Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε
στο 3,1% τον Απρίλιο από 3,2% τον Μάρτιο

Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων
συνέχισαν το ράλι ανόδου

Ο δείκτης των τιμών διατροφής και μη αλκοολούχων αυξήθηκε στο 5,4% σε ετήσια βάση από 5,3% τον Μάρτιο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα τρόφιμα σε ετήσια βάση σημειώθηκαν: Στο λάδι (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%). Κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών. Σε άλλες κατηγορίες εκτός των τροφίμων, το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 6,3%, τα αεροπορικά εισιτήρια κατά 15%, το πακέτο διακοπών που ήταν ήδη απλησίαστο, κατά 7,9%, ενώ τα εισιτήρια σε κινηματογράφο και θέατρο κατά 5%.

Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση, η κυβέρνηση με αλχημείες προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα, κάνοντας λόγο ακόμα και για μηδενικό πληθωρισμό που προκαλείται από τα μέτρα – καπαμά που παίρνει και που στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα αντίκρισμα.

Η αύξηση του πληθωρισμού σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2023 προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

  • 5,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Ρύζι, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερό, αναψυκτικά – χυμούς φρούτων.
  • 2,6% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
  • 4% στην ομάδα Ενδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 0,1% στην ομάδα Διαρκή αγαθά – είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
  • 3,6% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές – οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • 3,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 2,1% στην ομάδα Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, μικρά είδη αναψυχής – άνθη – κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους – θέατρα, εφημερίδες – βιβλία και χαρτικά είδη, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.
  • 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 5,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία, κυλικεία, ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία.
  • 2,3% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, αυξημένες ήταν οι τιμές στο αρνί – κατσίκι κατά 6,2% και στα διατηρημένα ή επεξεργασμένα λαχανικά κατά 5%, ενώ μειωμένες ήταν οι τιμές στα αυγά (4,5%), στα νωπά φρούτα (1,8%) και στο ψωμί (1,8%). Μεγάλη αύξηση 14,5% σημείωσαν οι τιμές των ξενοδοχείων.

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση παρουσίασε χτες σχέδιο νόμου για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση.

Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπονται η επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, η έγκαιρη διασφάλιση της χρηματοδότησής τους και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας. Πρόκειται για πακέτα από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης που, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή κανονικότητα, θα πάνε στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων με προτεραιότητα έργα που θα φέρνουν κέρδη.

Ακόμα και τα έργα υποδομής που εξαγγέλθηκαν και προβλέπεται να γίνουν, είναι έργα υποταγμένα όχι στις ανάγκες για ολοκληρωμένη προστασία αλλά στη λογική του κόστους – οφέλους.

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Ειδήσεις