5 Φεβρουαρίου 2023

Σύνοδος Κορυφής – Μάχη για το πλαφόν

Μάχη για το πλαφόν στο αέριο
σε μια διχασμένη Ευρώπη
Δύο προτάσεις επί τάπητος
για την αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας

Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα και με μια διχασμένη ΕΕ συζητείται στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα, το μέγα θέμα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου με δυο προτάσεις να είναι προς συζήτηση.

Η πρώτη πρόταση είναι αυτή 16 κρατών-μελών, ανάμεσά τους Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, που προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής, τιμή που θα αναθεωρείται τακτικά.

Η δεύτερη πρόταση στηρίζεται από τη Γαλλία και προτείνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή,  πρόταση που απορρίπτουν πολλά κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καθώς δεν περιλαμβάνει όλη την αγορά φυσικού αερίου, όπως τη βιομηχανία και τη θέρμανση των κατοικιών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δυο ημέρες η πρόεδρος της Κομισιόν με επιστολή της προς τους «27» έκανε ένα βήμα πίσω προτείνοντας να συζητηθεί η εισαγωγή προσωρινού ανώτατου όριο στην τιμή φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το θέμα είναι πώς θα αντιδράσει η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες του λεγόμενου μπλοκ του Βορρά, που προωθούσαν την πρόταση για επιβολή πλαφόν μόνο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, θεωρώντας πως αν εφαρμοστεί  θα θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες ενέργειας.

 Πηγή

AgrinioStories