3 Δεκεμβρίου 2021

Συνέβη στις 31 Οκτωβρίου στο Αγρίνιο

Σήμερα 31 Οκτωβρίου 1960

του Λευτέρη Τηλιγάδα

Είναι η 304η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και υπολείπονται 61 ημέρες για τη λήξη του.
Ο ήλιος θα ανατείλει στις 06:49 και θα δύσει στις 17:27
Γιορτάζουν: Απελλής, Απέλλης, Αμπλίος, Αμπλία, Νάρκισος, Νάρκισσος, Αριστόβουλος, Αριστοβούλη, Στρατονίκη, Στρατή, Νίκη.

1929: Δίκη Καπνεργατών
1960: Απαγόρευση συμφωνητικών αγοροπωλησίας για το «τσεμπέλι 32» παραγωγής ’61

31 Οκτωβρίου 1929

Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη δίκη των καπνεργατών που εξεγέρθηκαν στο Αγρίνιο στις 10 Οκτωβρίου του 1929. Σ’ αυτή καταδικάστηκαν οι καπνεργάτες Γερομήτσος, Βασιλείου και Κροκίδας σε 11 χρόνια φυλάκισης και 24 μήνες εξορίας. Καταδικάστηκαν επίσης ερήμην σε 52 χρόνια φυλάκιση και 78 μήνες (συνολικά) εξορία οι: Θεμελής, Τσακλατήρας, Κατσικιώτης, Κορτσής, Ντούβα, Σωτηράκης, Τούμπας, Ντούκας, Τριανταφύλλου, Μπαλούμπας, Πιστολιάς, και Ζουρδής. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, φύλ. 1.11.1929, έκδοση 2η, Σελίδα 4)

 

 

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι στις 10 Οκτωβρίου εκέινης της χρονιάς στο Αγρίνιο είχε πραγματοποιηθεί δυναμικό συλλαλητήριο των καπνεργατών με οδοφράγματα στους δρόμους και χρήση των όπλων από την χωροφυλάκη όπως μπορείτε να δείτε και στο πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη που ακολουθεί:

 

 

Οι συλληφθέντες στα παραπάνω επεισόδια κρατήθηκαν στις φυλακές του Μεσολογγίου (τις οποίες βλέπετε στην φωτογραφία της ανάρτησης αλλά και στην παρακάτω φωτογραφία) και δικάστηκαν σε δύο δίκες. Η πρώτη έγινε στις 13 Οκτωβρίου και η δεύτερη στις 31 Οκτωβρίου του 1929.

 

 

 

31 Οκτωβρίου 1960

Με πράξη του Υπ. Συμβ. απαγορεύθηκαν τα συμφωνητικά αγοροπωλησίας ανάμεσα σε καπνοπαραγωγούς και καπνοβιομηχάνους για την ποικιλία του καπνού «τσεμπέλι 32» παραγωγής ’61, που είχε παραχθεί, για να αντικαταστήσει την ποικιλία «Μυρωδάτα Αγρινίου». (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, φύλ. 31.11.1960, Σελ.7).

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Μερική άποψη του Μεσολογγίου στις αρχές του 20ου αιώνα. Δεξιά και περίπου στο κέντρο είναι οι φυλακές του Μεσολογγίου (το κάθετο ορθογώνιο κτίριο), οι οποίες ήταν το σπίτι του οπλαρχηγού Μακρή. Το σπίτι ήταν στη θέση που βρίσκεται σήμερα η παιδική χαρά, απέναντι από το ξενοδοχείο Liberty. Eκεί λειτούργησαν οι πρώτες φυλακές του Μεσολογγίου, όπου κρατούνταν οι ποινικοί κρατούμενοι, ενώ απέναντι βρισκόταν ο στρατώνας. Ο Μακρής μεταβίβασε το σπίτι στον δευτερότοκο γιό του και εκείνος το ενοικίασε στο δημόσιο, που το χρησιμοποίησε ως φυλακή. Μέχρι να χτιστούν οι φυλακές της Αγίας Τριάδας στο Αγρίνιο εκεί καρτήθηκαν πολλοί καπνεργάτες του Αγρινίου, οι οποίοι είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των καπνεργατικών αγώνων στο Αγρίνιο.


AgrinioStories| Πηγή: Αρχείον Αγρινίου