8 Αυγούστου 2022

Συνέβη στις 9 Νοεμβρίου στο Αγρίνιο

Σήμερα 9 Νοεμβρίου 2021

του Λευτέρη Τηλιγάδα

Είναι η 313η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και υπολείπονται 52 ημέρες για τη λήξη του.
Ο ήλιος θα ανατείλει στις 06:59 και θα δύσει στις 17:18
Γιορτάζουν: Νεκτάριος, Νεκτάρης, Νεκταρία, Νεκταρίνα, Νεκταρούλα, Ελλάδιος, Ελλάδης, Θεόκτιστος, Θεοκτίστη, Μαύρος, Μαύρα, Μαυρούλα, Μαυρίτσα.

1846: Αρχή της 2ης θητείας του διορισμένου Δημάρχου Αγρινίου Αθ. Καστανά
1911: «Πώς ήτο το Αγρίνιον προ εικοσιπενταετίας»
1962: Επερώτηση Χούτα για τον εκτελεστή του Μήτσου Βλάχου

9 Νοεμβρίου 1846

O Δήμος Αγρινίου συστάθηκε, ως γνωστόν, στις 13 Οκτωβρίου του 1835 και πρώτος διορισμένος Δήμαρχός του ήταν ο Αθανάσιος Καστανάς. Ακολούθησαν οι Γιώργος Στάικος, Θανάσης Τσακανίκας, Κώστας Τρυγώνης και Δημητρόπουλος (Άγνωστο το μικρό του όνομα). Στις 9 Νοεμβρίου του 1846 ξεκίνησε η δεύτερη θητεία του Καστανά στο Δήμο Αγρινίου, η οποία διήρκεσε μέχρι τις 10 Μαΐου 1854. Να πούμε στο σημείο αυτό ότι ο Καστανάς, σύμφωνα με τον Θωμόπουλο, ήταν εκείνος που έφερε στο Αγρίνιο από τον Πειραιά την επιδημία της χολέρας που έπληξε το Αγρίνιο και από την οποία πέθανε και ο ίδιος. (Μανικάρου Σπυρέλη, Δήμαρχοι και Δημαρχίες)

 

9 Νοεμβρίου 1911

Στην τρίτη συνέχεια του αφιερώματος του ΕΜΠΡΟΣ για το Αγρίνιο δημοσιεύεται ένα κείμενο με τίτλο: «Πώς ήτο το Αγρίνιον προ εικοσιπενταετίας». Σύμφωνα με αυτό, και με δεδομένο ότι το φύλλο εκδόθηκε το 1911, μαθαίνουμε πως το Αγρίνιο στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν μια πόλη που στερούνταν τα προσόντα, έτσι ώστε να ελκύσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη, αλλά και το γεγονός, όπως αναφέρει το συγκεκριμένο αφιέρωμα, ότι σώζονταν ακόμα τα ίχνη της Οθωμανικής εποχής της πόλης. Δήμαρχος εκείνη την εποχή ήταν ο Σουλιώτης γιατρός Μιχάλης Μπέλλος, ο οποίος είχε αρχίσει μια σημαντική προσπάθεια εξωραϊσμού της πόλης, διαμορφώνοντας ωραίους δημόσιους χώρους, όπως την κεντρική πλατεία που έφερε το όνομά του, νέους και μεγάλους δρόμους, αλλά και σύγχρονο ρυμοτομικό σχεδιασμό, πάνω στον οποίο «πάτησε» και «μεγάλωσε» η πόλη. (ΕΜΠΡΟΣ, Φύλ. 9.11.1911, Σελ. 4).

Δείτε ΕΔΩ το δημοσίευμα

 

9 Νοεμβρίου 1962

Ο Χούτας την παραμονή της δίκης των καπνοπαραγωγών που συνελήφθηκαν στα επεισόδια του μεγάλου καπνοκαλλιεργητικού συλλαλητηρίου στο Ξηρόμερο και το Βάλτο κατά τη διάρκει ατου οποίου εκτελέστηκε από χωροφύλακες στη Σφήνα (σημερό Νεάπολης) ο Μήτσος Βλάχος, κατέθεσε προς τον υπουργό δικαιοσύνης και τον υφυπουργό Εσωτερικών επερώτηση με την οποία ρωτούσε τον υπουργό για ποιο λόγο δεν είχε συλληφθεί ακόμα ο δολοφόνος του νερού αγρότη από τη Λεπενού. Δείτε το παρακάτω δημοσίευμα της Ελευθερίας της παραμονή της δίκης (9.11.1962) του Αγρινίου

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Η φωτογραφία είναι του 1886 με τους δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας που βρέθηκαν στην τελετή της ενηλικίωσης του διαδόχου Κωνσταντίνου


AgrinioStories| Πηγή: Αρχείον Αγρινίου