Δήμος Ξηρομέρου|
Μέτρα πρόληψης και επιτήρησης
λόγω μεμονωμένου κρούσματος iGAS |
Ενεργοποίηση υγειονομικού πρωτοκόλλου, αυξημένη επιτήρηση για 30 ημέρες
Σύσταση για έγκαιρη ενημέρωση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων |
Σύμφωνα με ενημέρωση από τον δήμο Ξηρομέρου και με αφορμή την εμφάνιση μεμονωμένου κρούσματος iGAS σε σχολική μονάδα του Δήμου, ενεργοποιούνται τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα επιτήρησης και πρόληψης με στόχο την προστασία της υγείας των μαθητών και του προσωπικού. Οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς, αναφέρει η ανακοίνωση, παρακολουθούν στενά την κατάσταση, ενώ η συνεργασία γονέων, εκπαιδευτικών και υπηρεσιών κρίνεται καθοριστική για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτροπή πιθανής διασποράς.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση
Η διαχείριση μεμονωμένου iGAS κρούσματος σε σχολική μονάδα (κρούσμα στη σχολική μονάδα θεωρείται κάθε συμπτωματικό άτομο που προσήλθε σε αυτήν ως και 7 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων), απαιτεί από τους ειδικούς καταρχήν την αναζήτηση της πηγής μόλυνσης του κρούσματος αναφοράς.
Ακολουθεί περίοδος αυξημένης επιτήρησης διάρκειας 30 ημερών στην σχολική μονάδα για εντόπιση τυχόν νέων κρουσμάτων GAS (φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, λοιμωματικό κηρίο, οστρακιά) /και iGAS, καθώς και ιογενών λοιμώξεων, ειδικά γρίπης και ανεμευλογιάς στα παιδιά και το προσωπικό των σχολικών μονάδων.
Οι γονείς των παιδιών και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι ενημέροι για τα ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης GAS και iGAS και τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής από το πρώτο εικοσιτετράωρο έναρξης των συμπτωμάτων. Επίσης, οι γονείς και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τη σχολική μονάδα για νέα κρούσματα GAS και iGAS, καθώς και για περιστατικά γρίπης και ανεμευλογιάς κατά την περίοδο επιτήρησης.
Ο ΕΟΔΥ προκειμένου να συντονίσει τη διερεύνηση των κρουσμάτων και οι υπόλοιποι φορείς Δημόσιας Υγείας θα πρέπει άμεσα να ενημερώνονται, με σκοπό τη λήψη ειδικότερων μέτρων όπου απαιτείται.
Να σημειωθεί ότι σε μεμονωμένο κρούσμα iGAS σε σχολική μονάδα, δεν συνιστάται ως διαδικασία ρουτίνας ο μαζικός έλεγχος των επαφών με ταχεία τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου (strep test), αλλεργία φαρυγγικού επιχρίσματος και η χορήγηση χημειοπροφύλαξης στις στενές επαφές.
Σε περίπτωση δύο ή και περισσότερων κρουσμάτων iGAS σε σχολική μονάδα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών ή περιστατικών iGAS σε συνδυασμό με κρούσματα GAS, γρίπης και ανεμευλογιάς στις στενές επαφές, μπορεί να εξεταστεί σε ορισμένες περιπτώσεις, με βάση την εκτίμηση κινδύνου. Παρόλο που ο μαζικός έλεγχος των παιδιών με ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου δε συνιστάται ως έλεγχος ρουτίνας, ο στοχευμένος έλεγχος είναι βοηθητικός για τον εντοπισμό συνεχιζόμενης μετάδοσης.
Η λήψη μέτρων Δημόσιας Υγείας που προλαμβάνουν τη διασπορά των παθογόνων στις σχολικές μονάδες έχει ιδιαίτερη σημασία.
Τέτοια μέτρα είναι:
-
- Η απομόνωση του κρούσματος στρεπτοκοκκικής λοίμωξης τουλάχιστον για 24 ώρες μετά την έναρξη αντιμικροβιακής αγωγής.
- Τα μέτρα ατομικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών.
- Τα συνήθη μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης των επιφανειών και αντικειμένων/παιχνιδιών που χρησιμοποιούνται.
- Ο σωστός αερισμός των χώρων των σχολικών μονάδων.
ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΤΡΑΚΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
————————————————————
Οι ανακοινώσεις που δημοσιεύουμε στη στήλη αυτή
προωθούν δράσεις και απόψεις των συντακτών τους,
χωρίς να συμπίπτουν απαραίτητα με τις απόψεις και τις επιλογές μας