10 συνηθισμένα λάθη καθαρισμού στο σπίτι

Μη χάνετε χρόνο
κάνοντας λάθη που δημιουργούν
μεγαλύτερο χάος μακροπρόθεσμα

Σίγουρα, μπορεί να είναι η καλύτερη στιγμή όταν τελειώνετε με τον καθαρισμό του σπιτιού και κοιτάτε έναν πεντακάθαρο σπίτι! Σε πόσες όμως από εμάς αρέσει πραγματικά το να καθαρίζουμε το σπίτι μας; Ας μην κοροιδευόμαστε λοιπόν. Απλώς είναι ένα αναγκαίο κακό στην καθημερινότητά μας και θα πρέπει να το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε! Όσο περισσότερο αφιερώνετε στον καθαρισμό, τόσο λιγότερο χρόνο έχετε για άλλα πράγματα, επομένως η διαδικασία θα πρέπει πραγματικά να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Μη χάνετε χρόνο κάνοντας λάθη που δημιουργούν μεγαλύτερο χάος μακροπρόθεσμα. Θα σας παρουσιάσω 10 συνηθισμένα λάθη καθαρισμού που πιθανότατα κάνετε!

Χρησιμοποιείτε το ίδιο ξεσκονόπανο για όλα τα αντικείμενα

Η κουζίνα σας έχει πολλά δικά της μικρόβια για να σκοτώσετε, οπότε γιατί να εισάγετε μικρόβια από τον νεροχύτη του μπάνιου που μόλις καθαρίσατε; Να είστε επιμελείς στη χρήση ενός νέου, καθαρού πανιού για κάθε χώρο του σπιτιού σας. Αγοράστε ένα πακέτο με πανιά μικροϊνών, ώστε να μην σας λείπουν ποτέ τα πανιά που πλένονται.

Ξεσκόνισμα μετά το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα

Κατά γενικό κανόνα, είναι κακή ιδέα να καθαρίζετε από κάτω προς τα πάνω. Αν ξεκινήσετε με τα πατώματα, θα καταλήξουν γεμάτα σκόνη και σκουπίδια που πέφτουν όταν καθαρίζετε πάγκους και τραπέζια. Ξεσκονίστε και καθαρίστε πρώτα τις ψηλότερες επιφάνειες και κάντε τα δάπεδα το τελευταίο πράγμα που αντιμετωπίζετε.

Πλένουμε όλα τα ρούχα σε ζεστό νερό

Όταν πρόκειται να καθαρίσετε τα ρούχα σας, το πιο ζεστό δεν είναι πάντα το καλύτερο. Η χρήση της πιο ζεστής ρύθμισης στο πλυντήριό σας μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια που παραμένουν στα ρούχα σας, αλλά αυτό δεν έχει σημασία αν τα ρούχα σας βγαίνουν ξεθωριασμένα και αρκετά μικρά ώστε να χωρούν σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό για πετσέτες και πολύ λερωμένα ρούχα. Για τα περισσότερα άλλα είδη, το χλιαρό νερό είναι η καλύτερη επιλογή.

Δεν καθαρίζετε την ηλεκτρική σας σκούπα

Ποιος καθαρίζει την ηλεκτρική σκούπα; Η χρήση μιας βρώμικης ηλεκτρικής σκούπας θα πετάξει άσχημα σωματίδια στον αέρα και δεν θα μπορείτε να καθαρίσετε με τη μέγιστη απόδοση. Η κεφαλή κενού, ο εύκαμπτος σωλήνας και το δοχείο πρέπει να καθαριστούν και το φίλτρο κενού σας πρέπει να αντικαθίσταται τακτικά. Διαφορετικά μοντέλα έχουν διαφορετικά εξαρτήματα, επομένως αναζητήστε ηλεκτρονικά τις οδηγίες καθαρισμού του συγκεκριμένου μοντέλου σας.

Πλύσιμο ξύλινων αντικειμένων στο πλυντήριο πιάτων

Η αγαπημένη σας ξύλινη σανίδα κοπής μπορεί να μην είναι ποτέ η ίδια μετά από ένα ταξίδι στο πλυντήριο πιάτων. Η έκθεση του ξύλου σε τόσο πολύ νερό και θερμότητα μπορεί να το κάνει να παραμορφωθεί και να σπάσει. Πλένετε πάντα ξύλινα μπολ, κουτάλια και άλλα ξύλινα εργαλεία κουζίνας με το χέρι και φυσικά στεγνώστε τα αμέσως.

Χρήση χλωρίνης με λάθος τρόπο

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η χλωρίνη είναι ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις που είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε βρώμικου ή κολλώδους αντικειμένου. Στην πραγματικότητα, η χλωρίνη πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και ως απολυμαντικό παρά ως καθαριστικό. Μην τη χρησιμοποιείτε ποτέ σε μεταλλικές ή πορώδεις επιφάνειες, όπως ξύλο ή πέτρα, και μην χρησιμοποιείτε ποτέ καθαρό λευκαντικό. Για την απολύμανση οικιακών επιφανειών, συνίσταται η αραίωση της: 1 φλιτζάνι χλωρίνης σε 5 λίτρα νερό.

Τρίβετε τους λεκέδες στα χαλιά

Το να τρίβετε τους λεκέδες στα χαλιά δεν είναι η καλύτερη ιδέα που μπορείτε να εφαρμόσετε για τον καθαρισμό των χαλιών σας! Το τρίψιμο σε περίπτωση λεκέ μπορεί απλώς να κάνει το υγρό να εμποτιστεί βαθύτερα στις ίνες ή μπορεί να κάνει τον λεκέ μεγαλύτερο.

Αγνοείτε τα φίλτρα αέρα

Οι πάγκοι σας μπορεί να είναι καθαροί, αλλά τι γίνεται με τον αέρα που αναπνέετε; Είναι εύκολο να παραβλέψετε τα φίλτρα και τους ανεμιστήρες κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου καθαρισμού σας. Πριν το καταλάβετε, έχουν παραμεληθεί για μήνες. Οι μονάδες HVAC, οι υγραντήρες και οι αφυγραντήρες έχουν συνήθως φίλτρα που πρέπει να καθαρίζονται ή να αλλάζονται τακτικά.

Καθαρισμός με βρώμικες συσκευές

Τα πλυντήρια ρούχων και τα πλυντήρια πιάτων δεν αυτοκαθαρίζονται. Είναι στο χέρι σας να τα διατηρείτε καθαρά μεταξύ των χρήσεων. Το ωίδιο μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτούς τους υγρούς, ζεστούς χώρους και μπορεί να παρατηρήσετε την ανάπτυξη δυσάρεστων οσμών. Μπορείτε να αγοράσετε ειδικά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για τον καθαρισμό και την απόσμηση αυτών των συσκευών, αλλά το να χρησιμοποιείτε λευκό ξύδι σε έναν άδειο κύκλο μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό.

Ξεχνάτε τα “σημεία αφής”

Φυσικά, τα πράγματα που αγγίζετε περισσότερο είναι και τα πιο μικροβιακά πράγματα γύρω σας. Η εβδομαδιαία ρουτίνα καθαρισμού σας μπορεί να περιλαμβάνει συνήθεις εργασίες, όπως σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, σκούπισμα πάγκων και πλύσιμο παραθύρων, αλλά θα πρέπει να καθαρίζετε αυτά τα σημεία επαφής ακόμη πιο συχνά. Προσπαθήστε να σκουπίζετε πράγματα όπως τα τηλεχειριστήρια, το τηλέφωνό σας, τα κλειδιά, τα πόμολα και τα χερούλια της τουαλέτας τουλάχιστον μία φορά κάθε λίγες μέρες, αν όχι καθημερινά.

 

Πηγή

AgrinioStories