3 Δεκεμβρίου 2021

Συνέβη στις 26 Οκτωβρίου στο Αγρίνιο

Σήμερα 26 Οκτωβρίου 2021

του Λευτέρη Τηλιγάδα

Είναι η 299η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και υπολείπονται 66 ημέρες για τη λήξη του.
Ο ήλιος θα ανατείλει στις 07:44 και θα δύσει στις 18:33
Γιορτάζουν: Γλύκων, Γλυκός, Δημήτριος, Δημήτρης, Δημητρός, Μίμης, Τζίμης, Μήτσος, Δημητράκης, Τζιμάκος, Μητσάκος, Μήτρος, Δήμητρα, Μιμή, Μιμίκα, Δημητρούλα, Δημητρία, Ντίμι, Δήμος, Λέπτινος, Λεπτίνα, Λούππος, Λούππης, Κυπαρισσία, Παρεσίνα, Παρεσσία, Παρέσια, Παρέσσα.

 

1925: Ανδρέας Παναγόπουλος
1940: Το 2/39 σύνταγμα Ευζώνων στο Αγρίνιο
1975: Προγραμματισμός της ΓΕΑ – Αντιπαράθεση των μελών της ΠΕΑΕΑ
για τον εορτασμό της επειτείου της ίδρυσης του ΕΑΜ

 

26 Οκτωβρίου 1925

Αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Οκτωβρίου 1925 ο Αντρέας Παναγόπουλος αναλαμβάνει δήμαρχος τον Δήμο Αγρινίου. Ήταν γιος του καπνέμπορου Τάσου Παναγόπουλου από τα Καλάβρυτα και της Σπυριδούλας Αντωνοπούλου από το Αγρίνιο. Αδέρφια του ήταν ο Κώστας, ο Μενέλαος, ο Αχιλλέας, η Τασία, η Γεωργία, η Κατίνα, η Ιουλία και η Ερασμία, γυναίκα του γιατρού Κ. Δημάδη και μητέρα της Μαρίας Δημάδη.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του (1900) ανέλαβε την καπνεμπορική επιχείρηση επεκτείνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα τις δραστηριότητες της με εξαγωγές στη Γερμανία και αργότερα με την British – American Tobacco Company. Όταν ο Ανδρέας αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα στη δημαρχία Αγρινίου η εταιρεία διευρύνθηκε με την συμμετοχή του γαμπρού τους Γιάννη Ροντήρη.

Γυναίκα του Ροντήρη ήταν η λιλή Πανταζίδου με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: την Μαρία και Τάσσο.

Επί δημαρχίας του συνέβηκε μια πραγματική «κοσμογονία» στην πόλη του Αγρινίου και το όνομά του θα το συναντήσουμε πολλές φορές μέσα σε αυτή την ημερολογιακή αναδρομή. (Μεταξούλα Μανικάρου – Χρυσούλα Σπυρέλη. Δήμαρχοι και Δημαρχίες, εκδόσεις το Δόντι)

 

26 Οκτωβρίου 1940

«Πρώτος σταθμός μετά την αναχώρηση του 2/39 συντάγματος Ευζώνων από το Μεσολόγγι στις 25 Οκτωβρίου 1940 για το μέτωπο ήταν το Αγρίνιο. ήταν το Αγρίνιο, το οποίο προβλεπόταν ως Κέντρο Ανεφοδιασμού Πυρομαχικών του Μετώπου της Ηπείρου. Η μεταφορά του Συντάγματος έγινε σιδηροδρομικώς για τους οπλίτες και οδικώς για τα μεταγωγικά, κάτω από καταρρακτώδη βροχή.
Η μετακίνηση στο Αγρίνιο περατώθηκε στις 26 Οκτωβρίου, και σ’ αυτές τις δύο μέρες της παραμονής του εκεί (26 και 27 Οκτωβρίου) τα συγκεντρωμένα πλήθη των Αγρινιωτών ξεσπούσαν σε ζωηρές επευφημίες και εκδήλωναν τον ενθουσιασμό τους ποικιλοτρόπως, ιδίως τη δεύτερη μέρα που έφθασε το Επιτελείο του Συντάγματος με την πολεμική του σημαία.
Η πρώτη συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης (όπου ένα φορτωμένο μουλάρι αφηνίασε και σκότωσε τον γιατρό Κ. Δημάδη, πατέρα της Μαρίας Δημάδη) και μέσω της οδού Παπαστράτου στρατοπέδευσε στον Άγιο Κωνσταντίνο.» (αρχείο Αγρινίου, τεύχος 20, σελίδα 4)

 

Οι αξιωματικοί του 2/39. Όρθιος, πρώτος από αριστερά, ο λοχαγός Γ. Ζωιτάκης, αντιβασιλέας την περίοδο της Χούντας Όρθιος, τέταρτος από δεξιά (με λευκή στολή), ο λοχαγός Κ. Παπαγεωργίου, Στρ. Διοικητής του Ι Τάγ/τος του 2/39 Συντ/τος του ΕΛΑΣ

 

26 Οκτωβρίου 1975

Δύο ειδήσεις στο φύλλο του Ριζοσπάστη εκείνης της ημέρας μας δίνουν κάποια στοιχεία και για τις σχέσεις των δύο κομμάτων της αριστεράς εκείνης της εποχής, καθώς και για την πολιτιστική κίνηση στο Αγρίνιο το φθινόπωρο του 1975

«Διαλέξεις συζητήσεις στο Αγρίνιο.

Η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου στην προσπάθεια της να συμβάλει στο ανέβασμα της πνευματικής και πολιτιστικής στάθμης της πόλης παράλληλα με τις διαλέξεις που οργανώνει προγραμματίζει από τα μέσα του Νοέμβρη συναντήσεις δεκαπενθήμερες όπου ειδικευμένοι εισηγητές θα παρουσιάζουν επιστημονικά καλλιτεχνικά και άλλα επίκαιρα θέματα και θα επακολουθεί συζήτηση.

Επίσης το Τμήμα Πνευματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Γυμναστικής εταιρείας Αγρινίου στην προσπάθεια του να προβάλλει νέους καλλιτέχνες οργανώνει έκθεση ζωγραφικής για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Στην έκθεση θα πάρουν μέρος Αιτωλοακαρνάνες ζωγράφοι». (Ριζοσπάστης 26/10/1975 σελ. 4)

Διασπαστικές ενέργειες της Αναθεωρητικής Ομάδας σε επέτειο για το ΕΑΜ

Στις 27 Οκτωβρίου του 1941, ως γνωστόν, ιδρύθηκε στην Αθήνα από το Κομουνιστικό αΚόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΚΕ), το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΕ) και η Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας (ΕΛΔ).

Στις 26 Οκτωβρίου του 1975, ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει μια επιστολή από το Αγρίνιο, την οποία έστειλε ο Πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ στην περιοχή, Παντελής Γκόρτσης, με την οποία ενημέρωνε για τα παρακάτω:

«Αγαπητέ Ριζοσπάστη, παρακαλώ να δημοσιεύσεις το γράμμα μου αυτό για αποκατάσταση της αλήθειας και όχι αυτά που αναφέρουν οι αναθεωρητές, στο φυλλάδιο που κυκλοφόρησαν στο Αγρίνιο, τις παραμονές της εκδήλωσης για την επέτειο του ΕΑΜ. Ισχυρίζονται πως το εδώ παράρτημα της ΠΕΑΕΑ μονοπωλεί το γιορτασμό 34 χρόνων του ΕΑΜ. Να πως έχει το πράγμα:

Στη διοικούσα επιτροπή του Παραρτήματος, δύο μέλη ήταν της Α.Ο. Στην πρώτη συνεδρίασή μας μείναμε σύμφωνοι να γίνει η εκδήλωση από κοινού και νάναι φορέας η αντιστασιακή οργάνωση. Την άλλη μέρα ένας από αυτούς κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση και έθεσε θέμα για σχηματισμό της επιτροπής πρωτοβουλίας από παράγοντες κι από αστικά κόμματα, για το γιορτασμό του ΕΑΜ. Επίσης πρότεινε να μην μιλήσει ο πρόεδρος του Παραρτήματος, ούτε ο σ. Ζαφειρόπουλος, από μέρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και των θυμάτων Γερμανικής Κατοχής. Γι αυτό πρότειναν ανθρώπους μη μέλη μας και ξένους προς εμάς. Κατέφυγον μάλιστα σε δημοτικούς παράγοντες για να μας πείσουν με το δικαιολογητικό πως έτσι η συγκέντρωση θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία.

Αυτά δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτά και δήλωσαν ότι αποχωρούν και δεν έχουν καμία συνεργασία μαζί μας. Προσπάθησαν με αυτόν τον τρόπο να σαμποτάρουν τη συγκέντρωση μας.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ
Παντελής Γκόρτσης»

 

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Η Φωτογραφία δημοσιεύετηκε στο 20 τεύχος του αρχείου Αγρινίου, τεύχος 20, σελίδα 5 και ανήκει στο οικογενειακό αρχείο του Ιπποκράτη Μπιρμπίλη.


AgrinioStories| Πηγή: Αρχείον Αγρινίου