...
Κίνηση Πολιτών ΔΡΩ |

Τα «Ίχνη Καπνού» ζωντανεύουν ξανά
| Τρεις θερινές προβολές με ιστορικό και κοινωνικό αποτύπωμα
Το ντοκιμαντέρ του Πάνου Καλτσά και της Γιούλας Τζογάνη φέρνει στο φως
την άγνωστη ιστορία της καπνεργασίας μέσα από αφηγήσεις και σπάνια τεκμήρια |
Με τρεις θερινές στάσεις σε Σπάρτο, Αγγελόκαστρο και Νέο Χαλκιόπουλο, συνεχίζεται το ταξίδι του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Ίχνη Καπνού», που επιχειρεί να φωτίσει μια ξεχασμένη πτυχή της τοπικής ιστορίας της Αιτωλοακαρνανίας: την καλλιέργεια του καπνού και τους κοινωνικούς αγώνες των καπνεργατών.
Η ταινία, σε σκηνοθεσία Πάνου Καλτσά και ιστορική έρευνα της Γιούλας Τζογάνη, φέρνει στο φως τις αφανείς διαδρομές του καπνού στην περιοχή του Αγρινίου, από τις δεκαετίες του ’30 και του ’40 έως τη σύγχρονη εποχή, μέσα από αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, μαρτυρίες και αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τη σκληρή καθημερινότητα της καπνεργασίας.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν:
- Παρασκευή 8 Αυγούστου, στην πλατεία του Σπάρτου Αμφιλοχίας, στις 21:00, με διοργάνωση από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμφιλοχίας “Πάνος Κόκκαλης” και τη Βιβλιοθήκη Σπάρτου.
- Σάββατο 9 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου, επίσης στις 21:00, με διοργάνωση από την Κοινότητα Αγγελοκάστρου.
- Δευτέρα 11 Αυγούστου, στην πλατεία του Νέου Χαλκιόπουλου, με ώρα έναρξης 20:30, και διοργανωτή τον Σύλλογο Χαλκιοπουλιτών Αθήνας – Πειραιά.
Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ. Ο Πάνος Καλτσάς και η Γιούλα Τζογάνη θα βρίσκονται σε κάθε προβολή για να συζητήσουν με το κοινό, να ακούσουν προσωπικές αφηγήσεις και να μετατρέψουν κάθε βραδιά σε μια συλλογική μνήμης και αναστοχασμού.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ η κάθε προβολή υπόσχεται να μετατραπεί σε ένα ζωντανό καφενείο αναμνήσεων και προβληματισμού γύρω από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της αγροτικής και εργατικής ζωής στον τόπο.

Σύνοψη Εκδήλωσης:
- Διοργάνωση: 8/8: Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμφιλοχίας «Πάνος Κόκκαλης» & Βιβλιοθήκη Σπάρτου | 9/8: Κοινότητα Αγγελοκάστρου | 11/8: Σύλλογος Χαλκιοπουλιτών Αθήνας – Πειραιά
- Ημερομηνία: 8, 9 & 11 Αυγούστου 2025
- Τίτλος Εκδήλωσης: Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Ίχνη Καπνού»
- Χαρακτήρας Εκδήλωσης: Ιστορικό-πολιτιστικό ντοκιμαντέρ και ανοιχτή συζήτηση με τους δημιουργούς
- Χώρος εκδήλωσης: Πλατεία Σπάρτου Αμφιλοχίας | Αύλειος χώρος Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου | Πλατεία Νέου Χαλκιόπουλου
- Διάρκεια: Περίπου 90 λεπτά (εκτίμηση προβολής και συζήτησης)
- Ώρα Έναρξης: 8 & 9 Αυγούστου: 9:00 μ.μ. | 11 Αυγούστου: 8:30 μ.μ.
- Είσοδος: Ελεύθερη
——————————————————————————————–


