Τζώρτζης Αθανασιάδης: Μια δολοφονία που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ

Μια μέρα σαν σήμερα δολοφονείται στο γραφείο του,
ο εκδότης της εφημερίδας «Η Βραδυνή» Τζώρτζης Αθανασιάδης

Ο Τζώρτζης Αθανασιάδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1912·’ηρθε στην Ελλάδα και για κάποια χρόνια ασχολήθηκε με τη λογιστική τα οικονομικά. Αργότερα έστησε με τον αδερφό του τον Πάνο τη «Ναυτεμπορική», μια ιστορική εφημερίδα. Και έφτιαξε κι άλλες: Την «Ημέρα», πρωινή εφημερίδα, που μάλιστα δίπλα στον τίτλο έγραφε: «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Καραμανλή». Κι έπειτα ήρθε η εποχή της Βραδυνής: Το 1962, ο Αθανασιάδης, ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας, η οποία έγινε το σημείο αναφοράς των καραμανλικών την περίοδο της αυτοεξορίας του Καραμανλή.

 

Το φύλλο της Βραδυνής που ακόμα κατέχει το ρεκόρ κυκλοφορίας

 

Διατηρούσε στενή φιλία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ήταν θερμός υποστηρικτής του. Μάλιστα, το βράδυ της 23ης Ιουλίου 1974, μια ημέρα δηλαδή πριν επιστρέψει στην Ελλάδα από τη Γαλλία ο Καραμανλής, κυκλοφόρησε το ιστορικό φύλλο της «Βραδυνής» με βασικό τίτλο «ΕΡΧΕΤΑΙ» και ολοσέλιδη φωτογραφία του Καραμανλή. Η «Βραδυνή» τότε πούλησε 320.000 φύλλα – αριθμός ρεκόρ, που ακόμα παραμένει ακατάρριπτο!

Ο Αθανασιάδης δολοφονήθηκε μέσα στα γραφεία της εφημερίδας, στην οδό Πειραιώς 9-11, λίγο πιο κάτω από την Ομόνοια και πλάι στην Πολυκλινική. Εκείνη την ημέρα ήταν το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς. Ο Αθανασιάδης πάντα εκείνες τις ώρες, τα σαββατόβραδα, έπαιζε τάβλι με τον φίλο του τον Βαγγέλη Κουλιμπίνη. Τότε ήταν που ο τηλεφωνητής της Βραδυνής, ο Τάκης Αναγνωστόπουλος, ανέβηκε στα γραφεία και ενημέρωσε τον Αθανασιάδη πως κάποιος τον ζητούσε. Τον ρώτησε αν θα δεχτεί τον άγνωστο, που ήθελε να του πει κάτι πολύ σημαντικό. Ο Αθανασιάδης είπε στον τηλεφωνητή να οδηγήσει τον άγνωστο στο γραφείο του

Ο άγνωστος άνδρας παρέμενε 2-3 λεπτά μέσα στο δωμάτιο της βιβλιοθήκης, που ήταν στον ίδιο όροφο με το γραφείο του Αθανασιάδη. Μπήκε μέσα ο Αθανασιάδης και ακούστηκε να λέει «Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, είναι αδύνατον».

Ο άγνωστος έφυγε και γύρισε αμέσως κρατώντας ένα τσαντάκι. Μπήκε μέσα και πυροβόλησε πισώπλατα τον Αθανασιάδη. Στη συνέχεια έστρεψε το όπλο του προς τον Κουλουμπίνη, που είχε βγει από το γραφείο και περίμενε δίπλα. Τον πυροβόλησε, αλλά η σφαίρα διαπέρασε το στήθος του. Ο φίλος του Αθανασιάδη διακομίστηκε στο νοσοκομείο και έπειτα από μέρες νοσηλείας πήρε εξιτήριο. Η σφαίρα δεν του πείραξε ζωτικό όργανο. Αντίθετα, ο Αθανασιάδης που δέχθηκε στην πλάτη τα βλήματα, έπεσε νεκρός εκεί μπροστά στο γραφείο του.

 

 

Έρευνες στο σκοτάδι
Η δολοφονία δεν εξιχνιάστηκε ποτέ! Οεισαγγελέας Γιώργος Θεοφανόπουλος – ο οποίος θα πέσει και ο ίδιος νεκρός την Πρωταπριλιά του 1985, χτυπημένος από την οργάνωση «Αντικρατική Πάλη» – θα υποστηρίξει ότι το έγκλημα ήταν πολιτικό. Δυο ημέρες μετά τη δολοφονία, μια γυναίκα ενημέρωσε τηλεφωνικά τις Αρχές πως, σε κάδο σκουπιδιών στη διασταύρωση των οδών Αιόλου και Σταδίου υπάρχει προκήρυξη που φέρει την υπογραφή της «Αντιστρατιωτικής Πάλης» και η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονίας του Αθανασιάδη. Όμως την επόμενη, η οργάνωση αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή. Η δολοφονία αποδόθηκε σε παρακρατικούς. Ακούστηκαν όμως και άλλα πολλά: ότι ο Αθανασιάδης δολοφονήθηκε από τον υπόκοσμο επειδή χρωστούσε λεφτά σε τοκογλύφους, ότι δολοφονήθηκε από ελληνική ή ξένη μυστική υπηρεσία που επιθυμούσε αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό κτλ.

Ο Ντάνος Κρυστάλης
Η αστυνομία, δυο χρόνια μετά τη δολοφονία, συλλαμβάνει τον Ντάνο Κρυστάλλη (δημοσιογράφο, που υπήρξε γραμματέας της νεολαίας της ΕΔΑ, και στη συνέχεια προσλήφθηκε στην ΕΡΤ). Στο σπίτι του Κρυστάλλη βρέθηκαν αδημοσίευτες προκηρύξεις της Αντιστρατιωτικής Πάλης. Ο Ντάνος Κρυστάλλης δήλωσε ότι ως «πράκτορας διείσδυσης», είχε έρθει με εντολή της ΚΥΠ σε επαφή με την τρομοκρατική οργάνωση και έτσι έπεσαν στα χέρια του οι προκηρύξεις. Το δικαστήριο κατέληξε ότι ο Κρυστάλλης δεν είχε πάρει μέρος στη δολοφονία του Αθανασιάδη.

 

 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Της ημέρας
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Της Ημέρας