Το καθάρισμα των ανεμιστήρων οροφής

Το καθάρισμα των ανεμιστήρων οροφής
μπορεί να είναι μια αγγαρεία που συνήθως παραβλέπεται,
παρά το γεγονός ότι είναι σοβαροί μαγνήτες σκόνης.

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα πτερύγια του ανεμιστήρα οροφής σας προσελκύουν τη σκόνη, αντί να την πετούν γύρω από το δωμάτιο κάθε φορά που τα εκκινείτε, μπορείτε να κατηγορήσετε τον στατικό ηλεκτρισμό για εκείνα τα στρώματα γκρι θολών κατά μήκος της άκρης των λεπίδων. Ο καθαρισμός των ανεμιστήρων οροφής μπορεί να είναι λίγος κουραστικός, καθώς συνήθως περιλαμβάνει το σύρσιμο ενός σκαμπό-και τη δημιουργία πολλής βρωμιάς. Παρ’ όλα αυτά είναι απαραίτητο να τον κάνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα! Θα σας δείξω πως να καθαρίσετε τον ανεμιστήρα οροφής με 4 απλά βήματα!

Ο καθαρισμός των ανεμιστήρων οροφής βελτιστοποιεί την απόδοσή τους και επεκτείνει την αντοχή τους. Μόλις περάσουν οι καλοκαιρινοί μήνες και η υπερβολική ζέστη δώσει τη θέση της στην έλευση του Φθινοπώρου, ορισμένα αντικείμενα δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την ψύξη των χώρων, όπως τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες. Για την αποτελεσματική συντήρηση τους, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα για να καθαρίσετε τους ανεμιστήρες οροφής.

 

 

Η σκόνη, η βρωμιά και το λίπος συσσωρεύονται συχνά στις λεπίδες. Για τους ανεμιστήρες δαπέδου, ο καθαρισμός είναι παρόμοιος, αλλά ευκολότερος. Ο καθαρισμός των ανεμιστήρων οροφής περιλαμβάνει την ταλαιπωρία της αναρρίχησης μιας σκάλας και της απενεργοποίησης της ηλεκτρικής σύνδεσης.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι ανεμιστήρες οροφής εργάζονται συνεχώς για να κρυώσουν και να δημιουργήσουν ένα αεράκι στο περιβάλλον. Ακόμη και με κλιματισμό, αυτές οι συσκευές είναι χρήσιμες για την αφαίρεση και τη διανομή ψυχρού αέρα σε όλο το δωμάτιο. Για αυτόν τον λόγο, είναι σύνηθες να συσσωρεύουν σκόνη, βρωμιά και γύρη στις λεπίδες και τον κινητήρα.

Επιπλέον, εάν τοποθετηθούν σε χώρους όπως η κουζίνα, είναι επίσης πιθανό να συσσωρευτεί λίπος στη συσκευή. Για να αφαιρέσετε όλη τη βρωμιά και να προωθήσετε τη συντήρηση, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια σειρά βημάτων για τον καθαρισμό των ανεμιστήρων οροφής.

Υλικά
Για να επιτύχετε αποτελεσματικό καθαρισμό της συσκευής, είναι καλή ιδέα να έχετε ένα σετ βασικών εργαλείων και προμηθειών.

  • σαπούνι
  • νερό
  • μαξιλαροθήκη
  • σκάλα
  • ξίδι
  • πανί μικροινών
  • Διαδικασία
  • ξεσκονίστε τις λεπίδες

Το πρώτο βήμα για να αφήσετε έναν ανεμιστήρα οροφής καθαρό είναι να αφαιρέσετε τη βρωμιά από τα πτερύγια. Για να το κάνετε αυτό, ανεβείτε σε μια σκάλα και τοποθετήστε την κάτω από τον ανεμιστήρα έτσι ώστε όταν ανεβαίνετε, να είστε σε μια άνετη και ασφαλή θέση για να καθαρίσετε. Βεβαιωθείτε ότι ο ανεμιστήρας είναι απενεργοποιημένος και ότι η ηλεκτρική σύνδεση είναι ανενεργή.

Μόλις τοποθετηθεί η σκάλα, πάρτε τη μαξιλαροθήκη και ψεκάστε τη με το καθαριστικό ή λευκό ξύδι και νερό. Γλιστρήστε απαλά πάνω από κάθε λεπίδα, προσπαθώντας να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη βρωμιά. Όταν τελειώσετε, σκουπίστε τις άκρες με ένα πανί μικροϊνών για να αφαιρέσετε τυχόντα υπολείμματα βρωμιάς.

Καθαρίστε τις λάμπες και τις γυάλινες σφαίρες
Για αυτό το συγκεκριμένο βήμα, είναι απαραίτητο η ηλεκτρική σύνδεση να είναι απενεργοποιημένη. Αυτό περιλαμβάνει τον καθαρισμό των λαμπτήρων και όλων των εξαρτημάτων που παράγουν φως. Σκουπίστε απαλά το καθένα με ένα πανί από μικροΐνες. Είναι σημαντικό το πανί να είναι στεγνό. Εάν ο ανεμιστήρας σας έχει γυάλινους λαμπτήρες, αφαιρέστε τους και πλύντε τους με σαπούνι και νερό. Βεβαιωθείτε ότι έχουν στεγνώσει τελείως πριν τους βάλετε ξανά.

 

 

Καθαρίστε τον κινητήρα
Ο κινητήρας μπορεί να καθαριστεί αποτελεσματικά σκουπίζοντάς τον με ένα πανί από μικροΐνες. Περάστε από πάνω του με ένα στεγνό πανί και συμπεριλάβετε την αλυσίδα μετάδοσης κίνησης. Εάν υπάρχει διαθέσιμο καθαριστικό πεπιεσμένου αέρα, χρησιμοποιήστε το για να αφαιρέσετε τη βρωμιά από το εσωτερικό του κινητήρα. Αντικαταστήστε όλα τα εξαρτήματα και ρυθμίστε όπως χρειάζεται. Εάν δεν έχετε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον τεχνικό εγκατάστασης για να μάθετε τι είδους λιπαντικό χρειάζεστε.

Χρησιμοποιήστε λιπαντικό λάδι

Ορισμένες συσκευές απαιτούν την εφαρμογή λιπαντικού υγρού ως τελευταίο βήμα καθαρισμού. Αυτό το εμποδίζει να παράγει ενοχλητικούς θορύβους με την πάροδο του χρόνου καθώς λειτουργεί. Γενικά, η οπή για την εισαγωγή του λαδιού βρίσκεται στο πάνω μέρος του κινητήρα. Ωστόσο, το εγχειρίδιο του κατασκευαστή θα πρέπει να ελεγχθεί για να εντοπιστεί η ακριβής θέση και η ποσότητα του λιπαντικού που απαιτείται για τη συγκεκριμένη συσκευή. Μόλις εναποτεθεί το υγρό, σπρώξτε τις λεπίδες απαλά. Με αυτόν τον τρόπο, το λάδι κατανέμεται σε όλο τον κινητήρα.

Σε περίπτωση που ο ανεμιστήρας χρησιμοποιείται και τους κρύους μήνες για τη διανομή ζεστού αέρα, καλό είναι να τον καθαρίζετε κάθε 2 ή 3 μήνες. Αυτή είναι μια συχνότητα σύμφωνα με το χρόνο που χρειάζεται γενικά για να συσσωρευτεί η βρωμιά στις λεπίδες. Εάν παρατηρήσετε ότι έχει ήδη σχηματιστεί ένα στρώμα σκόνης πριν από τους 2 μήνες, τότε θα πρέπει να το καθαρίσετε νωρίτερα.

Το σημαντικό είναι να αποτρέψετε την πτώση σωματιδίων στο περιβάλλον ενώ ο ανεμιστήρας είναι σε λειτουργία. Ανάλογα με το δωμάτιο και την ποσότητα της σκόνης που κυκλοφορεί στο σπίτι, αυτή η ρουτίνα καθαρισμού μπορεί να εκτελείται περισσότερο ή λιγότερο συχνά.

 

Πηγή

AgrinioStories