6 Δεκεμβρίου 2022

Βιβλιοτρόπιο 31/10 – «Ο Σπετσέρης του Λεπάντο»

«Ο Σπετσέρης του Λεπάντο – Ναύπακτος 1571»
της Βησσαρίας Ζορμπά Ραμμοπούλου
την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 7:30 το απόγευμα
στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιοτρόπιο» του Αγρινίου

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Η φιλόλογος και συγγραφέας Κατερίνα Λιβιτσάνου Ντάνου
και η συγγραφέας Βησσαρία Ζορμπά Ραμμοπούλου

Στα τέλη του 16ου αιώνα τα χριστιανικά κράτη της Ευρώπης απειλούνται από την έλευση των Οθωμανών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ η Ανατολική Μεσόγειος έχει ήδη περιέλθει κάτω από την κυριαρχία τους μετά την πτώση της Κύπρου. Μπροστά στον κίνδυνο και με πρωτοβουλία του Πάπα Πίου Ε’, Ενετοί, Γενουάτες, Σπανιόλοι κ.ά. παραμερίζουν τις διαφορές τους και συγκροτούν την «Ιερά Ένωση» (Lega Santa) για να αντιμετωπίσουν τους Οθωμανούς. Την ίδια περίοδο η καχυποψία εναντίον των εβραίων αυξάνεται, καθώς θεωρούνται προστατευόμενοι του Σουλτάνου μετά την εκδίωξή τους από την Ισπανία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα φόβου, αβεβαιότητας και μισαλλοδοξίας, οι ζωές των οικογενειών ενός εβραίου σπετσέρη, ενός ενετού ευγενή και μιας ρωμιάς χωρικής στο τουρκοκρατούμενο Λεπάντο (Ναύπακτο) συνδέονται μέσα σ’ ένα θανάσιμο, μυστηριώδες και ριψοκίνδυνο περιβάλλον. Με τρόπους αναπάντεχους ρίχνονται σε ατραπούς δύσκολες, που τελικά τους οδηγούν στην περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτώβρη 1571) και στη φυγή.

Μια μοιραία συνάντηση του σπετσέρη με έναν ισπανό πολεμιστή του σπαθιού και της γραφίδας που συμμετείχε στη ναυμαχία, κι ένα πολύτιμο δώρο που θα λάβει από αυτόν αργότερα στη Βιέννη, θα του αλλάξουν τη ζωή και θα του δώσουν τη δύναμη να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Οι ζωές των πρωταγωνιστών θα διασταυρωθούν ξανά και, μέσα στα μονοπάτια των ευρωπαϊκών αλλαγών και της προσπάθειας των ρωμιών λογίων να αναγεννήσουν το ελληνικό πνεύμα, ο σπετσέρης θα ξαναγυρίσει πίσω στο Λεπάντο αποκαλύπτοντας το μεγάλο του μυστικό.

Ένα τέλος ή μια νέα αρχή; Ένα ιστορικό μυθιστόρημα γι’ αυτούς που αγωνίζονται για το δίκιο του συνανθρώπου τους, για τους οραματιστές που μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, για τους Δον Κιχώτες που πολεμούν ανεμόμυλους.

Η Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου σπούδασε Φιλολογία και Αρχαιολογία, μετεκπαιδεύτηκε στα Παιδαγωγικά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάκτωρ του Παντείου Παν/μίου.
Έργα της για παιδιά και ενηλίκους βραβεύτηκαν σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός, Κέδρος, Πατάκης, Ωκεανίδα, Aρτέον, Σαΐτης
Το μυθιστόρημά της «Το Κρυμμένο Εργοστάσιο Παιχνιδιών» (ΠΑΤΑΚΗΣ)  απέσπασε το Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, οι: “Σελίδες ενός Έφηβου Χειμώνα» (ΠΑΤΑΚΗΣ) συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ, ‘’Το Καλοκαίρι των Αβάρων’’ (ΚΕΔΡΟΣ) στη Βραχεία Λίστα του περιοδικού ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ. Tο 2018 από τις εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ κυκλοφόρησε το επιστημονικό σύγγραμμά της κοινωνιολογικού περιεχομένου: «Νέοι Εκπαιδευτικοί Θεσμοί και Παγκοσμιοποίηση», βασισμένο στα ερευνητικά πορίσματα της διδακτορικής της διατριβής.  Την ίδια χρονιά, επίσης, βραβεύτηκε από το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», για την τραγωδία «ΜΕΛΕΑΓΡΟΣ: Ο Γιος της Αλθαίας». Το 2019 κυκλοφόρησε σε συνεργασία με τη Μυρτώ Ραμμοπούλου το εικονογραφημένο αφήγημα «Το θαυμαστό Ταξίδι της Πρωτονιφάδας» (από τις εκδόσεις ΑΡΤΕΟΝ), το εικονογραφημένο παραμύθι της «Οι περιπέτειες ενός Ευτυχισμένου Νάνου που έγινε Δυστυχισμένος Γίγαντας» (από τις εκδόσεις ΣΑΙΤΗ) και το ιστορικό μυθιστόρημα για εφηβικό-νεανικό κοινό «Οι Ματαιωμένοι Αρραβώνες Η 29η Απρίλη 1453» από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ (Βραχεία Λίστα Υποψηφιοτήτων για Κρατικό Βραβείο Εφηβικού Μυθιστορήματος).
Εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 


AgrinioStories