...
| Aγρινιώτικο καλαντάρι |
9 Μαρτίου
1912: Ο σκύλος του Αγρινίου
1926: Ίδρυση του Γ.Φ.Σ Παναιτωλικός
1942: Ο Γ. Παπαϊωάννου συγκροτεί στο Αγρίνιο την Π.Ο.Τ.
9 Μαρτίου 1912
Στις 9 Μαρτίου 1912, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, στην πρωτοσέλιδη στήλη του στο ΕΜΠΡΟΣ, «Από ημέρας εις ημέραν», δημοσίευσε ένα χρονογράφημα με τίτλο «Ο σκύλος του Αγρινίου», με το οποίο στιγμάτισε τον τρόπο με τον οποίο μερικοί εκλεγμένοι βουλευτές εκείνης της εποχής άλλαζαν κομματική στέγη προσεγγίζοντας το κόμμα που νίκησε στις εκλογές.
Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Ο σκύλος του Αγρινίου
9 Μαρτίου 1926
Στις 5:00 το απόγευμα στο Γυμνάσιο Αγρινίου, ιδρύεται ο Παναιτωλικός Γυμναστικός Σύλλογος Αγρινίου. Το πρακτικό εκείνης της συνεδρίασης έχει ως εξής: «Εν Αγρινίω και εν τω Γυμνασίω Αγρινίου σήμερον την 9ην του μηνός Μαρτίου του 1926 έτους, ημέραν της εβδομάδος Τρίτην και ώραν 5:00 μ.μ., συνελθόντες οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, αποφασίζομεν παμψηφεί: 1) Ιδρύομεν Σωματείον κατά τους νόμους 281 και 2151 περί Σωματείων υπό την επωνυμίαν Γυμναστικός Σύλλογος Αγρινίου “ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ”. 2) Ψηφίζομεν κατ’ άρθρον και εν τω συνόλω του το εξ άρθρων 42 ανωτέρω καταστατικόν αυτού.
Εκλέγομεν δια την διοίκησιν αυτού, προσωρινήν τριμελή επιτροπήν εκ των: α) Ευθυμίου Χαβέλλα ως προέδρου β) Γεωργίου Χαντζοπούλου ως Ταμίου και γ) Εμμανουήλ Θεοδωροπούλου ως Γραμματέως, εις ην ανατίθεμεν: α) Την μέριμναν περί της εγκρίσεως υπό του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου του Καταστατικού του Συλλόγου. β) Την μετά την έγκρισιν του καταστατικού υπό του δικαστηρίου εγγραφήν τακτικών μελών του Συλλόγου και πρόσκλησιν Γενικής Συνελεύσεως εντός μηνός δι’ αρχαιρεσίας διά το έτος 1926.
Εφ ω συνετάχθη το παρόν και βεβαιωθέν υπογράφεται.
Οι ιδρυταί:
Ευθύμιος Χαβέλλας, Γεώργιος Χαντζόπουλος, Εμμανουήλ Θεοδωρόπουλος, Αθανάσιος Παπασωτηρόπουλος, Νικόλαος Σαραντόπουλος, Διονύσιος Έξαρχος, Ιωάννης Σελιμάς, Ανδρέας Παναγόπουλος, Γεώργιος Στύλιος, Χρήστος Σ. Γιάγκας, Λάμπρος Μπούτσος, Νικόλαος Τσιτσιμελής, Χρήστος Παπαγιάννης, Γεώργιος Πατσής, Παναγιώτης Τσιχριντζής, Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος.
Ο Πρόεδρος
Ευθύμιος Χαβέλλας
Η ιστορία του συλλόγου έχει τη βάση της στην φιλεκπαιδευτική του δραστηριότητα την οποία δεν πρέπει να λησμονούμε, με το τμήμα Παιδονομίας (1926 – 1933), το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας (1932) και τις Νυχτερινές Σχολές (1926 – 1983) στις οποίες φοίτησαν περισσότεροι από 5.000 μαθητές στα 57 χρόνια λειτουργίας τους. Ο Παναιτωλικός Γ.Φ.Σ. υποδέχτηκε στους κόλπους του χιλιάδες νέους οι οποίοι φόρεσαν τα χρώματα του συλλόγου σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, τον κλασικό αθλητισμό, την ενόργανη γυμναστική, την καλαθοσφαίριση, την πετοσφαίριση, τη χειροσφαίριση και την ελληνορωμαϊκή πάλη, με γνώμονα τις αξίες του αθλητισμού ενώ παράλληλα γεύτηκε πλήθος διακρίσεων. Στην μακρόχρονη πορεία του ο Παναιτωλικός Γυμναστικός και Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος είχε τη στήριξη και την έμπρακτη αγάπη των φιλάθλων και ανθρώπων της κοινωνίας μας που μέσα από σημαντικές δράσεις κατάφεραν και καταφέρνουν να διαφυλάξουν την πολύτιμη ιστορία του και να τον κρατούν ψηλά. Σήμερα γιορτάζει τα 100 χρόνια ιστορίας του, αποτελώντας έναν από τους πιο ιστορικούς συλλόγους της χώρας μας.
9 Μαρτίου 1942
Το Μάρτιο του 1942 ο γιατρός Γιώργος Παπαϊωάννου συγκρότησε στο Αγρίνιο την Πατριωτική Οργάνωση Τριχωνίδας (ΠΟΤ). Σκοποί της οργάνωσης σύμφωνα με τη διακήρυξή της ήταν: α) Η διαφώτιση του κοινού. β) Η παθητική αντίσταση κατά του κατακτητή. γ) Η καταγραφή των κινήσεων των δυνάμεων κατοχής στο Αγρίνιο και δ) Η προετοιμασία για τον ένοπλο αγώνα. Για την επίτευξη των παραπάνω συγκροτήθηκε στην πόλη μια επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τον Δημήτρη Σαραντόπουλο, τη Βάσω Βασιλοπούλου, τον Κώστα Χασοράκη, το Δημήτρη Πριόνα, το Δημήτρη Σκαλτσά, το Βασίλη Παπαϊωάννου και την Κλεάνθη Σταμάτη.
————————————————————————————————————————————————————–
Υποσημείωση: Οι χρονολογίες που καταγράφονται πριν την 16η Φεβρουαρίου 1923 είναι σύμφωνες με την χρονολόγηση των πηγών. Για την αντιστοίχιση με τη σημερινή χρονολόγηση πρέπει στην αντίστοιχη χρονολογία να προστεθούν 13 μέρες
Φωτογραφία: Το πρώτο Δ.Σ. του Γ.Φ>Σ. Παναιτωλικός
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν


