10 Δεκεμβρίου 2022

Τα Ελεύθερα Σώματα της Carmen Winant

Ένα συναρπαστικό πανόραμα ασπρόμαυρων κολάζ από την Carmen Winant

H αμερικανίδα φεμινίστρια φωτογράφος Carmen Winant συνέθεσε ένα συναρπαστικό πανόραμα ασπρόμαυρων κολάζ από την προσωπική της εμπειρία φωτογραφίζοντας γυναικεία σώματα, αλλά και ποζάροντας η ίδια. Πριν από δέκα χρόνια, πόζαρε ως μοντέλο για μαθητές κατά τη διάρκεια σχεδίου στην σχολή Καλών Τεχνών.

Πώς είναι να είσαι μόνο σώμα, στη σιωπή; Μια κάθαρση. 

Η σειρά φωτογραφιών Body Index της Carmen Winant δημιουργήθηκε ως πράξη απελευθερωσης. Αποτελεί ένα από τα πιο αγαπητά έργα της φωτογράφου, η οποία τιμήθηκε το 2019 από την Guggenheim Fellowship in Photography, ιδιαίτερα για τη σειρά φωτογραφιών γυναικών που εξέθεσε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA), στη Νέα Υόρκη.Το πρότζεκτ εκείνο αφορούσε σε πάνω από 2000 φωτογραφίες γυναικών που ήταν στην διαδικασία ή επρόκειτο να γεννήσουν.

«Στα μάτια μου, η εμπειρία του να είσαι γυναίκα στον κόσμο είναι γεμάτη αντιφάσεις και εκεί βρίσκεται η υπόσχεση του έργου. Σε όλη τη δουλειά μου, με ενδιαφέρει το πώς η τέχνη, και πιο συγκεκριμένα για μένα η φωτογραφία, αποτυγχάνει στην πραγματικότητα να περιγράψει εσωτερικές καταστάσεις. »

Η Αμερικανίδα φωτογράφος έχει συλλέξει πλάνα από σώματα γυναικών που χάρη στα κολάζ της δεν έχουν πλέον τίποτα από τα παθητικά και σιωπηλά μοντέλα άλλων στιγμών. Ζωντανεύουν, κάνουν διάλογο και λένε, με πραότητα και βία, τι είναι να είσαι γυναίκα.

 Είναι σαν να μας λένε κάνε ένα διάλειμμα από τις επιθυμίες σου, την ανυπομονησία σου, την ταλαιπωρία σου για να προσφερθείς στο βλέμμα του άλλου… Υπάρχει κάτι παραπάνω από τη δυσφορία σε αυτές τις στιγμές, υπάρχει μια κάποια βία. Αυτή της απελευθέρωσης, πραγματικά.

με στοιχεία από le monde και moma

 


AgrinioStories | Πηγή |της Έλενας Βοσνάκη