27 Μαΐου 2022

ΘΕΑΤΡόPolice 13-15/5: «Ο Γενικός Γραμματέας»

Το Δη.Πε.Θε Αγρινίου φιλοξενεί
τη Θεατρική ερασιτεχνική ομάδα ΘΕΑΤΡόPolice
στο έργο του Ηλία Καπετανάκη «Ο Γενικός Γραμματεας»

Το Δη.Πε.Θε Αγρινίου φιλοξενεί, ως συμπαραγωγή του, τη Θεατρική ερασιτεχνική ομάδα ΘΕΑΤΡόPolice, της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας και της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών/Τοπική Διοίκηση Ακαρνανίας, στο έργο «Ο Γενικός Γραμματεας» του Ηλία Καπετανάκη.

Ο Λάμπρος, πλούσιος επαρχιώτης, ονειρεύεται αξιώματα και τη «μεγάλη ζωή» της Αθήνας. Η υποστήριξη του στον τοπικό βουλευτή με αντάλλαγμα μια θέση στο Δημόσιο, θα είναι το εισιτήριο του για την πρωτεύουσα. Τον πόθο του αυτό, τον μοιράζεται με τη γυναίκα του, Πηνελόπη, που επίσης προσβλέπει σε ένα υψηλό αξίωμα για τον σύζυγό της.

Κι όσο εκείνος θα διαπλέκεται στους μηχανισμούς του πελατειακού κράτους, εκείνη θα στροβιλίζεται με χάρη στα αριστοκρατικά σαλόνια

Έργο αγαπητό «Ο γενικός γραμματέας» (1893) του Ηλία Καπετανάκη, γνώρισε πολλά ανεβάσματα στην ελληνική σκηνή, ιδίως μετά τη Μεταπολίτευση. Όχι άδικα, καθώς αποτελεί ένα κείμενο μεταιχμιακό, το οποίο σηματοδοτεί την προδρομική προσπάθεια του συγγραφέα του για τη δημιουργία «σοβαράς κωμωδίας», που θα «ξεφύγει από τα ρηχά νερά, από το απλοϊκό, ελαφρό περιεχόμενο και το διασκεδαστικό είδος, εμφυτεύοντας στην κωμωδία […] στοιχεία ουσιαστικής κοινωνικής και πολιτικής κριτικής», όπως σημειώνει ο Δημήτρης Σπάθης («Ο Ηλίας Καπετανάκης και το νεοελληνικό θέατρο στο τέλος του 19ου αιώνα», στο Δ. Σπάθης, Από τον Χορτάτση στον Κουν, ΜΙΕΤ 2015). Όπως παρατηρούσε μάλιστα ο Κ. Θ. Δημαράς, ο Καπετανάκης, ως προδρομική μορφή, σηματοδοτεί το πέρασμα της ελληνικής γραμματείας από την αγροτική στην αστική ηθογραφία.

 

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: Θεατρική ερασιτεχνική ομάδα ΘΕΑΤΡόPolice
ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ: Κεντρική Σκηνή, Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Αγρινίου
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Βότση 1, Αγρίνιο 301 31
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: Παρασκευή 13,  Σαββάτο 14, Κυριακή 15 Μαΐου 2022
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 9:30 το βράδυ
ΕΙΣΟΔΟΣ:  Με δελτία εισόδου


AgrinioStories