περνάτε στο πεζοδρόμιο ή στο διάδρομο. Το να πείτε ένα γεια με ένα χαμόγελο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ομορφύνετε τη μέρα κάποιου. Είναι απίστευτο πώς μια μικρή λέξη φέρνει τόση καλοσύνη στον κόσμο.

Fun facts για τη λέξη «Γεια»

  • Το «Γεια» είναι συχνά μια από τις πρώτες λέξεις που λέει ένα μωρό.
  • Ο Τόμας Έντισον ήταν ο πρώτος που είπε ένα Γεια μόλις έλαβε ένα τηλεφώνημα.
  • Το Hello πιστεύεται ότι προέρχεται από τη λέξη χαλάζι, η οποία χρονολογείται από τον Μεσαίωνα.Το «Γεια» σχετίζεται με άλλες λέξεις που σημαίνουν υγεία.
  • Η λέξη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1800 αλλά χρησιμοποιήθηκε για να εκφράσει την έκπληξη.
  • Hola, Bonjour, Guten tag, Ciao, Namaste, Salaam, Ohayo, Jambo και Nay hoh, είναι όλοι τρόποι για να πείτε ένα Γεια σε άλλες γλώσσες.
  • Υπάρχουν περίπου 6.500 γλώσσες που ομιλούνται στον κόσμο. Είναι πολλοί τρόποι για να πεις ένα γεια! Ο χαιρετισμός «γειά σου» σχετίζεται με την ερώτηση «Τι κάνεις;»
  • Σήμερα πάνω από 180 χώρες γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού.

Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας εορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Με την καθιέρωση αυτής της Ημέρας, η UNESCO υπογραμμίζει τη διαχρονική αξία της Φιλοσοφίας για την ανάπτυξη της ανθρώπινης σκέψης, για κάθε άτομο, σε κάθε πολιτισμό.

Η UNESCO είναι πάντα στενά συνδεδεμένη με τη φιλοσοφία, όχι τη θεωρητική ή κανονιστική φιλοσοφία, αλλά την κριτική διερεύνηση που δίνει νόημα στη ζωή και δράση σε διεθνές επίπεδο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας καθιερώθηκε επίσημα από την UNESCO το 2002: η Γενική Συνέλευση της UNESCO τόνισε τη σημασία της Φιλοσοφίας, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, ως ένα δρόμο «για την ανάπτυξη της κριτικής και ανεξάρτητης σκέψης με γνώμονα την καλύτερη κατανόηση του κόσμου και την προώθηση της ανεκτικότητας και της ειρήνης.»

Με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Φιλοσοφίας, επιδιώκεται η θεσμοθέτηση της Φιλοσοφίας και η αναγνώρισή της όσον αφορά στην καλλιέργεια του ατόμου, προκειμένου να προωθηθεί περαιτέρω η διδασκαλία της σε παγκόσμια επίπεδο.

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος (World Pancreatic Cancer Day) καθιερώθηκε το 2013 και διοργανώνεται κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου με πρωτοβουλία του World Pancreatic Cancer Coalition (Παγκόσμια Ένωση Παγκρεατικού Καρκίνου) , για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τον καρκίνο του παγκρέατος, έναν από τους πιο επιθετικούς και θανατηφόρους καρκίνους. Της παγκόσμιας προσπάθειας ηγούνται 95 ενώσεις ασθενών από 35 χώρες. Ανάμεσά τους, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ) και η Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος (ΕΜ – ΚΑΠΕΣ) από την Ελλάδα και ο Παγκύπριος Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) από την Κύπρο.

Στην Ευρώπη, ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος και από τους πλέον θανατηφόρους, με μόλις το 2-10% όσων διαγιγνώσκονται να επιβιώνουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Σε μεγάλο ποσοστό, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν ήδη έχει κάνει μεταστάσεις. Αυτό συμβαίνει διότι η νόσος μπορεί να περάσει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν υπάρχει μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο.

Το πάγκρεας είναι ένα σημαντικό όργανο του ανθρώπινου σώματος, που βρίσκεται πίσω από το στομάχι και μπροστά από τη σπονδυλική στήλη. Βοηθάει τον οργανισμό να χρησιμοποιεί και να αποθηκεύει την ενέργεια της τροφής, παράγοντας ορμόνες που ελέγχουν το επίπεδο σακχάρου και ένζυμα για τη διάσπαση της τροφής και την πέψη.

Η αιτία εμφάνισης των περισσότερων περιπτώσεων παγκρεατικού καρκίνου είναι άγνωστη. Στους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παγκρεατικού καρκίνου περιλαμβάνονται: η ηλικία καθώς σε ποσοστό 90% ο παγκρεατικός καρκίνος εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία, η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών, η ύπαρξη διαβήτη ή χρόνιας παγκρεατίτιδας.

 

————————————————————————————
Πηγές: sansimera.gr/ | https://irepair.gr | https://el.wikipedia.org/