.
Κινηματογράφος Δήμου Αγρινίου
Άνεσις | Χαρ. Τρικούπη 33 – Αγρίνιο | τηλ.: 26410 44345
Lee,της Ελεν Κούρας
Aπό την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου έως και την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024
στον Δημοτικό κινηματογράφο Άνεσις
Προβλέψιμη αλλά περιποιημένη βιογραφία
της πολεμικής φωτορεπόρτερ Λι Μίλερ, με την Κέιτ Γουίνσλετ έτοιμη για Οσκαρ.
Ώρα προβολής: 7:00, το απόγευμα
Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Νορβηγία, Αυστραλία, Ιρλανδία, Σιγκαπούρη, 2023
Παραγωγή: Λόρεν Χαντζ, Μαρί Σαβάρ, Τρόι Λουμ, Αντριου Μέισον,
Κέιτ Σόλομον, Κέιτ Γουίνσλετ
Σκηνοθεσία: Ελεν Κούρας | Σενάριο: Λιζ Χάνα, Μαριόν Χιούμ, Τζον Κόλι
Φωτογραφία: Πάβελ Εντελλμαν | Μοντάζ: Μίκελ Ε. Τζ. Νίλσεν
Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά
Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Γουίνσλετ, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Αντρεα Ράιζμπορο,
Αντι Σάμπεργκ, Μαριόν Κοτιγιάρ
Διάρκεια: 116 λεπτά | Διανομή: The Film Group
Η Λι Μίλερ, υπαρκτή προσωπικότητα φυσικά, γεννημένη στην αλλαγή του περασμένου αιώνα, το 1907, είχε σε όλη της τη ζωή μια καθοριστική σχέση με τον φακό. Μούσα του ερασιτέχνη φωτογράφου μπαμπά της, έπειτα πετυχημένο μοντέλο – ήταν και καλλονή – ύστερα συνεργάτης μπροστά και πίσω από την κάμερα του Μαν Ρέι, ύστερα… μια τολμηρή, αμετανόητη, ενστικτώδης, άγρια πολεμική φωτορεπόρτερ που άφησε Ιστορία. Ανταποκρίτρια στον Β’ Παγκόσμιο, ως και την απελευθέρωση του Μπούχενβαλντ και του Νταχάου και την ανθρώπινη φρίκη που συνάντησε εκεί, άφησε το δικό της παιδικό τραύμα να ξορκιστεί, αποτυπώνοντας τα τραύματα των ανδρών στον πόλεμο, με μια σπάνια, σχεδόν ανεπίτρεπτη τότε, ευαισθησία.
Αυτή τη φοβερή, με κάθε έννοια της λέξης, ηρωίδα επιλέγει η Κούρας για την πρώτη της σκηνοθετική δουλειά, διασκευάζοντας τη βιογραφία The Lives of Lee Miller που έγραψε ο γιος της φωτογράφου, Αντονι Πένροουζ και στέκεται αντάξια απέναντί της, έστω κι αν τόσο πιο τυπική, μετρημένη, προβλέψιμη, comme il faut. Σαν το εύρημα της συνέντευξης που δίνει η ώριμη, πια, Μίλερ σε νεαρό δημοσιογράφο κι έτσι διαρθρώνει, με την αφήγησή της, τη δομή της ζωής της και της ταινίας.
Η φωτογραφία, όπως είναι φυσικό, είναι όμορφα στιλιζαρισμένη, ίσως με μεγαλύτερη επιμέλεια απ’ όση θ’ ανταποκρινόταν στη βία και τον τρόμο της καθημερινότητας της Λι Μίλερ. Η Κέιτ Γουίνσλετ πιάνει το ρόλο από τα πλούσια κοντά μαλλιά κι από την τραχιά φωνή και τη μαγκιά και τον κάνει δικό της με πάθος – και μ’ έναν τρόπο που μοιάζει να λέει, ας μου δώσουν φέτος το Οσκαρ, ας μη μου το δώσουν, άλλα είναι τα πράγματα που μ’ ενδιαφέρουν. Είναι, όμως, η Γουίνσλετ τόσο καλή ηθοποιός που ξέρει πώς να μπολιάσει την ηρωίδα της με μια κρυφή τρωτότητα, έναν χαμηλόφωνο ηρωισμό όχι μπροστά στον πόλεμο, αλλά μπροστά στους περιορισμούς της εποχής προς το φύλο της.
Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Lee, της Ελεν Κούρας
Γενική είσοδος μόνο για σήμερα 31 Οκτωβρίου 2024
που γιορτάζεται πανελλαδικά το cinema: 2 ευρώ
Από αύριο κανονικά ως είθισται
Κάθε Κυριακή και Τετάρτη
δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός
Γενική είσοδος: 6 ευρώ
Μαθητικό, Φοιτητικό, Ανέργων, Πολυτέκνων, Αμεα: 4 ευρώ
————————————————————————–
«Να ερμηνεύω έναν άνθρωπο που θαυμάζω πραγματικά
και ευελπιστώ να του μοιάσω είναι τρομερό προνόμιο»
(Κέιτ Γουίνσλετ )
