23 Ιανουαρίου 2022

Τι θα πει η φράση «να σέβεσαι το πιστεύω του άλλου»;

Δεν μπορώ να καταλάβω τι θα πει η φράση, «να σέβεσαι το πιστεύω του άλλου».

  • γράφει ο provocatorας

Διάβαζα αυτές τις μέρες όλον αυτό το χαμό που προκάλεσε στα social media η παραπάνω ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου, καθώς και την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία όπως είναι γνωστό αναφέρει:

«Η προσβλητική ανάρτηση, φερομένη υπό το όνομα του αντιπροσώπου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό κ. Ηλία Μόσιαλου, παραμονή των Χριστουγέννων, που χλευάζει την θρησκευτική πίστη εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών της χώρας που εκπροσωπεί, και οι συναφείς διαμαρτυρίες μελών της Εκκλησίας που περιήλθαν σε γνώση μας, δίνουν την αφορμή για την γενικότερη υπόμνηση ότι, αν και το πρόσωπο του Χριστού και της Κυρίας Θεοτόκου δεν έχουν ανάγκη οποιασδήποτε ανθρώπινης υπεράσπισης έναντι των ανθρώπινων ύβρεων, οι προσβολές και επιθέσεις κατά του Χριστιανισμού θα συνεχίσουν και θα αυξάνονται κατά τον 21ο αιώνα.

Ο φανατισμός και η έλλειψη σεβασμού στον άλλον δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό των “θρησκειών” ή των “αλλόθρησκων”, αλλά οριζόντιο γνώρισμα πολλών ανθρώπων, συντηρητικών και προοδευτικών. Είναι επίσης σαφές ότι κανένας δεν μπορεί να επικαλείται το επιχείρημα της ιδιωτικότητας για την ρατσιστική συμπεριφορά του, όταν κατέχει θέσεις κρατικής ευθύνης και εκφράζεται δημοσίως.

Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, μακροθυμία και προσευχή “υπέρ των μισούντων και αγαπώντων ημάς”».

Εξ όσων μπορώ να αντιληφθώ ο σεβασμός στην «πίστη» του άλλου δεν μπορεί να είναι, ούτε ιερό ταμπού ούτε πέραν κάθε κριτικής.

Αν για παράδειγμα κάποιος πιστεύει στον Νεοναζισμό και στο δόγμα της αρίας φυλής , κάποιος άλλος που πιστεύει στα προστάγματα του ανθρωπισμού, δεν έχει το δικαίωμα να πει το παραμικρό, μόνο και μόνο γιατί ο νεοναζιστής μπορεί να θεωρήσει ότι «χλευάζεται» η πίστη του; και σε ποιους «διωγμούς» μπορεί να οδηγήσει αυτή η αίσθηση του «χλευασμού».

Δεν ξέρω. Ρωτάω;

 


AgrinioStories