7 Φεβρουαρίου 2023

Βυθίζεται η τιμή του φυσικού αερίου

Πολύ κάτω από το φράγμα των 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα
υποχώρησε η τιμή του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ,
στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021

Πολύ κάτω από το φράγμα των 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα υποχώρησε η τιμή του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ, στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021. Για τη ακρίβεια η τιμή υποχωρεί στα 55 ευρώ σημειώνοντας βύθιση σε ετήσια βάση της τάξης του 27,5%.

Τιμή φυσικού αερίου Άμστερνταμ

  • 17 Ιανουαρίου 2023 55 ευρώ/μεγαβατώρα
  • 17 Ιανουαρίου 2022 86,8 ευρώ/μεγαβατώρα

Ετήσια Μεταβολή: -27,5%

Η τάση αυτή αποτυπώνεται πλέον και στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος με τη σημερινή τιμή να διαμορφώνεται στα 132,48 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Χονδρεμπορική τιμή ρεύματος Ελλάδα
132,48 ευρώ/μεγαβατώρα

Ανατροπή φαίνεται όμως ότι έρχεται και στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τον μήνα Φεβρουάριο, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι οι πάροχοι θα ανακοινώσουν την Παρασκευή πολύ χαμηλότερες ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με εκείνες του τρέχοντος μήνα.

Ωστόσο φαίνεται ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε αλλαγή πολιτικής με το Eurogroup να ζητά πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους.

  • -Με 10ετές ομόλογο κάνει το ντεμπούτο της φέτος η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε και στόχος είναι το ελληνικό δημόσιο να αντλήσει έως και 3 δισ. ευρώ, δηλαδή να καλύψει το 40% του δανειακού στόχου για το σύνολο της χρονιάς, πριν ακόμη αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια της ΕΚΤ και κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού για τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.
  • -Aυξημένα κατά 180 εκατ. ευρώ είναι τα φορολογικά έσοδα το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.  Χαμηλότερα του στόχου κινήθηκε το πρωτογενές έλλειμμα ενώ προκύπτει ένας δημοσιονομικός χώρος 1,2 δισ. για πρόσθετα μέτρα στήριξης.
  • – Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, από τις 16 Φεβρουαρίου επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε δύο ακόμα κατηγορίες επιχειρήσεων.

 

Πηγή


AgrinioStories