Τα «ένοχα μυστικά» της πτήσης του Antonov

Antonov – Σε ποια χώρα φορτώθηκαν τα πυρομαχικά,
ποιος ήταν ο τελικός προορισμός,
γιατί δεν ενημερώθηκαν οι ελληνικές αρχές;

  • του Σωτήρη Μπότσαρη

Η πτώση του Σοβιετικής κατασκευής αεροσκάφους εκτός από πανικό στους κατοίκους της περιοχής προκάλεσε και πολλά ερωτηματικά αναφορικά με το φορτίο του και την προέλευσή του.

Όπως έγινε γνωστό το Antonov που απογειώθηκε από την Σερβία μετέφερε άκρως επικίνδυνο φορτίο, όπως αναγραφόταν και στο σχέδιο πτήσης που στάλθηκε στις ελληνικές αρχές, χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται το είδος του φορτίου. Μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι θα γινόταν στην περίπτωση που το αεροσκάφος έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή και ειδικά κοντά στο αεροδρόμιο της Καβάλας. Και όπως επισημαίνουν αρμόδιοι του κρατικού μηχανισμού, «η τύχη βοήθησε και δεν θρηνήσαμε θύματα στο έδαφος», καθώς, όπως όλα δείχνουν, ο πιλότος είχε χάσει τον έλεγχο του παλιού τύπου αεροσκάφους.

Επομένως, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και χρήζουν άμεσης απάντησης πρώτα από τους Σέρβους και έπειτα από τους αρμόδιους της εταιρείας στην οποία ανήκει το Antonov. Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι το αεροσκάφος ανήκει σε Ουκρανική εταιρεία, το πλήρωμα ήταν Ουκρανοί και είχε προορισμό τις Ένοπλες Δυνάμεις του Μπαγκλαντές.

Για τους παραπάνω λόγους, η ελληνική διπλωματία, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, προχώρησε σε διάβημα τόσο προς την Σερβία, όσο και προς τον Ουκρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για την φύση του φορτίου του ουκρανικού αεροσκάφους.

 Το παρασκήνιο όμως της όλης υπόθεσης είναι μεγάλο και αρχίζει σταδιακά να αποκαλύπτεται.

Όπως υπογράμμισαν στελέχη του κρατικού μηχανισμού της χώρας μας μιλώντας στο emea.gr, οι ελληνικές αρχές μπορεί να ήταν ενήμερες για μεταφορά «επικίνδυνου φορτίου», αλλά σε καμία περίπτωση δεν ενημερώθηκαν πως πρόκειται για πολεμικό υλικό. «Θα έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί ότι μεταφέρει πολεμικό υλικό, πράγμα που δεν έγινε», λένε χαρακτηριστικά αρμόδιοι του κρατικού μηχανισμού. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί από πού προέρχεται το πολεμικό υλικό. Το αεροσκάφος μπορεί να απογειώθηκε από τη Σερβία, αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν γνωρίζει επίσημα που φορτώθηκε.

Μπορεί να έγινε γνωστό ότι το Antonov ήταν Ουκρανικό, αλλά μέχρι στιγμής επίσημη τοποθέτηση από τις Ουκρανικές αρχές δεν υπάρχει. Υπενθυμίζεται, ότι η Σερβία διατηρεί ακόμη και σήμερα άριστες σχέσεις με την Ρωσία.

Επίσης, ένα μεγάλο ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν η Ουκρανία την ώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με την Ρωσία και ζητά συνεχώς πολεμικό υλικό από τον Δυτικό κόσμο, να φορτώνει ένα τεράστιο αεροσκάφος με 11,5 τόνους πυρομαχικά και να το στέλνει στο Μπαγκλαντές; Κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο emea.gr υπογράμμισαν ότι «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη παράνομου εμπορίου όπλων από την Ουκρανία σε άλλες χώρες». Μήπως, δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγα 24ωρα ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι απαίτησε την παραίτηση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, κατηγορώντας τον για «Εσχάτη Προδοσία»;

Το γεγονός πως κάτι «ύποπτο» υπάρχει πίσω από την όλη υπόθεση τείνει να επιβεβαιωθεί και από την «ένοχη» σιωπή των Σερβικών αρχών, οι οποίες ακόμη δεν έχουν δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί από την ελληνική πλευρά.

Επίσης, όπως επισημαίνουν Έλληνες διπλωμάτες, πολλά ερωτηματικά υπάρχουν και αναφορικά με τον τελικό προορισμό του μεταγωγικού αεροσκάφους. Αρχικά οι Σέρβοι ενημέρωσαν ότι «πετούσε» για κάποια Αραβική χώρα, μετά έγινε γνωστό ότι το πολεμικό υλικό μεταφερόταν στο Μπαγκλαντές και τελικά κανείς δεν είναι σίγουρος για το ποια χώρα ήταν ο τελικός προορισμός του Antonov. Το σίγουρο είναι ότι η υπόθεση έχει πολύ «ζουμί» και επιβάλλεται να διαλευκανθεί πλήρως, διότι διαφορετικά μπορεί να γίνουμε μάρτυρες κάποιας τραγωδίας στο μέλλον.

Μην ξεχνάμε πως από καθαρή τύχη το τεράστιο αεροσκάφος με 11,5 τόνους πολεμικού υλικού δεν έπεσε σε κατοικημένη περιοχή. Να σημειωθεί ότι μετά από πολλές «πιέσεις» της ελληνικής πλευράς οι Σέρβοι αρκέστηκαν να ενημερώσουν την Αθήνα ότι το αεροσκάφος μετέφερε:

      • Εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62
      • Εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62
      • Φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M82

 


AgrinioStories | Πηγή

Τα επιλεγμένα και ενυπόγραφα άρθρα
δεν εκφράζουν απόλυτα και απαραίτητα τις θέσεις του Agriniostories