3 Δεκεμβρίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Για να ελεγχθούν «οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης
της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη»!

Η παραίτηση Κουρτς ήταν, ως φαίνεται, αυτό ακριβώς που χρειαζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ για να «ξυπνήσει», καθώς, σύμφωνα με σημερινό δελτίο Τύπου, η κοινοβουλευτική ομάδα του ζητάει τη σύσταση «εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ελεγχθούν οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη»!

Όπως σημειώνεται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, «η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το δικαίωμα που χορηγήθηκε στην αντιπολίτευση μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 68 παρ. 2 Συντ. και άρθρο 144 παρ. 5 εδ. β’ Καν. της Βουλής), ζητάει σήμερα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ελεγχθούν οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων που αποτελούν και το αντικείμενο της χειραγώγησης».

Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά «να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση».

«Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στην Αυστρία, όπου αποκαλύφθηκε ότι ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, που πριν από λίγους μήνες βραβεύθηκε για την Ελευθερία των ΜΜΕ με ειδική τιμητική ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη σχετική εκδήλωση, χρηματοδοτούσε φίλια ΜΜΕ προκειμένου να λαμβάνει ως αντάλλαγμα θετικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις, και ιδίως μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση, αναδεικνύεται εκ νέου η απαξίωση της οποίας τυγχάνουν τέτοιες πρακτικές από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και από τους θεσμούς», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τι προβλέπει το άρθρο 68

Η κατάθεση πρότασης σύστασης εξεταστικής από την αντιπολίτευση ήταν κάτι αναμενόμενο, καθώς, με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 αρκούν μόλις 120 θετικές ψήφοι ανεξαρτήτως πλειοψηφίας για να συσταθεί η επιτροπή. Εν αντιθέσει με τον γενικό κανόνα που απαιτεί πλειοψηφία επί των παρόντων, αλλά όχι μικρότερη των 120 για να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, στο άρθρο 68 προβλέφθηκε ότι η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση δέκα τουλάχιστον βουλευτών υπερψηφισθεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.

Έτσι, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βρει 120 θετικές ψήφους, ακόμα και στο σενάριο που οι υπόλοιποι 180 βουλευτές τοποθετηθούν αρνητικά, τότε η εξεταστική θα συσταθεί υποχρεωτικά.

 


AgrinioStories | Πηγή