18 Μαΐου 2022

Συνέβη στις 29 Οκτωβρίου στο Αγρίνιο

Σήμερα 29 Οκτωβρίου 2021

   • του Λευτέρη Τηλιγάδα

Είναι η 302η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και υπολείπονται 63 ημέρες για τη λήξη του.
Ο ήλιος θα ανατείλει στις 07:47 και θα δύσει στις 18:29 
Γιορτάζουν: Αβραάμ, Αβραμία, Μελιτίνος, Μελιτινή, Μελιτίνη, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα, Μελιτίνος, Μελίνα, Μελιτίνη, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Αναστασία, Νατάσα, Νατάσσα, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα.

1905: Αύξηση της φορολογίας στα εισαγώγιμα καπνά της χώρας στην Αίγυπτο
1921: Οι καπνοπαραγωγοί του Αγρινίου και το εισαγώμενο συνάλλαγμα
1926: Ο Καφαντάρης στο Αγρίνιο
1944: Οι πρώτες και τελευταίες εκλογες της Λαικής Αυτοδιοίκησης στην πόλη

29 Οκτωβρίου 1905

Το 1905 η Αίγυπτος νομοθέτησε την αύξηση της φορολογίας στα εισαγώγιμα καπνά της χώρας, με αποτέλεσμα ο καπνεμπορικός κόσμος της Ελλάδας να βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Στο Βάλτο, το Αγρίνιο, σύμφωνα με το Εμπρός (φύλλο της 29ης Οκτωβρίου 1905) και το Μεσολόγγι θα συγκροτηθούν συλλαλητήρια, στα οποία θα γίνουν δεκτά ψηφίσματα προς την Κυβέρνηση, με τα οποία θα την παρακαλούν να ζητήσει από την αιγυπτιακή Κυβέρνηση ευνοϊκότερους όρους για το ελληνικό καπνεμπόριο

 

29 Οκτωβρίου 1921

Πρίν από εκατό χρόνια με τηλεγραφήματα στο υπουργείο της Εθνικής Οικονομίας οι καπνοπαραγωγοί του Αγρινίου ζητούσαν να επιτραπεί η κράτηση του εισαγόμενου συναλλάγματος για λογαριασμό τους και να απαγορευθεί η εξαργύρωσή του λόγω της πτώσης της τιμής του μάρκου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας το υπουργείο θα απορρίψει αυτή την αίτηση.

 

29 Οκτωβρίου 1926

Ο αρχηγός των Προοδευτικών Φιλελευθέρων Καφαντάρης, έφθασε το απόγευμα με το τρένο στο Αγρίνιο, όπου τον υποδέχθηκαν αρκετοί πολιτικοί του φίλοι. Όταν τα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν μπήκαν στην πόλη, ο πληθυσμός του Αγρινίου σύμφωνα με την (συντηρητική) εφημερίδα άρχισε να τον γιουχάρει. Τα γιουχαΐσματα συνεχίσθηκαν και κατά την εμφάνισή του στον εξώστη από τον οποίο θα μιλούσε. Τα πολιτικά συνθήματα, τα οποία φώναζαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι ήταν: «Κάτω οι δολοφόνοι του στρατού», «Κάτω οι στρατοκράται», και «Αέρα». Οι οπαδοί του Καφαντάρη επιχείρησαν να μετριάσουν τις αντιδράσεις. Τελικά ο Καφαντάρης κατάφερε και μίλησε («κάτωχρος», αναφέρει η εφημερίδα) μέσα σε «αληθές πανδαιμόνιο». (ΣΚΡΙΠ, φύλ. 30.10.1926, Σελ. 4)

 

29 Οκτωβρίου 1944

Στις 29 Οκτωβρίου του 1944 πραγματοποιήθηκαν στο Αγρίνιο οι πρώτες ελεύθερες εκλογές της λαϊκής αυτοδιοίκησης στην ιστορία της πόλης. Οι εκλογές προκυρήχτηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του πρώτου δια βοής εκλεγμένου δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου δύο μέρες μετά την απελευθέρωση της πόλης και τον αφοπλισμό του δοσίλογου Τάγματος Ασφαλείας του Τολιόπουλου. Στα πρακτικά της συνεδρίασης της 16ης Σεπτεμβρίου 1944 διαβάζουμε:

«Το Λαϊκό Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου εκλεγέν διά βοής από το λαό του Αγρινίου στην παλλαϊκή συγκέντρωση στις 14 Σεπτέμβρη 1944 και αποτελούμενο από τους συν. Θανάση Κακογιάννη, Κώστα Καζαντζή, Γιάννη Ροντήρη, Νίκο Καρμανίδη, Νίκο Πολυμερίδη, Χρήστο Μπανιά και Χριστόφορο Καπελλάκη, συνελθόν σε συνεδρίαση σήμερα στις 16 του Σεπτέμβρη του έτους 1944 πήρε τις παρακάτω αποφάσεις:
Τα μέλη του Λαϊκού Δημοτικού Συμβουλίου προήλθαν κατ’ αρχή στην εκλογή του προέδρου Δημάρχου και εξέλεξαν ως Πρόεδρο (Δήμαρχο) τον συναγωνιστή Θανάση Κακογιάννη, ομόφωνα.
Ο πρόεδρος λαβών το λόγο ευχαρίστησε θερμά τα μέλη του Συμβουλίου για την εκλογή του και επρότεινε την συγκρότηση συνοικιακών – ενοριακών επιτροπών αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον Κώδικα της Αυτοδιοίκησης αναλύοντας και διαφωτίζοντας το Λαϊκό Συμβούλιο πάνω στον τρόπο της συγκρότησης των επιτροπών αυτών, για τις αρμοδιότητές τους κ.λπ.
Όλα τα μέλη ομόφωνα επιδοκιμάζουν.
Προτείνει κατόπιν ο Πρόεδρος ότι οι επιτροπές πρέπει να εκλεγούν δημοκρατικά από συγκέντρωση του λαού των συνοικιών διά βοής και να παραμείνουν ως τις 29 του Οκτώβρη που θα εκλεγούν από ψηφοφορία με ψηφοδέλτιο, όπως ορίζει ο κώδικας.
Όλα τα μέλη του Συμβουλίου επικροτούν την πρόταση του συν. Προέδρου και εγκρίνουν να προβή ο ίδιος στη συγκρότηση των επιτροπών αυτών, πηγαίνοντας και μιλώντας στις συνοικίες, όπου να αναπτύξη τους σκοπούς των επιτροπών.
Οι επιτροπές που θα συγκροτηθούν ορίζει πως είναι οι παρακάτω: 1) Λαϊκή Επιτροπή Συνοικισμών, 2) Αγίου Σωτήρα, 3) Αγίου Χριστοφόρου, 4) Αγίου Γεωργίου, 5) Αγίου Δημητρίου και 6) Ζωοδόχου Πηγής. Κάθε επιτροπή θα είναι 18μελής και θα έχει υποεπιτροπές Λαϊκής Ασφάλειας, σχολικές, επισιτισμού.»

 

 

Ο Δήμαρχος Κακογιάννης με στελέχη του ΕΑΜ της πόλης του Αγρινίου και δημοτικούς συμβούλους εκείνης της εποχής.

 

Στις 10 Οκτωβρίου του 1944 η εφημερίδα του ΕΑΜ «Φωνή του Λαού», ποιυ εκδόθηκε στην πόλη του Αγρινίου εκείνη τη μέρα, αναφέρετε στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου και στην πρώτη και στην δεύτερη σελίδα εκείνης της έκδοσης.

Στο πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο «οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης» και υπέρτιτλο «29 Οχτώβρη 1944», αφού κάνει μια απαξιωτική αναφορά στον μέχρι εκείνα τα χρόνια θεσμό της αυτοδιοίκησης αναφέρει: «Η αυτοδιοίκησή μας είναι ένας καινούργιος θεσμός, είναι η καινούργια λαϊκή εξουσία. Γεννημένη από τη φωτιά του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου και καθαγιασμένη από αμέτρητες σπονδές αιμάτων είναι το μέσο για τη συνέχιση και ανάπτυξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα ως την πλήρη νίκη του λαού, είναι το μέσο για τη λύση όλων των ζητημάτων από τον ίδιο το λαό. Με την Αυτοδιοίκηση για πρώτη φορά στη νεοελληνική ιστορία ο ελληνικός λαός ανυψώνεται σε κυρίαρχο και νοικοκύρη στο σπίτι του, για πρώτη φορά καταχτάει το δικαίωμα “να κυβερνάει τις τύχες του”».

Στη συνέχεια το άρθρου αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πραγματοποιηθεί αυτή η εκλογική διαδικασία:

«Όλες οι εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις», αναφέρει, «να δώσουνε εξαιρετική βοήθεια στην επιτυχία των εκλογών.

   • Να πάρουν ένα παλαϊκό χαρακτήρα έτσι ώστε με τη συμμετοχή των ανδρών και γυναικών να φτάσουμε στο 100%.
   • Να οργανωθεί εκλογική καμπάνια με βάση α) να λογοδοτήσουν τα παληά όργανα της Αυτοδιοίκησης στις λαϊκές Συνελεύσεις που είναι το μοναδικό κυρίαρχο σώμα ελέγχου β) Να βγει ένα πρόγραμμα δουλεμένο μέσα στις σημερινές δυνατότητες και πάνω στις ανάγκες του λαού.
   • Τα ψηφοδέλτια να είναι ενιαία. Ο καταρτισμός των ψηφοδελτίων να εξασφαλισθεί από πρόσωπα που να είναι δραστήρια, το κύρος τους να είναι αναμφισβήτητο και να αποτελούν εγγυητή για την πραγματοποίηση της ιερής τους αποστολής.

Και καταλήγει: «Τώρα που ο ΕΛΑΣ δαφνοστεφανωμένος τραβά τη λεωφόρο της νίκης η καταχώρηση της λαϊκής κυριαρχίας στο τέλος του πολέμου και κάτω από την ενιαία Εθνική Κυβέρνηση, θα βάλει τη σφραγίδα ολόκληρου του ελληνικού λαού στη νεοελληνική αναγέννηση.»

Εκείνο που προκαλεί όμως έντονη εντύπωση είναι το ρεπορτάζ της δεύτερης σελίδας που αναφέρεται στα εγακίναι του ΕΑΜ εκλογικού κέντρου: Σύμφωνα με την καταγραφή «προχτές Κυριακή τελέστηκαν με επισημότητα τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου στην πόλη μας. Πολύς κόσμος είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του εκλογικού κέντρου θαυμάσια διακοσμημένη από την κεντρική εκλογική επιτροπή και τον απέξω χώρο στην πλατεία Μπέλλου. Μετά τον Αγιασμό των εγκαινίων μίλησε ο αιδεσιμώτατος αρχ. Βενέδικτος Πετράκης και αφού τόνισε τη σημασία των αγώνων του λαού, ευχήθηκε να ευοδωθεί το έργο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού για την απελευθέρωση ολόκληρης της Πατρίδας μας και την κατοχύρωση της Λαοκρατίας.
Η μικτή χορωδία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου τραγούδησε έπειτα επαναστατικά τραγούδια και χειροκροτήθηκε από τους ακροατές.
Προς το λαό του Αγρινίου που είχε συγκεντρωθεί για να γιορτάσει τα εγκαίνια μίλησε από μέρους της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής ο συν. Φώτης Κωλοκοτσάς εξηγώντας την θεμελιώδη διαφορά των σημερινών εκλογών και της σημερινής αυτοδιοίκησης από τον παλιό διοικητικό μηχανισμό, που κατ΄ ευφημισμόν ονομαζόταν αυτοδιοίκηση, καλώντας το λαό της πόλης μας να τρέξει στις κάλπες την ορισμένη μέρα, δείχνοντας έτσι πως κατανοεί και θα συμβάλη στην κατοχύρωση των λαϊκών κατακτήσεων.
Η συν. Γεωργία Μαστρογιάννη τόνισε την προνομιακή θέση που κατέχτησε με τους αγώνες της στο Λαϊκό Κράτος εξισούμενη στα δικαιώματα με τον άντρα και κάλεσε όλες τις γυναίκες της πόλης μας να ψηφίσουν τους ικανώτερους στις μεθαυριανές εκλογές.»

Αυτά αναφέρουν τα τεκμήρια της ιστορίας αυτής της πόλης. Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης:


AgrinioStories| Πηγή: Αρχείον Αγρινίου