Το «Αίμα της Αγάπης» στό «Σφαγείο του έρωτα»

Από το «Αίμα της Αγάπης» του Παντελή Μπουκάλα
στό «Σφαγείο του έρωτα», των Θ. Γκόνη, Ε. Στρούλια και Α. Ανδρέου

 

 

Η σπάνια πένα και η θαυμαστή οικονομία λόγου του Παντελή Μπουκάλα ποιητή, αρθρογράφου, συγγραφέα, μεταφραστή και δημοσιογράφου έδωσαν την έμπνευση στον Θοδωρή Γκόνη να δημιουργήσει «Το Σφαγείο του έρωτα» ένα έργο βασισμένο στο «Αίμα της Αγάπης» του Παντελή Μπουκάλα, τη δεύτερη κατά σειρά μελέτη του για το δημοτικό τραγούδι (εκδόσεις Άγρα).

Ο πρώτος τόμος για το δημοτικό τραγούδι ήταν αφιερωμένος στη γλωσσική ευφυΐα και την επινοητικότητα της δημοτικής λαλιάς και ο δεύτερος μιλάει για το πάθος αλλά και τον πόνο του έρωτα. Ο γνωστός σκηνοθέτης υπογράφει και, το κείμενο της παράστασης, το οποίο επεξεργάστηκε μαζί με την Ελένη Στρούλια και τον Ανδρέα Ανδρέου.

 

 

«Η επικράτεια του έρωτα είναι κόκκινη», σημειώνει ο Παντελής Μπουκάλας. «Κατακόκκινη. Από το αίμα που ρέει εντός της άφθονο και ακατάσχετο. Έτσι τη σχηματίζει και την ιστορεί το δημοτικό τραγούδι, με γνώση βαθιά των ανθρωπίνων και με φωνή αλογόκριτη και αδέκαστη. Τα αίματα της αγάπης αποτελούν άλλοτε ακράδαντο τεκμήριο της πίστης και της αφιέρωσης του ενός αγαπημένου στον άλλον, και άλλοτε αδιάσειστη μαρτυρία των παθημάτων που συνεπάγεται σχεδόν αναπόφευκτα το ερωτικό πάθος. Ο έρωτας άλλωστε, έτσι όπως τον τραγουδάει ο ανώνυμος και ακτήμων δημιουργός, είναι το μοναδικό πεδίο όπου το πάθος δεν γίνεται μάθος. Το αντίθετο θα ήταν ανόσιο.

Ο ανέμελος και ανέφελος ερωτικός βίος σπανίως απασχολεί τον λαϊκό ποιητή· η ακύμαντη πορεία του, αδιάφορη εντέλει, δεν του επιτρέπει να μιλήσει για τη συναισθηματική τρικυμία και τον πνευματικό συγκλονισμό όσων αγαπούν παθιασμένα. Μια τρικυμία που αποκαλύπτει και τον αυθεντικό χαρακτήρα των εθελοντών ομήρων του πάθους. Η φυσικότητα του έρωτα είναι η υπερβολή, η παραφορά. Στο σφαγείο του έρωτα, έτσι όπως το εικονογραφούν τα δημοτικά τραγούδια της αγάπης και οι συγκλονιστικές παραλογές, επικυρώνονται με τρόπο εναργή, αν όχι σκληρό, οι περίφημοι στίχοι του Διονύσιου Σολωμού: Έρως και Χάρος πάντοτε / δουλεύουν εδώ κάτου».

 

 

Ξεκινώντας από αφηγήσεις της παράδοσης, οι δημιουργοί της παράστασης, Θοδωρής Γκόνης, Ελένη Στρούλια και Ανδρέας Ανδρέου, σημειώνουν: «Ξεφυλλίζουμε δοκίμια του προηγούμενου αιώνα πάνω στις σχέσεις των φύλων και φτιάχνουμε ένα soundtrack από ερωτικά τραγούδια  σύγχρονα, γραμμένα από σημερινούς άντρες. Και εκεί όπου ο Μενούσης συναντά τον John Lennon και σιγοτραγουδούν μαζί “I didn’t mean to hurt you, I’m just a jealous guy”, επιχειρούμε να πιάσουμε το νήμα μιας εννιαίας αφήγησης, ενός τρόπου σκέψης που είναι ζωντανός στο εδώ και το τώρα. Φιλοδοξία μας είναι να παρουσιάσουμε το φροντιστήριο των αιώνων, εκεί όπου όλες και όλοι σαν επιμελείς μαθητές και μαθήτριες φοιτήσαμε, και προετοιμαστήκαμε να αναλάβουμε τους ρόλους μας στην σκηνή της έμφυλης σύγκρουσης ως θύτες και ως θύματα».

    • Σύλληψη – Δραματουργία: Θοδωρής Γκόνης, Ελένη Στρούλια, Ανδρέας Ανδρέου
    • Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
    • Μουσική: Φώτης Σιώτας
    • Σκηνικά: Ελένη Στρούλια
    • Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
    • Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
    • Συνεργάτης σκηνοθέτης: Ανδρέας Ανδρέου
    • Βοηθοί σκηνογράφοι: Σοφία Θεοδωράκη, Τζάνος Μάζης
    • Φωτογραφίες: Στράτος Καλαφάτης

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Άννα Καλαϊτζίδου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Μαρία Χάνου
Μουσικοί επί σκηνής: Αθηνά Λαμπίρη, Τάσος Μισυρλής, Δημήτρης Χατζηζήσης

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας & Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΛΥΚΟΦΩΣ 
ΧΩΡΟΣ: Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ και ΩΡΕΣ: Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 9:00 το βράδυ,
                                                   Σάββατο 7, στις 7:00 το απόγευμα και τις 9:00 το βράδυ,
                                                   Κυριακή 8, στις 8:00 το βράδυ
και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι και τις 15 Μαΐου
ΤΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ: 15:00 και 12:00 ευρώ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210 8217877

 


AgrinioStories | Επιμέλεια: Λευτέρης Τηλιγάδας

One thought on “Το «Αίμα της Αγάπης» στό «Σφαγείο του έρωτα»

Comments are closed.