8 Δεκεμβρίου 2022

Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 7 Νοεμβρίου…

Καλεντάρι της 7ης Νοεμβρίου του:

1909: «Φόνος εραστού – Αυτοκτονία Ερωμένης»
1911: Το Αγρίνιον – «Μία δημοσιογραφική επισκόπησις»
Το πανηγύρι της Ψιλής Παναγιάς στο Ζαπάντι

7 Νοεμβρίου 1909

«Άγριο έγκλημα» πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της 7ης Νοεμβρίου στο Αγρίνιο. Ο Κτηματίας Γ. Λιόντος επιστρέφοντας στο σπίτι του και βρίσκοντας την αδερφή του «συνομιλούσα ερωτικώς» μετά του Κοτρώτσου τους επιτέθηκε με λύσσα και σκότωσε στο ξύλο τον εραστή. Η αδελφή του έφυγε και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατόπιν αυτοκτόνησε πέφτοντας σε ένα πηγάδι, από το οποίο ανασύρθηκε νεκρή αργότερα. (ΕΜΠΡΟΣ. Φύλ. 8.11.1909, Σελ. 5)

 

7 Νοεμβρίου 1911

Στις 7 Νοεμβρίου του 1911, η εφημερίδα Εμπρός, συνέχιζει με τη δημοσίευση του Β μέρος του οδοιπορικού της στο Αγρίνιο, τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, το οποίο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ. (Επίσης ΕΔΩ μπορείτε να δείτε το Α μέρος).

Και σε αυτό το δεύτερο μέρος θα σταθούμε σε μια φωτογραφία, η οποία δημοσιεύεται στη συγκεκριμένη έκδσοη και την οποία βλέπετε παρακάτω. Όπως αποδεικνύεται, εκτός από τα δύο γνωστά πανηγύρια του νομού (του Αη Συμιού και της Αγ’-Αγάθης), που οι «αρματωσιές» είναι καθοριστικό πολιτισμικό τους στοιχείο, αρματωμένοι πανηγυριστές υπήρχαν και στο Αγρίνιο εκείνα τα χρόνια.

 

Η φωτογραφία του Εμπρός

 

 

Να σημειώουμε στο σημείο αυτό ότι: Μετά από ένα δημοσιεύμα του Κ. Κώνστα, στο γνωστό περιοδικό γραμμάτων και τεχνών της εποχής “ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ” (τεύχος 695), με τίτλο οι «Αρματωμένοι», ο Μιλτιάδης Τζανής, εκδότης της τοπικής εφημερίδας το Φως του Αγρινίου έστειλε στη Νέα Εστία μια επιστολή στην οποία ανέφερε τα παρακάτω:

Νέα Εστία, τεύχος 698

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Αρματωμένοι του Αγρινίου στο πανηγύρι της Ψηλής Παναγιάς στο Ζαπάντι

AgrinioStories