21 Αυγούστου | Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τα Θύματα της Τρομοκρατίας


...

Παγκόσμιες και Διεθνείς ημέρες

| 21 Αυγούστου |

Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τα Θύματα της Τρομοκρατίας

| Οι διεθνείς ημέρες είναι αφορμές ενημέρωσης σε θέματα που απασχολούν,
την παγκόσμια κοινωνία, για την κινητοποίηση της πολιτικής βούλησης και την εξεύρεση πόρων
για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων, καθώς και την ενίσχυση των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας. |

Στις 19 Δεκεμβρίου 2017, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πήρε μια ιστορική απόφαση: να θεσπίσει την 21η Αυγούστου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τα Θύματα της Τρομοκρατίας. Η ημερομηνία αυτή ορίστηκε ώστε να υπάρχει κάθε χρόνο ένας παγκόσμιος σταθμός αφιερωμένος σε όσους πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα της βίας και του φόβου. Θύματα και οικογένειες, επιζώντες και κοινωνίες που στιγματίστηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις θα τιμώνται από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Η απόφαση δεν πάρθηκε τυχαία ούτε αποκομμένα. Ήρθε ως συνέχεια μιας σειράς ψηφισμάτων και συζητήσεων που είχε ξεκινήσει χρόνια πριν, με στόχο να αναγνωριστεί ο ανθρώπινος πόνος πίσω από τους αριθμούς. Η τρομοκρατία δεν είναι μόνο μια απειλή για την ασφάλεια. Είναι μια πραγματικότητα που καταστρέφει ζωές, στερεί δικαιώματα και αφήνει πίσω της βαθιές πληγές σε οικογένειες και κοινωνίες.

Η Γενική Συνέλευση τόνισε ότι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν είναι αντίθετες έννοιες· αντίθετα, βαδίζουν μαζί. Όπως σημειώθηκε, μόνο σεβόμενοι τις ελευθερίες και τη δικαιοσύνη μπορούμε να οικοδομήσουμε κοινωνίες ανθεκτικές απέναντι στο μίσος και τη βία. Τα θύματα της τρομοκρατίας, με την ίδια τους την εμπειρία, μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια: με τη φωνή τους, με τις μαρτυρίες τους, αποδομούν την προπαγάνδα και δείχνουν το αληθινό πρόσωπο της βαρβαρότητας.

 

 

Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση εξέφρασε τη βαθιά της αλληλεγγύη προς τα θύματα και τις οικογένειές τους. Αναγνώρισε το βάρος που κουβαλούν, όχι μόνο την απώλεια αγαπημένων ανθρώπων αλλά και την κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια που συχνά ακολουθεί. Γι’ αυτό, επισημάνθηκε η ανάγκη να προσφέρεται σε όλους αυτούς τους ανθρώπους επαρκής στήριξη: ψυχολογική, κοινωνική και οικονομική. Δεν αρκεί να τους θυμόμαστε μία ημέρα τον χρόνο· χρειάζονται διαρκή μέτρα που να διασφαλίζουν ότι θα αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Η απόφαση του ΟΗΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα κράτη-μέλη, στους διεθνείς οργανισμούς αλλά και στην κοινωνία των πολιτών, από ΜΚΟ έως μεμονωμένους πολίτες, να συμβάλουν στη διατήρηση αυτής της ημέρας. Να οργανώνουν εκδηλώσεις, να δίνουν βήμα στα θύματα να μιλήσουν, να ενισχύουν δράσεις μνήμης και υποστήριξης. Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης δεν είναι τυπική υποχρέωση, αλλά μια ευκαιρία για παγκόσμια συσπείρωση γύρω από την ιδέα ότι η τρομοκρατία δεν θα σβήσει τη φωνή των θυμάτων της.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι όλες οι δραστηριότητες που συνδέονται με την απόφαση θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθελοντικές συνεισφορές. Με τον τρόπο αυτόν, η Γενική Συνέλευση ξεκαθαρίζει ότι δεν επιβάλλει νέα βάρη στα κράτη, αλλά καλεί σε συλλογική προσφορά και αλληλεγγύη.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υποχρεώθηκε να παρουσιάσει στην επόμενη σύνοδο αναλυτική έκθεση για το πώς εφαρμόζεται η απόφαση. Με αυτόν τον μηχανισμό διασφαλίζεται ότι δεν θα μείνει στα χαρτιά, αλλά θα παρακολουθείται η πρόοδος και η πραγματική κινητοποίηση των κρατών.

Η 21η Αυγούστου, λοιπόν, γίνεται από το 2017 και μετά μια μέρα αφιερωμένη στη μνήμη, στην αναγνώριση και στη δέσμευση. Μνήμη για όσους χάθηκαν, αναγνώριση για όσους συνεχίζουν να ζουν με τις πληγές, και δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να μην επιτρέψει η τρομοκρατία να γίνει συνήθεια ή στατιστική. Είναι μια ημέρα που μας θυμίζει ότι πίσω από κάθε τίτλο ειδήσεων υπάρχει ένας άνθρωπος, μια οικογένεια, μια ιστορία που δεν πρέπει να σβήσει.

 

——————————————————————————-
Πηγή: «Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας
για την αντιμετώπιση των συνεπειών της τρομοκρατίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα»,
Υιοθετήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2017 – Διανεμήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2018