...
Κινηματογραφική Λέσχη
Δήμου Αγρινίου


| Άνεσις | Χαρ. Τρικούπη 33 – Αγρίνιο | τηλ.: 26410 44345 |
Το Αγαπημένο μου Γλυκό, My Favourite Cake
των Μάριαμ Μογκαντάμ και Μπεχτάς Σαανέχα
| Την Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2026 |
στον Δημοτικό κινηματογράφο Άνεσις
| Μία τρυφερή, γλυκόπικρη, ανατρεπτική δραμεντί
που υπόσχεται να σας γλυκάνει και να σας συγκινήσει,
κερνώντας ένα κομμάτι από την πίτα της μοναξιάς – αλλά και της πολιτικής ελπίδας
που σιγοψήνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ιρανικής απολυταρχίας.
Βραβείο FIPRESCI, Berlinale 2024. |
Ώρα προβολής: 9:30, το βράδυ |
Γενική είσοδος: 3 ευρώ
|
Ιραν, Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, 2024
Παραγωγή: Ετιέν ντε Ρικώ, Πέτερ Κρούπενιν, Γκολαμρεζά Μουσαβί, Μπεχτάς Σαναέχα, Κρίστοφερ Ζίτερμπαρτ
Σκηνοθεσία: Μάριαμ Μογκαντάμ, Μπεχτάς Σαανέχα | Σενάριο: Μάριαμ Μογκαντάμ, Μπεχτάς Σαανέχα
Φωτογραφία: Μοχάμεντ Χαντίντι | Μοντάζ: Ατα Μεχράντ, Μπεχτάς Σαναέχα, Ρικάρντο Σαράιβα
Μουσική: Χένρικ Νάγκι
Πρωταγωνιστούν: Λίλι Φαραντπούρ, Εσμάιλ Μεχράμπι
Διάρκεια: 97 λεπτά | Διανομή: Weird Wave
|
Η Μαχίν, 70 ετών, ζει μόνη εδώ και τρεις δεκαετίες σε ένα σπίτι στα προάστια του Ιράν. Εκεί μεγάλωσε τα παιδιά της, για να τα δει τελικά να περνούν την αυλόπορτα και να δραπετεύουν στο εξωτερικό, μακριά από το ασφυκτικό καθεστώς. Η καθημερινότητά της διακόπτεται μόνο από σκόρπια FaceTime με την κόρη και τα εγγόνια της. Το σώμα της κουρασμένο, οι μετακινήσεις δύσκολες, οι παλιές συνήθειες –οι μαγειρικές για τις φίλες– σπανίζουν.
Σε μια από αυτές τις σπάνιες συγκεντρώσεις, οι φίλες της συμφωνούν: αρκετά έμεινε μόνη. Έτσι, η Μαχίν βάζει κραγιόν μαζί με τη μαντήλα και βγαίνει στην πόλη. Στο εστιατόριο των συνταξιούχων γνωρίζει τον Φαραμάζ, έναν ευγενικό, εξίσου μόνο άντρα. Τον ακολουθεί και του κάνει μια απλή, τολμηρή πρόταση: να έρθει το βράδυ στο σπίτι της για κέικ.
Η ταινία My Favourite Cake των Maryam Moghadam και Behtash Sanaeeha αφηγείται αυτή τη συνάντηση με γλυκύτητα και απενοχοποιημένη αφέλεια. Σε ένα Ιράν που συνήθως προβάλλεται ζοφερό, η αγάπη γίνεται πράξη αντίστασης. Γυρισμένη στη σκιά των διαδηλώσεων «Woman Life Freedom», μετά τη δολοφονία της Mahsa Amini, η επιλογή μιας 70χρονης που φλερτάρει είναι από μόνη της αντικαθεστωτική.
Η σκηνοθεσία αφήνει το φως να διαπεράσει το σκοτάδι: ο κήπος της Μαχίν γίνεται ιδιωτικός παράδεισος, η κάμερα του Mohammad Haddadi κινείται ζεστά και παιχνιδιάρικα, ενώ το ζευγάρι μοιράζεται κρασί και χορό σαν έφηβοι. Οι ερμηνείες της Lily Farhadpour και του Ismail Mehrabi είναι τρυφερές και γεμάτες λεπτό χιούμορ.
Όμως η ελπίδα στο Ιράν είναι εύθραυστη. Η αναμενόμενη ανατροπή έρχεται για να τη συντρίψει, αφήνοντας πίσω μόνο το κέικ που ψήνεται – μια πικρή υπόσχεση εκδίκησης για τις χαμένες ζωές σε μια χώρα βυθισμένη στο σκοτάδι.


