Το Γυμν. Αιτωλικού τιμάει σήμερα τον Τ. Καρβέλη

Το Γυμνάσιο Αιτωλικού τιμά τον ποιητή Τάκη Καρβέλη
σήμερα το απόγευμα στις 6.30 στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Το σχολείο εγκαινιάζει την αναμορφωμένη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και της δίνουν το όνομα του ποιητή, ο οποίος και υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στο Γυμνάσιο Αιτωλικού.

Η οικογένεια του Τάκη Καρβέλη δώρισε στο σχολείο ένα μέρος των βιβλίων από τη βιβλιοθήκη του ποιητή.

Βραβευμένος ποιητής, διακεκριμένος φιλόλογος, δοκιμιογράφος, κριτικός και μεταφραστής, ο Τάκης Καρβέλης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Η κηδεία του θα γίνει στο Κοιμητήριο Βύρωνα, αύριο, στις 12 το μεσημέρι.

Γεννημένος στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας το 1925 υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων, της οποίας διετέλεσε γενικός γραμματέας επί σειρά ετών (1986-1992). Φοίτησε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκε στην εκπαίδευση από το 1953 ώς το 1984, ως φιλόλογος, γενικός επιθεωρητής και σχολικός σύμβουλος. Δημοσίευσε τις συλλογές ποιημάτων: «Σήματα» (1956), «Κατάθεση» (1966), «Γραφή παρανόμων» (1977), «Η μνήμη μισοφέγγαρο» (1983), «Δεν είναι ο περσινός καιρός» (1988), «Αλλαγή σκηνικού» (1991), «Τα ποιήματα της μικρής Ρεζεντά» (1995), «Στην άβυσσο της λήθης» (2002) κ.ά.

Οπως σημειώνει ο Αλέξης Ζήρας: «Η ποίηση του Τάκη Καρβέλη είχε στην πορεία της αρκετές διαφοροποιήσεις, θεματικές, αλλά και διαφορές γλώσσας. Τα “Σήματα” του 1956 απηχούν, αν και με έμμεσο τρόπο, τα δραματικά κατοχικά και εμφυλιακά βιώματα της γενιάς του. Είναι κορυφαία στα ποιήματά του η συναισθηματική ένταση, καθώς και η διπλή αίσθηση (θλίψη και ανάταση) που συναντούμε στους περισσότερους ποιητές του πρώιμου μεταπολέμου».

Το 1999 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του «Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Ο Πρωτοπόρος», ενώ το 2016 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη για το σύνολο του έργου του.

 


AgrinioStories | Με πληροφορίες από etoliko.gr