Η 20η Μαΐου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:Διεθνής Ημέρα Κλινικών Μελετών,
Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα,
Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας,
Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας
Διεθνής Ημέρα Κλινικών Μελετών
Η Διεθνής Ημέρα Κλινικών Μελετών (International Clinical Trials Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου για να τιμηθούν οι επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, δηλαδή με τη διενέργεια κλινικών μελετών στους ανθρώπους. Η πρωτοβουλία ανήκε στην Ένωση Κλινικών Ερευνητών των ΗΠΑ και γρήγορα διεθνοποιήθηκε.
Η καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως Διεθνούς Ημέρα Κλινικών Μελετών έχει τη σημασία της, καθώς την ημερομηνία αυτή του 1747 ο σκωτσέζος στρατιωτικός χειρουργός Τζέιμς Λιντ (1716-1794) πραγματοποίησε την πρώτη κλινική δοκιμή και έξι χρόνια αργότερα απέδειξε ότι το σκορβούτο, που αποδεκάτιζε τους ναυτικούς, οφειλόταν στην έλλειψη της βιταμίνης C.
Στη χώρα μας, η διενέργεια κλινικών μελετών στους ανθρώπους εποπτεύεται σε όλες της τις φάσεις της από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ο ΕΟΦ εγγυάται ότι η κλινική έρευνα στους ανθρώπους γίνεται με αυστηρή προσήλωση στους κανόνες της Ορθής Κλινικής Πρακτικής και τις θεμελιώδεις αρχές που καθορίζουν την ασφάλεια των συμμετεχόντων.
Βασική και απαραβίαστη αρχή είναι ότι η ασφάλεια, η αξιοπρέπεια και η ευζωία των συμμετεχόντων προηγούνται των επιδιώξεων της επιστήμης και κάθε άλλου συμφέροντος. Τα προσδοκώμενα οφέλη από τις κλινικές μελέτες με φάρμακα θεωρούνται πολύπλευρα και σημαντικά και αφορούν: α) στους ασθενείς που τους παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες, β) στην ανάπτυξη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μας, στην εκπαίδευση των ιατρών και ερευνητών μας και στην εξέλιξη της δημόσιας υγείας, γ) στη δημόσια δαπάνη και στην εδραίωση της κλινικής έρευνας και ανάπτυξης.
Ας σημειωθεί ότι σημαντικές για τη δημόσια υγεία θεωρούνται και οι κλινικές δοκιμές για την ανάπτυξη ορφανών φαρμάκων (απευθύνονται σε άτομα τα οποία πάσχουν από σοβαρές, εκφυλιστικές και συχνά απειλητικές για τη ζωή ασθένειες και οι οποίες πλήττουν μέχρι ένα άτομο στα 50 000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση – εξαιρετικά σπάνιες ασθένειες).
Βασική επιδίωξη του ΕΟΦ είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των κλινικών μελετών στη χώρα μας, γιατί πέραν της συνεισφοράς τους στη Δημόσια Υγεία, συμβάλλουν αποφασιστικά και στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη της χώρας.
Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα (EMD) είναι η ετήσια διήμερη εκδήλωση, όπου οι θαλάσσιες κοινότητες της Ευρώπης συναντιούνται για να δικτυωθούν, να συζητήσουν και να σχεδιάσουν κοινές δράσεις για τη θάλασσα και τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία.
Η EMD αποτελεί το ραντεβού των πρωτοπόρων των ωκεανών. Η εκδήλωση παρέχει μια ενδιαφέρουσα και ολοκληρωμένη διαδραστική εμπειρία που δίνει μια εικόνα της σημερινής κατάστασης σε διάφορα θέματα που αφορούν τη γαλάζια οικονομία και το θαλάσσιο περιβάλλον και αποτελεί αφορμή να συζητηθούν οι τρόποι που μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος. Περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό εξαιρετικών ομιλητών και ομιλητριών, θεματικές συνεδρίες, εργαστήρια με τα ενδιαφερόμενα μέρη και συνεδρίες παρουσίασης έργων που διοργανώνονται από τα ενδιαφερόμενα μέρη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η EMD απευθύνεται σε επαγγελματίες που εργάζονται σε επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, δημόσιους οργανισμούς, ΜΚΟ και πανεπιστήμια.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα (EMD) 2023 θα εορταστεί δια ζώσης στη Βρέστη της Γαλλίας, στις 24-25 Μαΐου 2023 και διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Δήμο της Βρέστης, τη Γενική Γραμματεία για τη Θάλασσα της Γαλλίας και την Περιφέρεια της Βρετάνης. Όπως κάθε χρόνο, θα συνοδεύεται από πληθώρα εκδηλώσεων που προβάλλουν τις θάλασσες, τους ωκεανούς και τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία, τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα στη χώρα μου».
Το 2022, οι εκδηλώσεις για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στη χώρα μου» σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Διοργανώθηκαν 630 εκδηλώσεις, δια ζώσης, διαδικτυακές ή υβριδικές, που κάλυπταν όλες τις θαλάσσιες λεκάνες της ΕΕ, εκ των οποίων 32 δράσεις έλαβαν χώρα στην Ελλάδα!
Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας
Η 20η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, με απόφαση του ΟΗΕ, έπειτα από πρόταση της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων, για να υπομνησθούν στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα οφέλη της μελισσών και των λοιπών επικονιαστών στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους.
Η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της είναι παγκοίνως αναγνωρισμένη. «Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια» φέρεται να έχει δηλώσει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν.
Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (IPBES), οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Παρόλο που η ακριβής αιτία για τη μείωση αυτή είναι ασαφής, πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ως αυτουργό την αύξηση των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων.
Η επιλογή της 20ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας συμπίπτει με τη γέννηση το 1734 του σλοβένου ζωγράφου και μελισσοκόμου Άντον Γιάνσα, που θεωρείται ένας από τους πιονιέρους της σύγχρονης μελισσοκομίας.
Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας
Η Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, επειδή την ημερομηνία αυτή του 1875 υπογράφτηκε από αντιπροσώπους 17 κρατών η Συνθήκη του Μέτρου. Η συνθήκη αυτή θέτει το πλαίσιο για την παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της μετρολογίας και των εφαρμογών της στη βιομηχανία, το εμπόριο και την καθημερινή ζωή.
Η Μετρολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις μετρήσεις, τα όργανα μέτρησης, την αξιοπιστία των οργάνων και των μετρήσεων, τις μονάδες μέτρησης και γενικότερα με ότι αφορά στον ακριβή και αποδεκτό προσδιορισμό των τιμών των μεγεθών που προσδιορίζουν τις ιδιότητες των σωμάτων ή των συστημάτων. Ο βασικός σκοπός της συνθήκης είναι η εξασφάλιση της ομοιομορφίας των μετρήσεων παγκοσμίως.
Η Ελλάδα προσχώρησε στη Συνθήκη του Μέτρου μόλις το 2001 και αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή της είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Παγκόσμιες μέρες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Παγκόσμιες μέρες