19 Αυγούστου 2022

Σύνοδος Κορυφής: Νέο πακέτο της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ:
“Αγκάθι” το ρωσικό πετρέλαιο

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε αναζήτηση κοινού τόπου σε σχέση με το προτεινόμενο νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας συνεχίζονται σήμερα το πρωί σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων των κυβερνήσεων της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει εργασίες το μεσημέρι στις 17:00, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πρόταση που συζητείται μεταξύ των χωρών της ΕΕ προϋποθέτει εμπάργκο στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ μέσω θαλάσσης μέχρι το τέλος του έτους, με εξαίρεση για το πετρέλαιο που παραδίδεται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba (Φιλία), ο οποίος τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Πρόκειται για «δύσκολη και περίπλοκη συζήτηση που απαιτεί χρόνο, προσπαθούμε να βρούμε λύση για να επιτραπεί η υιοθέτηση των νέων κυρώσεων. Μπορεί να μην μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία» πριν από τη σύνοδο κορυφής, προειδοποίησε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η εξαίρεση εγείρει κυρίως πρόβλημα «ισότητας» ανάμεσα στα κράτη μέλη όσον αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου, κάτι που έθεσαν κάποιες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ρισκάρει την ενεργειακή της ασφάλεια και ότι θα χρειαστεί περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία. Επίσης ότι η μακροπρόθεσμη απεξάρτηση της οικονομίας της από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 15-18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Επιτροπή προσέφερε την περασμένη εβδομάδα μέχρι 2 δισεκατομμύρια ευρώ ως στήριξη σε χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και εξαρτώνται από τη ρωσική προμήθεια (Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία) με την Ουγγαρία να εκτιμά ότι το σχέδιο REPowerEU της ΕΕ θα παράσχει μια ικανοποιητική λύση στα προβλήματα της Ουγγαρίας, χωρίς όμως να απαντά ολοκληρωμένα στις σοβαρές ανησυχίες της.

Πέραν του εμπάργκο στο πετρέλαιο, το πακέτο κυρώσεων προβλέπει επίσης τον αποκλεισμό της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank (37% της αγοράς) και άλλων δύο ρωσικών τραπεζικών θεσμών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής δεδομένων SWIFT, καθώς και προσθήκη περίπου εξήντα προσωπικοτήτων στη μαύρη λίστα της ΕΕ.

Σύμφωνα με κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναμένεται κάποια συμφωνία αλλά περισσότερο μια ενημέρωση επί της προόδου των διαπραγματεύσεων – που χθες συνεχίστηκαν άκαρπες – με στόχο την επίτευξη λύσης σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων πια, την επόμενη εβδομάδα.

Στην ατζέντα των σημερινών εργασιών βρίσκονται επίσης οι υψηλές τιμές στην ενέργεια, αλλά πρώτα θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και η συνεχής βοήθεια των Ευρωπαίων με πολιτικά, οικονομικά και οπλικά μέσα, με τον Πρόεδρο Ζελένσκι να απευθύνεται μέσω τηλεδιάσκεψης στους ηγέτες της ΕΕ στην αρχή της συζήτησης.

Οι 27 αναμένεται επίσης να συζητήσουν τη χορήγηση ρευστότητας στο Κίεβο για να συνεχίσει να λειτουργεί η ουκρανική οικονομία -η Κομισιόν πρότεινε βοήθεια 9 δισεκ. ευρώ το 2022-, που εκφράζονται φόβοι πως θα προκαλέσει κρίση στην Αφρική.

Στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκεται επίσης η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στην οποία η ΕΕ θέλει να διαδραματίσει βασικό ρόλο. Το Κίεβο υπολόγιζε πρόσφατα ότι οι ζημίες που έχει υποστεί εξαιτίας της καταστροφής δρόμων και άλλων υποδομών ανέρχονται σε κάπου 600 δισεκ. δολάρια.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας λόγω της αποκλεισμού των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ.

Τελευταίο θέμα που απασχολήσει τους «27» είναι αυτό της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ενίσχυσε περαιτέρω τη φιλοδοξία τους για μια ισχυρή, συντονισμένη ευρωπαϊκή άμυνα. Προτεραιότητα είναι τα κράτη-μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης.

 


AgrinioStories | Πηγή