Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 14ῃ Αυγούστου | 1916: Πάνδημο συλλαλητήριο των αντιβενιζελικών στην Αμφιλοχία



Aγρινιώτικο καλαντάρι

14 Αυγούστου

1909: Ο φωτισμός της πόλεως
1916: Πάνδημο συλλαλητήριο των αντιβενιζελικών στην Αμφιλοχία
1926: Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τα αιματηρά γεγονότα της 9ης Αυγούστου
1929: Άγριο δράμα εις Αγρίνιον – Φόνος νεαράς αοιδού


14 Αυγούστου 1909

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος Βασίλης Μπέλλος, στο ΣΚΡΙΠ όλες οι μέχρι τότε μελέτες είχαν δείξει ότι το καλύτερο μέσο φωτισμού ήταν οι λάμπες ασετιλίνης. Επισήμανε μάλιστα ότι είχε εξεταστεί και η λύση του ηλεκτρισμού, όμως η δυσκολία της εγκατάστασής του και η μεγάλη δαπάνη υλοποίησης ματαίωσαν την προοπτική αυτή. Έτσι, κατέληξαν στην επιλογή της ασετιλίνης, για την εγκατάσταση της οποίας είχε ήδη υπογραφεί προσύμφωνο και, εντός των επόμενων ημερών, θα υπογραφόταν και το κανονικό συμφωνητικό. Αποφασίστηκε ακόμη η αποθήκη της ασετιλίνης να τοποθετηθεί στο χαμηλότερο σημείο της πόλης, ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη παροχέτευση, η οποία θα παρείχε μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια στο παραγόμενο φως. (Σκριπ, 21/8/1909)

Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Αγρίνιο, καλοκαίρι 1909 | Φως, νερό και προπαγάνδα

14 Αυγούστου 1916

Ο Σύνδεσμος των επιστράτων της Αμφιλοχίας μαζί με τους κατοίκους της πόλης, αναφέρει το ΣΚΡΙΠ εκείνης της ημέρας, οργάνωσαν συλλαλητήριο, με το οποίο διατράνωσαν την αφοσίωσή τους προς τον «Άνακτα», διαμαρτυρόμενοι ταυτόχρονα για τις καταχθόνιες ενέργειες του αρχηγού του ξενικού κόμματος (εννοεί τον Βενιζέλο), ο οποίος έχει σκοπό, σύμφωνα με την εφημερίδα, να διασαλεύσει την έννομη τάξη και να επιφέρει εθνικές συμφορές.

Ο Σύνδεσμος των Επιστράτων Αμφιλοχίας και περιχώρων, μαζί με τους λοιπούς κατοίκους, έγραφε η εφημερίδα, συνεδρίασαν σήμερα με αφορμή την κατάσταση και πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση. Διαμαρτυρήθηκαν για τις καταχρήσεις και τις ενέργειες της αρχής που επιβλήθηκε από τους ξένους συμμάχους, καταπατώντας την τάξη. Διακήρυξαν την προσήλωσή τους στις εθνικές υποχρεώσεις, εκφράζοντας την αγάπη και την αφοσίωσή τους προς τον λαοφιλή Άνακτα και την Πατρίδα. Δήλωσαν ότι θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους την εξουσία της Κυβέρνησης που υπερασπίζει τον νόμο και τα εθνικά συμφέροντα, και ότι είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να πολεμήσουν με τα όπλα εναντίον των εχθρών και των προδοτών της Πατρίδας.

Η Επιτροπή των Επιστράτων
Ε. Στράτος, Α. Κολοκύθας, Α. Κούμας, Κ. Γούναρης, Δ. Λίντας, Κ. Πατούλης

Η Επιτροπή του Λαού
Γ. Α. Αρσένης, Ι. Τσεκούρας, Θ. Λέκκας, Δ. Πανέτας, Γ. Μακρής, Ν. Σαρλής, Πλατανιάς

 

14 Αυγούστου 1926

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Ελλάδας εκδίδει ανακοίνωση, για να διαφωτίσει, όπως αναφέρει, την κοινωνία για τα αιματηρά γεγονότα, που πραγματοποιήθηκαν στο Αγρίνιο και να καταγγείλει τους πραγματικούς δολοφόνους αθώων εργατών και γυναικών.

 

14 Αυγούστου 1929

Άγριον δράμα εις το Αγρίνιον – Φόνος νεαράς αοιδού, είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του ΣΚΡΙΠ εκείνης της ημέρας, το οποίο μεταδίδει την είδηση ενός πρωτοφανούς σε αγριότητα εγκλήματος το οποίο διέπραξε μία ερωτευμένη προσφυγοπούλα με επτά θανάσιμες μαχαιριές κατά μιας αντιζηλού της καλλιτέχνιδος.

 

————————————————————————————————————————————————————–
Υποσημείωση: Οι χρονολογίες που καταγράφονται πριν την 16η Φεβρουαρίου 1923 είναι σύμφωνες με την χρονολόγηση των πηγών. Για την αντιστοίχιση με τη σημερινή χρονολόγηση πρέπει στην αντίστοιχη χρονολογία να προστεθούν 13 μέρες
Φωτογραφία: Καρβασαράς
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν