20 Ιουλίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες ημέρες

Η 20η Ιουλίου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:

Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού
Διεθνής Ημέρα Σελήνης

 

Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού

Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν ότι ο αθλητισμός, οι τέχνες και η σωματική δραστηριότητα έχουν τη δύναμη να αλλάζουν αντιλήψεις, προκαταλήψεις και συμπεριφορές, καθώς και να εμπνέουν τους ανθρώπους, να καταρρίπτουν τους φυλετικούς και πολιτικούς φραγμούς, να καταπολεμούν τις διακρίσεις και να εκτονώνουν τις συγκρούσεις, και επομένως να συμβάλλουν στην προώθηση της εκπαίδευσης. βιώσιμη ανάπτυξη, ειρήνη, συνεργασία, αλληλεγγύη, κοινωνική ένταξη και υγεία σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Το σκάκι είναι ένα από τα αρχαιότερα, πνευματικά και πολιτιστικά παιχνίδια, με συνδυασμό αθλητισμού, επιστημονικής σκέψης και στοιχείων τέχνης. Ως οικονομική και χωρίς αποκλεισμούς δραστηριότητα, μπορεί να ασκηθεί οπουδήποτε και να παίξει από όλους, πέρα ​​από τα εμπόδια της γλώσσας, της ηλικίας, του φύλου, της φυσικής ικανότητας ή της κοινωνικής θέσης.

Το σκάκι είναι ένα παγκόσμιο παιχνίδι, το οποίο προάγει τη δικαιοσύνη, την ένταξη και τον αμοιβαίο σεβασμό, σημειώνοντας από αυτή την άποψη ότι μπορεί να συμβάλει σε μια ατμόσφαιρα ανεκτικότητας και κατανόησης μεταξύ των λαών και των εθνών.

Το σκάκι προσφέρει επίσης σημαντικές ευκαιρίες για την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης , συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της εκπαίδευσης, της υλοποίησης της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών και την προώθηση της ένταξης, της ανοχής, της αμοιβαίας κατανόησης και του σεβασμού.

Ιστορικό

Το σκάκι είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής δύο παικτών όπου ο στόχος είναι να μετακινήσετε διαφορετικούς τύπους κομματιού, το καθένα με ένα καθορισμένο σύνολο πιθανών κινήσεων, γύρω από ένα καρό τετράγωνο ταμπλό, προσπαθώντας να αιχμαλωτίσει το κομμάτι του αντιπάλου «βασιλιάς». Σήμερα υπάρχουν πάνω από 2.000 αναγνωρίσιμες παραλλαγές του παιχνιδιού. Μια θεωρία είναι ότι ένα πρώιμο παιχνίδι παρόμοιο με το σκάκι που ονομάζεται Chaturanga ξεκίνησε στη Βόρεια Ινδική Υποήπειρο κατά την περίοδο Γκούπτα (~ 319 – 543 CE) και εξαπλώθηκε κατά μήκος των Δρόμων του Μεταξιού δυτικά προς την Περσία.

Ενώ το σύγχρονο σκάκι πιστεύεται ότι προήλθε από το Chaturanga σημαίνει «τέσσερα τμήματα» που αναφέρονται είτε στις διαιρέσεις των κομματιών σε πεζικό, ιππικό, ελέφαντα και άρμα (κομμάτια που στο σύγχρονο παιχνίδι έγιναν πιόνι, ιππότης, επίσκοπος και πύργος). , ή στο γεγονός ότι το παιχνίδι παιζόταν από τέσσερις παίκτες. Chatrang, και αργότερα Shatranj, ήταν το όνομα που δόθηκε στο παιχνίδι όταν έφτασε στη Σασσανιδική Περσία γύρω στο 600 μ.Χ. Η παλαιότερη αναφορά στο παιχνίδι προέρχεται από ένα περσικό χειρόγραφο του 600 περίπου μ.Χ., το οποίο περιγράφει έναν πρεσβευτή από την Ινδική Υποήπειρο που επισκέπτεται τον βασιλιά Χοσρόου Α’ (531 – 579 Κ.Χ.) και του παρουσιάζει το παιχνίδι ως δώρο. Από εκεί εξαπλώθηκε κατά μήκος του Μεταξιού σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Χερσονήσου και του Βυζαντίου.

Το 900 μ.Χ., οι μάστορες του σκακιού των Αβασιδών al-Suli και al-Lajlaj συνέθεσαν έργα σχετικά με τις τεχνικές και τη στρατηγική του παιχνιδιού και από το 1000 μ.Χ. το σκάκι ήταν δημοφιλές σε όλη την Ευρώπη και στη Ρωσία, όπου εισήχθη από την ευρασιατική στέπα. Τα χειρόγραφα του Αλφόνσο, γνωστά και ως Libro de los Juegos (Βιβλίο των Αγώνων), μια μεσαιωνική συλλογή κειμένων για τρεις διαφορετικούς τύπους δημοφιλών παιχνιδιών από τον 13ο αιώνα Κ.Χ. .

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, η Γενική Συνέλευση κήρυξε την 20η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού για να σηματοδοτήσει την ημερομηνία ίδρυσης της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) στο Παρίσι το 1924.

Με πρωτοβουλία της FIDE, από το 1966 οι σκακιστές σε όλο τον κόσμο εορτάζουν την 20η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού.

Ο ορισμός της Παγκόσμιας Ημέρας Σκακιού των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο θα αναγνωρίσει τον σημαντικό ρόλο της FIDE στην υποστήριξη της διεθνούς συνεργασίας για τη σκακιστική δραστηριότητα και με στόχο τη βελτίωση της φιλικής αρμονίας μεταξύ όλων των λαών του κόσμου, αλλά και στην παροχή μιας σημαντικής πλατφόρμας για την προώθηση του διαλόγου. , αλληλεγγύης και κουλτούρας ειρήνης.

 

Διεθνής Ημέρα Σελήνης

Η Γενική Συνέλευση κήρυξε την Παγκόσμια Ημέρα της Σελήνης, μια διεθνή ημέρα που ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη που θα εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, στο ψήφισμά της 76/76 για τη «Διεθνή συνεργασία στις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος» το 2021.mΗ Διεθνής Ημέρα Σελήνης σηματοδοτεί την επέτειο της πρώτης προσγείωσης ανθρώπων στη Σελήνη ως μέρος της σεληνιακής αποστολής Apollo 11.

Οι εορτασμοί θα εξετάσουν επίσης τα επιτεύγματα όλων των κρατών στην εξερεύνηση της Σελήνης και θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη βιώσιμη εξερεύνηση και χρήση της Σελήνης.

Ιστορικό

Για χιλιάδες χρόνια, οι ανθρώπινοι πολιτισμοί κοίταζαν τον ουρανό στοχαζόμενοι την προέλευση και τα μυστήρια της Σελήνης – του μοναδικού φυσικού μας δορυφόρου. Οι επίγειες παρατηρήσεις που επέτρεψαν η εφεύρεση των πρώτων τηλεσκοπίων άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην κατανόησή μας για τον ουράνιο σύντροφό μας.

Με τη γέννηση των διαστημικών δραστηριοτήτων, η Σελήνη έγινε ο απόλυτος προορισμός αμέτρητων αποστολών, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων με πλήρωμα που έφεραν τα πρώτα ανθρώπινα ίχνη σε άλλο μέρος στο σύμπαν.

Καθώς οι προσπάθειες εξερεύνησης της Σελήνης συνεχίζουν να διαμορφώνονται με φιλόδοξα σχέδια, αυτή η παγκόσμια γιορτή θα χρησιμεύσει όχι μόνο ως υπενθύμιση επιτυχίας στο παρελθόν, αλλά ως ετήσια μαρτυρία για μελλοντικές προσπάθειες.

ΟΗΕ και Διάστημα

Από την αρχή της Διαστημικής Εποχής, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν ότι το διάστημα πρόσθεσε μια νέα διάσταση στην ύπαρξη της ανθρωπότητας. Η οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών προσπαθεί συνεχώς να χρησιμοποιεί τα μοναδικά οφέλη του διαστήματος για τη βελτίωση όλης της ανθρωπότητας.

Αναγνωρίζοντας το κοινό συμφέρον της ανθρωπότητας για το διάστημα και επιδιώκοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς το εξωτερικό διάστημα μπορεί να συμβάλει προς όφελος των ανθρώπων της Γης, η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε το πρώτο της ψήφισμα σχετικά με το διάστημα , ψήφισμα 1348 (XIII) με τίτλο «Question of the Peaceful Use του Εξωτερικού Διαστήματος».

Στις 10 Οκτωβρίου 1967, τέθηκε σε ισχύ η « Μάγκνα Κάρτα του Διαστήματος », γνωστή και ως Συνθήκη για τις Αρχές που Διέπουν τις Δραστηριότητες των Κρατών στην Εξερεύνηση και Χρήση του Εξωτερικού Διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και άλλων Ουράνιων Σωμάτων .

Σήμερα, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Εξωτερικού Διαστήματος (UNOOSA) είναι το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών που είναι υπεύθυνο για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος. Η UNOOSA χρησιμεύει ως γραμματεία της μοναδικής επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης που ασχολείται αποκλειστικά με τη διεθνή συνεργασία στις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος: την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος (COPUOS).

Η UNOOSA είναι επίσης υπεύθυνη για την εφαρμογή των αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα σύμφωνα με το διεθνές διαστημικό δίκαιο και τη διατήρηση του μητρώου των Ηνωμένων Εθνών για τα αντικείμενα που εκτοξεύθηκαν στο διάστημα.