«Τελετή λήξης» του επιτελικού κράτους με τη φωτιά στις γειτονιές της Αθήνας

Η φωτιά στις γειτονιές της Αθήνας, με έναν νεκρό.
Η συνοπτική περιγραφή της κατάστασης
στα «πύρινα μέτωπα» της Αττικής συνιστά -αντικειμενικά

«Τελετή λήξης» του περίφημου
«επιτελικού κράτους» Μητσοτάκη

Στάση αναμονής τηρεί για την ώρα η αντιπολίτευση
εξαιτίας της συνέχισης των προσπαθειών κατάσβεσης των πυρκαγιών

Η γνωστή τακτική της «ευρείας εκκένωσης», φανέρωσε και φέτος τα κριτήρια με τα οποία καθορίστηκε τον χειμώνα η τακτική της πολιτικής προστασίας: Μειωμένα κονδύλια (μόλις 1% από το Ταμείο Ανάκαμψης) δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης και εστίαση στον περιορισμό του πολιτικού κόστους από πιθανές απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Ανεπάρκεια

Για ένα ακόμη καλοκαίρι, γράφει ο Γεράσιμος Λαβιτσάνος στο news247.gr, οι εικόνες της ανεπάρκειας υποδομών σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης «μιλούσαν από μόνες τους». Καταδεικνύοντας την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού και την εμφανέστατη απουσία ενός αποτελεσματικού σχεδίου πρόληψης.

Παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν οι… αναμενόμενες για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο: Υψηλές θερμοκρασίες και αυγουστιάτικα μελτέμια. Ένα συνδυασμός που αποδείχθηκε αρκετός για να εμφανιστεί, ξανά, αποσυντονισμένη η «κρατική μηχανή». Όπως και να γίνει η Ελλάδα «πρώτο θέμα» στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων που μετέδιδαν τους καπνούς πάνω από τον Παρθενώνα.

Με τον δεύτερο αυτό στόχο να μην επιτυγχάνεται, αφού σε επαγγελματικό χώρο στο Πάτημα Βριλήσσιων βρέθηκε,τις πρώτες πρωινές ώρες, η σορός μιας απανθρακωμένης γυναίκας.

Αυτά την ίδια στιγμή που η περιβαλλοντική ζημιά στον δασικό «πνεύμονα» της Αττικής διαφαίνεται και πάλι τεράστιων διαστάσεων.

Η «λευκή πετσέτα»

Τη «λευκή πετσέτα» της κυβέρνησης απέναντι στο πρόβλημα έχει άλλωστε παραδεχθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021. Δηλώνοντας τότε στο διάγγελμά του πως «η προτεραιότητα μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη».

Την κατάσταση που βίωσε χθες η Αττική είχε… «προαναγγείλει» πολύ πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θεόδωρος Σκυλακάκης. Υποστήριξε μιλώντας στις 25 Απριλίου στην Βουλή πώς όσα θα συμβούν είναι κατά βάση αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, εφεξής η χώρα «θα έχει μεγάλους καύσωνες, οι οποίοι δεν θα διαρκούν δέκα μέρες –μπορεί να διαρκούν έναν μήνα, σαράντα μέρες, κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το κλίμα-, θα έχει τις μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες θα είναι όλο και συχνότερες γιατί τα δάση δεν θα έχουν υγρασία».

Στην ίδια λογική ανάλογη πρόβλεψη έκανε ήδη από το Σάββατο και ο αρμόδιος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Είπε χαρακτηριστικά πως «μέχρι το Δεκαπενταύγουστο θα επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές και επικίνδυνες και κρίσιμες καιρικές συνθήκες για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών». Προσθέτοντας πως «θα έχουμε συνδυασμό ισχυρότατων ανέμων 6 – 7 και με ριπές 8 μποφόρ, ανομβρία όπως τη βλέπετε εδώ και πάρα πολύ καιρό και ξηρασία και γι’ αυτό το λόγο η μισή Ελλάδα θα βρίσκεται στο κόκκινο».

Επίσης, σε χθεσινή του δήλωση υποστήριξε ότι «η αντίδραση τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα στην αρχική εστία στο Βαρνάβα ήταν άμεση. Το πρώτο εναέριο επιχείρησε μόλις 5 λεπτά από την έναρξη της φωτιάς». Εκτίμηση φυσικά που κάθε άλλο παρά εξηγεί τον λόγο που «ξέφυγαν» οι πυρκαγιές στα μέτωπα.

Η αντιπολίτευση

Στάση αναμονής τηρεί για την ώρα η αντιπολίτευση εξαιτίας της συνέχισης των προσπαθειών κατάσβεσης των πυρκαγιών. Ξεκαθαρίζει, όμως, με σαφήνεια πως η ώρα της απόδοσης ευθυνών είναι κοντά. Το πνεύμα αυτό άλλωστε εξέφρασαν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους οι αρχηγοί των κομμάτων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι «προφανώς δεν είναι τώρα η στιγμή να μιλήσουμε για τις όποιες ελλείψεις έχουν φέρει αυτή τη φωτιά κυριολεκτικά στην Αθήνα. Να ευχηθούμε καλή δύναμη σε όλους όσοι είναι στην πρώτη γραμμή και να ενθαρρύνουμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στις εθελοντικές δράσεις για να προσφέρουν ανακούφιση στους συμπολίτες μας».

Σε ανάλογο πνεύμα και η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη που σχολίασε ότι «δεν είναι η ώρα του επιμερισμού των ευθυνών. Θα έρθει, όμως, αυτή η ώρα, γιατί για τους πολίτες είναι αδιανόητο κάθε χρόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, μέσα στην πρωτεύουσα και τον αστικό ιστό, να έχουμε τέτοιες εκτεταμένες πυρκαγιές. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά και πρέπει να αλλάξει άμεσα».

Στο ζήτημα της πρόληψης αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζοντας πως έπρεπε «να υπάρχει συνεχές και μόνιμο ενδιαφέρον όλων των κυβερνήσεων, του κράτους, της σημερινής κυβέρνησης και όχι στο παρά πέντε ή στο και πέντε, όπως τώρα, αλλά έπρεπε να υπάρχει πρόληψη, ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δασών». Προσθέτοντας πως «έπρεπε χθες να έχουν ανοιχθεί όλοι οι δασικοί δρόμοι, θα έπρεπε χθες να έχει καθαριστεί το δάσος, να έχουν παρθεί όλα τα μηχανήματα, οι υποδομές, το απαραίτητο προσωπικό και να έχει εκπαιδευτεί ο πληθυσμός για τέτοιες καταστάσεις».

Εκ μέρους της Νέας Αριστεράς ο Αλέξης Χαρίτσης είπε πως «η βιβλική καταστροφή στην πρωτεύουσα της χώρας, ακόμα και μέσα στον οικιστικό ιστό, είναι σοκαριστική, αδιανόητη και εξοργιστική. Οι ευθύνες της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι τεράστιες. Ευθύνες που δεν θα σβήσουν μαζί με τις φωτιές. Θα αποδοθούν. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για αυτό».

 

news247.gr | Γεράσιμος Λαβιτσάνος