31 Ιανουαρίου 2023

Τσίπρας: «Η κοινωνία κ. Μητσοτάκη δεν σας αντέχει άλλο»

Ο Τσίπρας κάλεσε τον Μητσοτάκη να πει έντιμα και δημοκρατικά
από το βήμα της Βουλής αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές τον Σεπτέμβριο

  • Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης

«Ο τίτλος του βιβλίου που εσείς αφήνετε πίσω σας, είναι ανασφάλεια και απόγνωση», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας στο κλείσιμο της ομιλίας του πως «η κοινωνία κ. Μητσοτάκη δεν σας αντέχει άλλο, τρία χρόνια είναι αρκετά, δεν θα γίνουν επτά πάρτε το χαμπάρι. Το δίλημμα της κάλπης όποτε το στήσετε θα είναι πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης χωρίς τέλος; Και είμαι βέβαιος για την απάντηση».

Με την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό σχολιάζοντας πως σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε το χειροκρότημα από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα γεγονός, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που το χρειαζόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκη μετά την χθεσινή του εμφάνιση στο ευρωκοινοβούλιο.

«Τουλάχιστον αυτοί δεν σας γύρισαν την πλάτη» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Και σε αυτό τον τόνο είπε πως ο πρωθυπουργός μίλησε τόση ώρα αλλά δεν είπε πέντε λέξεις. «Πέντε λέξεις δεν άκουσα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία, σκευωρία, ξέρετε Novartis, δεν την άκουσα». Και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε ψέματα στην ομιλία του. «Κάνατε το άσπρο μαύρο και είπατε τόσο πολλά ψέματα» σχολίασε και πρόσθεσε: «είναι η πραγματικότητα που σας διαψεύδει. Μέχρι και ΚΚΕ ντυθήκατε σήμερα κ. Μητσοτάκη. Δημιουργήσατε μια εργασιακή ζούγκλα και λέτε “νόμος είναι δίκιο του εργάτη”».

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως είναι «μάλλον ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που κατάφερε από μόνος του να αποτελεί παράγοντα πολιτικής αστάθειας». Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αποδεικνύεστε μεγεθυντής και πολλαπλασιαστής της κρίσης» γιατί, όπως είπε «δεν είστε εις θέσιν να διαχειριστείτε τις δραματικές συνέπειες των πολιτικών σας επιλογών».

«Σταματήστε λοιπόν να μαδάτε τη μαργαρίτα και να δώσετε μια απάντηση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως η «γαλάζια» κυβέρνηση «δεν υπάρχει. Οι υπουργοί δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο πέραν των προεκλογικών εξορμήσεων. Οι βουλευτές σας που γνωρίζουν ότι λόγω και της απλής αναλογικής περίπου ένας στους δύο δε θα επανεκλεγεί έχουν φορέσει μαύρες πλερέζες».

Τρία ζητήματα ζητούν απαντήσεις

Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μια ήττα – που δυστυχώς ήταν και ήττα εθνική – στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη», κατόπιν έκανε λόγο για «ένα απίστευτο Βατερλό από την απόφαση της δικαιοσύνης που διέλυσε με πάταγο όλο σας το κατασκευασμένο αφήγημα περί δήθεν σκευωρίας. Και ένα στραπάτσο χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου βρεθήκατε απολογούμενος για τις ντροπιαστικές επιδόσεις της πατρίδας μας επί της διακυβέρνησής σας στο κράτος δικαίου και την ελευθεροτυπία».

«Όσο εσείς φωτογραφίζατε τους πίνακες»

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ΙΧ εξωτερική πολιτική λέγοντας πως «αποφασίσατε μόνος σας να αλλάξετε ένα δόγμα στην εξωτερική πολιτική που το ακολουθούσαν όλες οι κυβερνήσεις, δεξιές και αριστερές, από τη μεταπολίτευση και μετά. Το δόγμα της Ελλάδας-πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας». Αναφερόμενος στην Σύνοδο της Μαδρίτης ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «γίνεστε ένας νέος Παπάγος. Του πιστού και δεδομένου συμμάχου, που δεν διεκδικεί εγγυήσεις και στήριξη, αλλά παραχωρεί δικαιώματα, με την λογική ότι κάποια στιγμή η υπακοή του θα εκτιμηθεί» και σημείωσε πως «παρακολουθεί – και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει μάλιστα ικανοποιημένος – την Σουηδία και τη Φινλανδία χώρες, που παραδοσιακά συνδέουν την πώληση όπλων με το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, να δεσμεύονται ότι θα άρουν οποιοδήποτε περιορισμό έναντι της πώλησης όπλων στην Τουρκία. Και να δεσμεύονται να στηρίξουν την συμμετοχή της Τουρκίας στις δομές ευρωπαϊκής άμυνας. Μια εξέλιξη που παρά τον συντονισμό που λέτε ότι υπάρχει με την Λευκωσία, ο ΥΠΕΞ της Κύπρου χαρακτήρισε σοβαρή αρνητική εξέλιξη».

Και πρόσθεσε πως όλα αυτά συνέβησαν στη Μαδρίτη, «όσο εσείς φωτογραφίζατε τους ωραίους πίνακες στο βασιλικό παλάτι. Και αναρωτιέμαι αν το καταλάβατε, γιατί φύγατε πανευτυχής και με δηλώσεις θριάμβου από τη Σύνοδο της Μαδρίτης.

Αλλά δε πρόλαβε να προσγειωθεί το αεροπλάνο σας στην Αθήνα, ακούσαμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να ανακοινώνει ότι θα υπάρξει και πώληση και εκσυγχρονισμός F16 στην Τουρκία».

«Επικίνδυνη ανικανότητα»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα Turkaegean λέγοντας πως «ακόμη περισσότερα συγχαρητήρια βέβαια αξίζουν στη διαχειριστική ικανότητα των αρίστων υπουργών και στελεχών σας». Όπως είπε ο πρέδρος του ΣΥΡΙΖΑ «εμείς δε σας κατηγορούμε για προδοσία» αλλά «σας κατηγορούμε για διαχειριστική ανικανότητα. Για επικίνδυνη ανικανότητα ακόμη και για τα εθνικά μας συμφέροντα».
Και σε αυτό πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχω εθνική ευθύνη να αμφισβητώ τη πολιτική σας γιατί τη θεωρώ εθνικά επιζήμια. Έχω εθνική ευθύνη να καυτηριάζω τις διπλωματικές ήττες της χώρας. Έχω εθνική ευθύνη να εκφράζω τις ανησυχίες μου και να διαβεβαιώνω ότι αυτή η επιζήμια στρατηγική πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει μετά τις εκλογές».

Μήνυμα Τσίπρα

Και έστειλε μήνυμα λέγοντας πως «ταυτόχρονα όμως δηλώνω και να το ακούσουν καλά αυτό μέσα και έξω από τη χώρα. Παρά τις μεγάλες διαφορές μας, Απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν είμαστε ενωμένοι. Απέναντι στις απόπειρές του να παρέμβει στα εσωτερικά μας πολιτικά πράγματα είμαστε ενωμένοι. Απέναντι σε κάθε αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας θα είμαστε ενωμένοι. Η χώρα όμως γρήγορα πρέπει να γυρίσει σε πιο ασφαλή μονοπάτια στην εξωτερική πολιτική».

«Θα το πάμε μέχρι τέλους»

Ιδιαίτερη αναφορά στο σκάνδαλο Novartis έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «απαράδεκτους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis». ¨Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο κ. Γεωργιάδης είχε το σθένος να ζητήσει συγγνώμη. Εσείς θα ζητήσετε συγγνώμη όσους είπατε συμμορίτες και υπόκοσμο. Μια συγγνώμη θα πείτε; Σας περιμένουμε. Ηγηθήκατε μιας προσπάθειας να καταδιώξετε, να εξοντώσετε όσους ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Καμία σκευωρία, καμία συμμορία. Οι μάρτυρες ήταν αξιόπιστοι λέει το βούλευμα. Θα ζητήσετε συγγνώμη ή θα κρύβεστε με τη συνδρομή των ΜΜΕ της 108 θέσης».
Και πρόσθεσε: «Ένα έχω να πω. Σκευωρία δεν υπάρχει. Και τι υπάρχει; Υπάρχει η αποτυχημένη απόπειρά σας να καλύψετε το σκάνδαλο, να φυλακίσετε τους αντιπάλους σας και τους δημοσιογράφους. Ποιοι δωροδωκήθηκαν; Ποιοι επηρέασαν τους δικαστές; Από που ήρθαν τα αδιευκρίνιστα ποσά; Το σκάνδαλο που επιχειρήσετε να κουκουλώσετε ζητά απαντήσεις. Εμείς θα το πάμε μέχρι τέλος. Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Στη δικαιοσύνη δεν χωρούν συμβιβασμοί».

«Το πάρτι 10 επιχειρηματικών ομίλων
και των golden boys θα τελειώσει»

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, μιλώντας για τις ιδεολογικές διαφορές των δυο, πως «η κοινωνική πολιτική πρέπει να αγκαλιάζει τους πάντες και όχι την εξουσία και τους ισχυρούς. Η κοινωνική πολιτική είναι ο τίτλος του βιβλίου της πολιτικής μας. Ο δικό σας είναι “η ανασφάλεια και η απόγνωση”. Οι πολιτικές σας αφήνουν μια κοινωνία πληγωμένη. Αυτή η συνθήκη δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Το πάρτι 10 επιχειρηματικών ομίλων, 2-3 funds και των golden boys θα σταματήσει».

«Η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο»

Και κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως «η κοινωνία κ. Μητσοτάκη δεν σας αντέχει άλλο, τρία χρόνια αρκετά, δεν θα γίνουν επτά πάρτε το χαμπάρι. Το δίλημμα της κάλπης όποτε το στήσετε θα είναι πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης χωρίς τέλος; Και είμαι βέβαιος για την απάντηση». Και πρόσθεσε πως είναι η ώρα να πείτε σήμερα έντιμα, δημοκρατικά και πολιτισμένα ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Σεπτέμβριο και ελάτε να συνεννοηθούμε για τους όρους. Όχι άλλες διαρροές που πυροδοτούν την αστάθεια. Σταματήστε να αποτελείτε παράγοντα αστάθειας, δώστε δημοκρατική διέξοδο».

 


AgrinioStories | Πηγή