16η Νοεμβρίου: Ανεκτικότητας | Φλαμένκο | Αγγειεκτομής


.

Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων,
που απαιτούν ευαισθητοποίηση και συντονισμένη δράση.

Η 16 Νοεμβρίου ορίστηκε ως:

Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας | Διεθνής Ημέρα Φλαμένκο | Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής


Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας

Ο ΟΗΕ είχε ανακηρύξει το 1995 «Έτος Ανεκτικότητας», σε μια προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού στις ανθρώπινες σχέσεις.
Φυσικό επακόλουθο ήταν η καθιέρωση της Παγκόσμιας Μέρας Ανεκτικότητας την 16η Νοεμβρίου κάθε χρόνου, αρχής γενομένης από το 1996. Γιατί «η ανεκτικότητα και η εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες κοινωνίες δεν χτίζεται σε ένα βράδυ, αλλά χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια», σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό.

Κάποιες φορές, δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το διαφορετικό, επομένως, στεκόμαστε με φόβο, καχυποψία ή και αδιαφορία απέναντι σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Η έλλειψη ενημέρωσης, συναναστροφής αλλά και οι εγκαθιδρυμένες πεποιθήσεις μας πολλές φορές μας οδηγούν στην αποξένωση, την περιθωριοποίηση και τον εκφοβισμό των ανθρώπων που δείχνουν να είναι διαφορετικοί από εμάς. Άλλες φορές, ενώ μπορεί να έχουμε ενδιαφέρον και περιέργεια για το διαφορετικό, στεκόμαστε διστακτικοί, γιατί δεν ξέρουμε πώς να το προσεγγίσουμε, να επικοινωνήσουμε, να ρωτήσουμε και να δείξουμε αυθεντικό ενδιαφέρον. Ίσως, λοιπόν, το ότι ερχόμαστε σε μια άβολη και μη οικεία θέση – το οποίο είναι και αναμενόμενο – να μας δυσκολεύει να γνωρίσουμε, να αγκαλιάσουμε αλλά και να επωφεληθούμε από την ποικιλομορφία και πολυφωνία.

Μερικοί άνθρωποι επομένως, είναι πιθανό να δυσκολεύονται να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα και να αντιδρούν με ακατάλληλους και μη υγιείς τρόπους απέναντι σε ό,τι δεν αισθάνονται οικείο, με την εκδήλωση βίας και επιθετικότητας να αποτελεί την πιο αρνητική έκφανση της μη αποδοχής. Τα περιστατικά βίας μπορεί να είναι μεμονωμένα ή να χαρακτηρίζονται από το στοιχείο της επανάληψης και της ανισορροπίας ως προς τη σωματική και ψυχολογική δύναμη ανάμεσα στο δράστη και το θύμα. Στη δεύτερη περίπτωση, η άσκηση λεκτικής, σωματικής ή/και ψυχολογικής -συναισθηματικής βίας εντάσσεται στο φαινόμενο του εκφοβισμού.

Ένα βασικό στοιχείο του εκφοβισμού αποτελεί το γεγονός ότι εκδηλώνεται σε κοινωνικά πλαίσια όπου υπάρχει στενή αλληλεπίδραση μεταξύ των εμπλεκόμενων ατόμων- δραστών και θυμάτων- για παράδειγμα σε παιδιά που παίζουν στην ίδια ομάδα ή φοιτούν στην ίδια τάξη. Ακόμα, ο εκφοβισμός εκδηλώνεται σε κοινωνικά πλαίσια που χαρακτηρίζονται από άνισες σχέσεις εξουσίας και ιεραρχίας. Πιθανοί παράγοντες που συντελούν στην διαμόρφωση αυτών των σχέσεων είναι το φύλο, η ηλικία, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, η εθνικότητα και η γλώσσα.

Διεθνής Ημέρα Φλαμένκο

Στις 16 Νοεμβρίου 2010 η UNESCO συμπεριέλαβε το φλαμένκο, τη μουσική και το χορό των τσιγγάνων της Ανδαλουσίας, στον κατάλογο της Παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Από τότε η 16η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Φλαμένκο, μία ημέρα με ιδιαίτερη σημασία στη νότια Ισπανία.
Οι ρίζες του φλαμένκο βρίσκονται πιθανότατα στην παραδοσιακή μουσική της Ανδαλουσίας και την εγκατάσταση των Χιτάνος, των ισπανών τσιγγάνων, κατά τον 15ο αιώνα. Για πολλά χρόνια υπέστησαν καταπίεση και διωγμούς, αλλά μόλις τον 19ο αιώνα η κατάστασή τους καλυτέρευσε. Από τότε μπόρεσαν να αναδείξουν σταδιακά την τέχνη του φλαμένκο, το οποίο στις μέρες μας έχει ξεφύγει από την παραδοσιακή μορφή του. Είναι πλέον ένα κατεστημένο μουσικοχορευτικό είδος με τους δικούς του αναγνωρίσιμους σταρ και με παρουσία στα μεγαλύτερα θεατρικά και συναυλιακά κέντρα του κόσμου.
Αν και η ετυμολογία του ονόματος παραμένει αβέβαιη (επικρατέστερη είναι η εκδοχή ότι προέρχεται από τη λέξη flama που σημαίνει φλόγα και φωτιά στα ισπανικά), το μόνο σίγουρο είναι ότι το φλαμένκο είναι συνώνυμο με τον ισπανικό τρόπο και αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ισπανικής κουλτούρας».
Η βάση του φλαμένκο είναι το τραγούδι, που συχνά συνοδεύεται από κιθάρα και αυτοσχεδιαζόμενο χορό. Οι εκτελέσεις συχνά συνοδεύονται από χειροκροτήματα, κροτάλισμα των δακτύλων, ποδοκροτήματα και κραυγές. Οι καστανιέτες που συνδέονται με το φλαμένκο δεν αποτελούσαν μέρος της αυθεντικής τσιγγάνικης παράδοσης.
Βασικό στοιχείο του παραδοσιακού φλαμένκο είναι το duende, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία ο εκτελεστής «κυριεύεται» από την ασυγκράτητη συγκίνηση της μουσικής και του χορού.
Οι στίχοι των τραγουδιών του φλαμένκο μιλούν για το θάνατο, την οδύνη, την απελπισία, αλλά και τον έρωτα και τη χαρά.

 

Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής 

Η 16 Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής (World Vasectomy Day), με πρωτοβουλία ενός αμερικανού κινηματογραφιστή και ενός αυστραλού χειρουργού.
Η αγγειεκτομή είναι μια μορφή στείρωσης του άνδρα προκειμένου να αποφεύγεται μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στο σεξ. Είναι μια χειρουργική επέμβαση, που αποκόπτει ή σφραγίζει τους σπερματικούς πόρους και εμποδίζει το σπέρμα να απελευθερώνεται κατά την διάρκεια της εκσπερμάτωσης. Συνεπώς, δεν υπάρχει περίπτωση να προκληθεί εγκυμοσύνη. Όμως ο άνδρας που θέλει να υποβληθεί σε αγγειεκτομή θα πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά γιατί το αποτέλεσμα της επέμβασης δεν είναι εύκολα αναστρέψιμο. Συν τοις άλλοις, είναι πιο ευάλωτος και δεν προστατεύεται επαρκώς από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής προτάθηκε το 2012 από τον αμερικανό κινηματογραφιστή Τζόναθαν Στακ, ο οποίος εκείνη την περίοδο γύριζε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την αγγειεκτομή και την απόφαση του πρωταγωνιστή του να πραγματοποιήσει την επέμβαση. Η πρώτη της νέας παγκόσμιας ημέρας έγινε στις 16 Νοεμβρίου 2013, με μια εγχείριση αγγειεκτομής απο τον δρα Ντάγκλας Στάιν, που έγινε στο Βασιλικό Ινστιτούτο της Αυστραλίας και μεταδόθηκε «ζωντανά» μέσω διαδικτύου. Έκτοτε η Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής απέκτησε διεθνή χαρακτήρα. Το 2017, πάνω από 1200 γιατροί από 50 χώρες συμμετείχαν στον εορτασμό.

————————————————————————————
Πηγές: sansimera.gr/