1 Απριλίου 2023

Τα «ορφανά ακίνητα» των δήμων και η μοίρα τους

Να περιέλθουν στους δήμους όλα «τα ορφανά ακίνητα.
Όλα εκείνα που είναι μπλεγμένα, ξεχασμένα ή έχουν χαθεί οι κληρονόμοι«

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα

«Δυστυχώς, αν δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο θα περιέλθουν γενικώς στο δημόσιο» τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Αυτό που συνέβη με τις αποθήκες του Ηλίου είναι γνωστό σε όλους όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και πέραν ίσως αυτής. Ένα σημαντικό κτίριο παρατημένο χρόνια στην τύχη του το οποίο από ώρα σε ώρα ετοιμάζεται να γεμίσει με τα απομεινάρια του την οδό Μεσολογγίου με τις τοπικές αρχές να στέκονται εντελώς αμήχανες μπροστά στον πολύ μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια όσων επιμένουν να χρησιμοποιούν ακόμα την οδό Μεσολογγίου για τις πεζές ή εποχούμενες διαδρομές τους.

Πρόσφατα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της , σε συνδιοργάνωση με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ/ΑΟΤΑ και το Ίδρυμα Heinrich Boell,  διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα η «Αναγκαιότητα της Στεγαστικής Πολιτικής και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» που διοργανώθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της , σε συνδιοργάνωση με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ/ΑΟΤΑ και το Ίδρυμα Heinrich Boell. Στην εκδήλωση αναδείχθηκαν οι πολύπλευρες διαστάσεις του ζητήματος της στέγασης και οι αστικές προκλήσεις με τις οποίες συνδέεται, η ανάγκη υλοποίησης αποτελεσματικών πολιτικών στέγασης που μπορούν να απαντήσουν στον στεγαστικό αποκλεισμό, όπως και η αυξανόμενη ενεργειακή φτώχεια.

Σίγουρα όλοι οι δήμαρχοι του Αγρινίου θα είχαν να πουν πολλά πάνω σε αυτό το θέμα, αφού όλοι τους, αν και δεν στάθηκαν αδρανείς μπροστά στην πολυδαίδαλη ανευθυνότητα της ευθύνης του δημοσίου για το «ορφανό» κτίριο των καπναποθηκών Ηλιού, βρέθηκαν με τα «χέρια δεμένα» όχι μόνο στο να καταφέρουν να υλοποιήσουν σχεδιασμούς, που θα έκαναν χρήσιμο έναν τεράστιο κοινωνικό και ιστορικό χώρο της πόλης και της περιοχής, αλλά (στο σημείο που φτάσαμε) ακόμα και τα απαραίτητα για την προστασία και την ασφάλεια των περιοίκων από έναν όρθιο αλλά σάπιο οικοδομικό γίγαντα.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση αναδείχθηκαν οι πολύπλευρες διαστάσεις του ζητήματος της στέγασης και οι αστικές προκλήσεις με τις οποίες συνδέεται, η ανάγκη υλοποίησης αποτελεσματικών πολιτικών στέγασης που μπορούν να απαντήσουν στον στεγαστικό αποκλεισμό, όπως και η αυξανόμενη ενεργειακή φτώχεια.

Σίγουρα μια τέτοια προοπτική δίνει τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να αξιοποιησεί οικιστικούς πόρους που ρημάζουν. Ο κ. Παπαστεργίου μάλιστα , υπογράμμισε την ετοιμότητα της Αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσει αυτά τα ακίνητα. «Οι δήμοι είναι δεδομένο ότι θα βρουν τι να τα κάνουν, θα βρουν τους πόρους και τα προγράμματα να τα αξιοποιήσουν, θα βρουν τους πόρους να τα φτιάξουν».

Δείτε την διαδικτυακή εκδήλωση

 


AgrinioStories