10 Ιουνίου 2023

Θ. Μωραΐτης: «Στην κόψη του ξυραφιού…»

Αναφορά κατέθεσε ο Θ. Μωραΐτης:
«Στην κόψη του ξυραφιού οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
της Αιτωλοακαρνανίας»

Αναφορά προς τους κ. Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, καθώς και Οικονομικών, κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου «ο Ερμής» με θέμα: «Δυσοίωνο το μέλλον των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της αγοράς».

Ο κ. Μωραΐτης ζητά απάντηση από τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Αναπληρωτή Υπουργό, αλλά κι ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν για τη στήριξη και την προστασία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Νομού.

Στην επιστολή, ο εμπορικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας διαμαρτύρεται για τη συνεχή «αδιαφορία της πολιτείας, παρά τα συνεχή αιτήματα του εμπορικού κόσμου για μέτρα στήριξης». Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «η εξέλιξη της πανδημίας σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών δημιουργούν ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα στην αγορά», ενώ «οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με την επανεκκίνηση της αγοράς στις αρχές Απριλίου δεν επιβεβαιώθηκαν». Τονίζει, δε, ότι «το γεγονός ότι μόλις 25.000 επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε σύνολο 850.000 δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας».

Ζητάται «διαγραφή μέρους των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, χωρίς την υπαιτιότητα των συναδέλφων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις, καθιέρωση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, επιστροφή του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος» και «χορήγηση επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όσους συναδέλφους κλείνουν τις επιχειρήσεις τους».

Όπως τονίζει ο κ. Μωραΐτης, «η κυβερνητική αδιαφορία πλέον αποδεικνύεται επικίνδυνη. Δε νοείται να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση μόλις 25.000 από τις 850.000 επιχειρήσεις της χώρας και ο κ. Μητσοτάκης να παρουσιάζει ως λύση τα μέτρα –ασπιρίνες. Τη στιγμή, μάλιστα, που τα οικονομικά μεγέθη για τη χώρα είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα, θα περίμενε κανείς να δημιουργήσει δίχτυ προστασίας. Τουναντίον, το σχέδιο του Πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρο: αποσκοπεί στην οικονομική εκκαθάριση εις βάρος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, παρουσιάζοντας ως λύση… τις εκβιαστικές συγχωνεύσεις. Ναρκοθετεί ξεκάθαρα τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη θωράκιση του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής. Με επιδόματα αντί ενισχύσεων, με δημοσιονομικό χώρο να βρίσκεται για εκεί που βολεύει, αλλά για εκεί που δεν υπάρχουν τα ντιλς με ημετέρους να ‘έχουμε έλλειμμα’, είναι βέβαιο πως η πλειοψηφία της κοινωνίας οδεύει προς τον γκρεμό».

Κλείνοντας, υπογράμμισε:

«Έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα για το τι προτίθεται να κάνει, ώστε να στηρίξει το Νομό μας. Κι απαιτούμε να το κάνει ΤΩΡΑ».

 


AgrinioStories