Ξηρόμερο 1962 – Εξέγερση και δολοφονία Βλάχου (Podcast)

Podcast της λήθης ΕΠ 11 
Η εξέγερση των καπνοπαραγωγών το 1962
και η δολοφονία του Μήτσου Βλάχου

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Στις 29 Οκτωβρίου 1961, η ΕΡΕ κερδίζει για μια ακόμα φορά τις εκλογές και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται για τρίτη φορά πρωθυπουργός της χώρας, κουβαλώντας την πολύ σοβαρή κατηγορία, πως το αποτέλεσμα αυτό των εκλογών ήταν προϊόν «βίας και νοθείας», με την εφαρμογή από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, του «Σχεδίου Περικλής», το οποίο είχε σχεδιαστεί, για την εφαρμογή μιας εκτεταμένης τρομοκρατίας εναντίον των κομμάτων του Κέντρου και της Αριστεράς, αλλά και για να νοθεύσει αποτελεσματικά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τους πρώτους μήνες του 1962 τα τσεμπέλια της προηγούμενης σοδειάς του 1961 βρίσκονταν αδιάθετα ακόμα στις αποθήκες των  καπνοπαραγωγών των επαρχιών Βάλτου, Ξηρομέρου και Τριχωνίδας. Η Κυβέρνηση Καραμανλή αναγκάστηκε ύστερα από πίεση και διαμαρτυρίες εκ μέρους του καπνοπαραγωγικού κόσμου της περιοχής, να δώσει εντολή προς τους καπνοβιομήχανους, να προβούν στην αγορά των καπνών εσωτερικής κατανάλωσης εσοδείας 1961 απ’ την 1η Απρίλη 1962, κατά ποσοστό 20% μηνιαία, ώστε, μέχρι την 31 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς να πωληθεί και το τελευταίο κιλό εσοδείας 1962, και εν συνεχεία η Κυβέρνηση προέβη στην χρηματοδότηση των καπνοβιομηχάνων.

Αντί όμως να δρομολογηθεί η διευθέτηση του όλου ζητήματος, οι καπνέμποροι και οι καπνοβιομήχανοι αδιαφόρησαν για την απόφαση της κυβέρνησης και παρά το γεγονός της χρηματοδότησής τους κωλυσιεργούσαν την αγορά με την ανοχή και την ουσιαστική συμπαράσταση της Κυβέρνησης, η οποία πέραν της τυπικής της απόφασης, καμία άλλη ουσιαστική πίεση δεν ασκούσε.

Αγανακτισμένοι οι καπνοπαραγωγοί προχωρούν σε συλλαλητήριο άρχιζοντας να καταλαμβάνουν το οδόστρωμα της Εθνικής οδού Αγρινίου – Αμφιλοχίας σε δύο σημεία. Πεντακόσιοι (500) αγρότες περίπου, κατέλαβαν τη γέφυρα στο χωριό Σφήνα (σημερινή Κυψέλη), ενώ παραπάνω από 3.500 περίπου, «μπήκαν» στην Εθνική οδό, λίγο νοτιότερα της Αμφιλοχίας, στο ύψος του χωριού Στάνος, στη Θέση «Σαμάρι». O νεαρός Δημήτρης Βλάχος ήταν παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας αγροτοκτηνοτρόφων της Λεπενούς, του Κωσταντίνου και της Γεωργίας Βλάχου, οι οποίοι είχαν άλλα πέντε παιδιά. Ο Μήτσος, όπως τον αποκαλούσαν όλοι, είχε πρόσφατα ολοκληρώσει τη μεγάλη στρατιωτική θητεία και όσοι τον γνώριζαν, μιλούσαν για ένα ζωηρό και δυναμικό νέο, που δεν έβαζε εύκολα νερό στο κρασί του. Η μαχητικότητα του Βλάχου στο συλλαλητήριο με τις δυνάμεις καταστολής ξεχώρισε ιδιαίτερα, αφού ο νεαρός Λεπενιώτης πρωτοστατούσε στον αγώνα και μοιραία στοχοποιήθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν η σφαίρα ενός χωροφύλακα να τον τραυματίσει θανάσιμα στο κεφάλι.

Πληροφορίες πάρθηκαν από τα sites agriniostories.gr, epoxi.gr και από το βιβλίο «Η δίκη των καπνοπαραγωγών Ξηρομέρου – Βάλτου στο Αγρίνιο το 1962» του Γρηγόρη Μπακόλα. Το μουσικό θέμα που χρησιμοποιήθηκε το αντάρτικο “Μαλλιά σγουρά”. Πατήστε το πλήκτρο αναπαραγωγής για να ακούσετε το podcast.

 

 

Μπορείτε να ακούσετε το podcast και μέσω google podcast και μέσω spotify