19 Αυγούστου 2022

Το κείμενο της παραίτησης Κωστίκογλου

Παραίτηση Κωστίκογλου και των μελών της παράταξής του
από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου

Με συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, Σωκράτης Κωστίκογλου αλλά και με επιστολή που κοινοποίησε στα μέσα ενημέρωσης της περιοχής δήλωσε την παραίτηση της παρατάξης Ενωμένο Εμπόριο και τη δική του προσωπικά από τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως ακολούθως:

«Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, Οι μικρές επιχειρήσεις της  τοπικής αγοράς, καθώς και όλης της χώρας, αντιμετωπίζουν την τρίτη διαδοχική κρίση μετά την δεκαετία της  χρεωκοπίας και των μνημονίων, την πανδημία και το υποχρεωτικό κλείσιμο των μαγαζιών, και σήμερα την  ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που είναι σε εξέλιξη.

Δυστυχώς οι εξελίξεις αυτές που έχουν εξαντλήσει τις αντοχές των επιχειρήσεων και έχουν συσσωρεύσει τεράστιες υποχρεώσεις σε συναδέλφους, δεν λήφθηκαν υπόψη απ την πλειοψηφία της χθεσινής Γ.Σ του Ε.Σ.Α (όσων παρευρέθησαν), η οποία στήριξε την πρόταση για κλειστά όλα τα Σάββατα Ιουλίου και Αυγούστου. Η απόφαση αυτή στέλνει εντελώς αντιφατικά μηνύματα προς την τοπική κοινωνία απ’ την οποία ζητάμε στήριξη στις δουλειές μας, αλλά και προς την πολιτεία απ’ την οποία ζητάμε οικονομική στήριξη με διάφορους τρόπους. Η εικόνα που βγαίνει προς τον καταναλωτή είναι του βολεμένου, άνετου, με το εξοχικό του εμπόρου, ενώ οι περισσότεροι συνάδελφοι αγωνιούν, για να κρατήσουν την επιχείρηση τους ζωντανή. Η απόφαση αυτή δίνει έδαφος στις διαρκείς αιτιάσεις των συμπολιτών μας και άλλων κλαδικών σωματείων, ότι νεκρώνουμε το Αγρίνιο τα Σάββατα του καλοκαιριού και κακώς ζητάμε στήριξη της τοπικής αγοράς ή κρατικές ενισχύσεις, αφού ουσιαστικά δεν τα έχουμε ανάγκη.

Η πρόταση του Δ.Σ για τέσσερα συνολικά Σάββατα κλειστά ήταν ρεαλιστική και ισορροπημένη, ικανοποιώντας εν μέρει την απαίτηση για άνοιγμα κι απ την άλλη λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη του συναδέλφου, που θα ήθελε μια ανάσα απ την δουλειά του. Δυστυχώς οι απόψεις μας δεν εισακούστηκαν και η πρόταση μας μειοψήφησε. Η απόφαση και οι συνέπειες της βαρύνουν τόσο τους συναδέλφους που την έλαβαν, όσο και αυτούς που δια της απουσίας τους οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό.

Πιο πολύ όμως κι απ την απόφαση για το πενθήμερο, που ασφαλώς είναι κομβικής σημασίας, μεγαλύτερη απογοήτευση αισθάνθηκα για την οριακή έγκριση του διοικητικού απολογισμού απ την Γ.Σ. Στα δυο σχεδόν χρόνια που είμαστε στη διοίκηση του συλλόγου αγωνιστήκαμε κάτω απ τις πιο αντίξοες συνθήκες των τελευταίων ογδόντα χρόνων, ώστε η φωνή μας να φθάσει στο συνάδελφο απ’ την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Κάναμε την παρουσία μας σε τοπικό επίπεδο ισχυρότερη από ποτέ και δείξαμε το κοινωνικό μας πρόσωπο όπου υπήρχε ανάγκη και ανάλογα με τις δυνατότητες μας. Ο σύλλογος ήταν ανοιχτός, χωρίς κομματικές πινακίδες, χωρίς χειραγώγηση.

Σε ότι με αφορά προσωπικά, μετά από πενήντα σχεδόν χρόνια παρουσίας στην αγορά και τριάντα δυο χρόνια συμμετοχή στα Δ.Σ του Ε.Σ.Α και του επιμελητηρίου, πρόταξα το συμφέρον των συναδέλφων και τίποτε περισσότερο. Προτιμότερο ωφέλιμος παρά αρεστός. Δεν κρέμασα κομματική ταυτότητα, δεν είχα καθοδηγητές και κηδεμόνες. Κατηγορήθηκα απ τους επικριτές μου για διάθεση προσωπικής προβολής, το αφήνω στην κρίση σας. Μετά τις αποφάσεις της Γ.Σ και τις εμπαθείς επιθέσεις που δεχθήκαμε, εγώ και τα υπόλοιπα μέλη του συνδυασμού μας με λύπη, πικρία και απογοήτευση για την μη αναγνώριση της προσπάθειας και του κόπου που καταβάλλαμε, αποχωρούμε απ την διοίκηση του συλλόγου, έχοντας καθαρή τη συνείδηση μας, ότι πράξαμε το καλύτερο δυνατό προς όφελος των συναδέλφων και του κλάδου μας.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συναδέλφους μέλη του ΔΣ του ΕΣΑ μέχρι σήμερα και μέλη του συνδυασμού μας ΕΝΩΜΕΝΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Γιοπάνο Γ, Γκάτση Μ, Δεληγιάννη Θ και Μπερερή Ν για την αμέριστη στήριξη και βοήθεια τους στα δύο σχεδόν χρόνια  θητείας μας στο ΔΣ.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στον συνδυασμό μας και στήριξαν την προσπάθεια που κάναμε στις εκλογές το καλοκαίρι του 2020.

Να ευχαριστήσω επίσης για την σημαντική του  βοήθεια το προσωπικό του συλλόγου.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τα τοπικά και περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ανάδειξη ,προβολή και στήριξη των αιτημάτων του Εμπορικού συλλόγου Αγρινίου σε όλη τη διάρκεια της θητεία μας.

Με εκτίμηση

Κωστίκογλου Σωκράτης»

 


AgrinioStories