29 Μαΐου 2023

Το παστίτσιο που «φτουράει» κι η Σαπφώ

Το παστίτσιο που «φτουράει», της οδού του Μιραμπό, η «τροφή του αγίου»
και η πρόσληψη του κληρονόμου

  • γράφει ο Γιώργος Κατσιπάνος

Το πρώτο σουρεαλιστικό συμβάν των τελευταίων 48 ωρών (γιατί στη διάρκεια της εβδομάδας είναι πολλά) έγινε  στο πλαίσιο της δεύτερης ενότητας του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στα Ιωάννινα, όπου πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και 5 νέων επαγγελματιών.

«Δίνουμε ειδικά φορολογικά κίνητρα σε νέους ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν στα χρόνια της κρίσης από τη στιγμή που θα επιλέξουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Και έχουμε εδώ πέρα παραδείγματα: Ο Παύλος σπούδασε στην Αμερική, επέλεξε να γυρίσει και να δουλέψει στον τόπο του, γιατί; Διότι βρήκε μία καλή δουλειά.» δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Ο Παύλος λοιπόν που πήγε και σπούδασε στην Αμερική γύρισε στη χώρα της ευκαιρίας, την Ελλάδα γιατί βρήκε μια καλή δουλειά.  Η λεπτομέρεια που αποσιωπάται εδώ είναι πως ο Παύλος Σεπετάς είναι γιος του Πέτρου Σεπετά, ιδιοκτήτη της εταιρείας εμφιάλωσης «Βίκος», και η «καλή δουλειά» που βρήκε είναι στην επιχείρηση του μπαμπά του. Ασχολίαστο. Εννοείται ότι τα κανάλια έπαιξαν αυτή την είδηση κι εξέθεσαν τον Πρωθυπουργό.

Το δεύτερο σουρεαλιστικό συμβάν είναι η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη, στην εκδήλωση για την επανέκδοση του βιβλίου με συνταγές της Μαρίκας (!), όπου περιέγραψε τις κακουχίες που πέρασαν ως οικογένεια στην εξορία, στο Παρίσι την εφταετίας της χούντας. Αναφέρει χαρακτηριστικά η πρώην εξόριστη : «Λίγο καιρό μετά τη γέννηση του Κυριάκου η Μαρίκα βάζει τα τέσσερα παιδιά της και ότι χωρούσε ένα πορτμπαγκάζ σε μία παλιά Μercedes και φεύγει για το Παρίσι. Ο Παττακός μας είχε δώσει 24 ώρες να εγκαταλείψουμε τη χώρα. Βρέθηκε στην εξορία μακριά από τα καλά της και τα κακά της, αλλά δεν παραπονέθηκε ποτέ. Σε αυτό το μικρό διαμέρισμα της οδού Μιραμπό 1 γύρω από ένα τραπέζι που κανονικά χωρούσε 8 καθόμασταν 15, όλοι εξόριστοι Έλληνες με μπακαλιάρο σκορδαλιά με ταραμοσαλάτα, με παστίτσιο που φτουράει όπως έλεγε.» Ασχολίαστο.

Το 3ο σουρεαλιστικό συμβάν έγινε πάλι στο προσυνέδριο της ΝΔ στα Γιάννενα όπου στο βήμα ανέβηκε η ντελικάτη Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ζήτησε την αγιοποίηση του Πρωθυπουργού. Ο Μωυσής και ο τίτλος του Προφήτη είναι λίγος πλέον για τον μεγάλο ηγέτη και οι υποστηρικτές του ζητούν την αγιοποίηση. Πάμε να δούμε τι δήλωσε η δούκισσα Άννα:  «…Και  βλέπουνε (οι νέοι) και τον πρωθυπουργό μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναν διεθνούς βεληνεκούς και κύρους πρωθυπουργό… Διάβαζα ότι οι βρετανοί λέει θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντί για το Βoris Johnson, μην τους μπει καμία ιδέα και θέλουνε εσάς για πρωθυπουργό κύριε πρόεδρε (απευθυνόμενη στον Μητσοτάκη) γιατί δεν σας δίνουμε… Για τα φανταστικά έργα που κάνατε και θα κάνετε με την κυβέρνησή σας να πω ευχαριστώ και να αγιάσετε…» Ασχολίαστο.

Ασχολίαστα γιατί οι άνθρωποι ζουν σε άλλο κόσμο, σε άλλο πλανήτη, σε άλλο σύμπαν. Όλα αυτά την ίδια ώρα που πεθαίνει κόσμος εκτός ΜΕΘ και τα χειρουργεία αναβάλλονται παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ότι δεν πρόκειται να αναβληθεί κανένα απαραίτητο χειρουργείο. Συγκεκριμένα προχθές το πρωί ο διευθυντής του αναισθησιολογικού τμήματος του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, όπως αποκαλύπτει η  ΕΦΣΥΝ  ενημέρωσε εγγράφως την διοίκηση του νοσοκομείου ότι αναστέλλονται όλες οι λειτουργίες των χειρουργείων, επειδή στον χώρο υπάρχουν δώδεκα διασωληνωμένοι ασθενείς. Με τις υγειές μας.

Και με τη Σαπφώ να μας τραγουδάει για ένα ρυάκι… δυο δρόμους παρακάτω απ’ την οδό του Μιραμπό: στην οδό δηλαδή… του Μπλαμαντώ!

 

 

 


AgrinioStories

Τα ενυπόγραφα άρθρα δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις θέσεις του site