15 Αυγούστου 2022

Θέλει Μητρόπολη Μεσολογγίου ο Γαλατάς

Κάτοικοι Γαλατά Θεωρούμε «δική μας» μητρόπολη
αυτήν του Μεσολογγίου

«Μεγάλη μερίδα των θρησκευόμενων κατοίκων του Γαλατά ζητά ενυπόγραφα την παραμονή της Ενορίας τους στην Ιερά Μητρόπολη που η έδρα της είναι το Μεσολόγγι», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Γαλατά, ο Σύλλογος Γυναικών Γαλατά «Αρμονία» και η Επιτροπή που διενήργησε την συλλογή υπογραφών.

«Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες», συνεχίζει η ανακοίνωση, «η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας διχοτομείται και ο Γαλατάς προσαρτάται στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου. Σε ότι αφορά τον Γαλατά κάτι τέτοιο μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Οι λόγοι είναι προφανείς:

  • α. Γεωγραφικοί λόγοι: Το Μεσολόγγι απέχει από τον Γαλατά μόλις 13 χιλιόμετρα πεδινού δρόμου, ενώ η Ναύπακτος απέχει 37 χιλιόμετρα και με πολύ δύσκολο δρόμο. Η καθημερινότητα των κατοίκων του Γαλατά είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πόλη του Μεσολογγίου.
  • β. Ιστορικοί λόγοι: Στο πέρασμα της ιστορίας η μοίρα του Γαλατά ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με αυτήν του Μεσολογγίου. Διακόσια χρόνια περίπου ανήκουμε στην Ιερά Μητρόπολη που έδρα της είναι το Μεσολόγγι.
  • γ. Συναισθηματικοί λόγοι: Θεωρούμε «δική μας» μητρόπολη αυτήν του Μεσολογγίου και σε αυτήν θέλουμε να παραμείνουμε».

Και καταλήγει: «Διευκρινίζουμε ότι η πρωτοβουλία μας αυτή δεν στρέφεται κατά οιουδήποτε φυσικού ή θεσμικού προσώπου και μόνο σκοπό έχει την καλύτερη λειτουργία της Ενορίας μας και την ιστορική συνέχεια αυτής.

Η Επιτροπή που διενήργησε την συλλογή υπογραφών
O Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Γαλατά και ο Σύλλογος Γυναικών Γαλατά “Αρμονία”»

 

 


AgrinioStories