3 Δεκεμβρίου 2021

Συνέβη στις 2 Νοεμβρίου 1925 στο Αγρίνιο

Σήμερα 2 Νοεμβρίου 2021

του Λευτέρη Τηλιγάδα

Είναι η 306η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και υπολείπονται 59 ημέρες για τη λήξη του.
Ο ήλιος θα ανατείλει στις 06:51 και θα δύσει στις 17:25
Γιορτάζουν: Ακίνδυνος, Ακίνδυνη, Ανεμπόδιστος, Ανεμπόδιστη, Αφθόνιος, Αφθονία, Ελπιδηφόρος, Ελπιδοφόρος, Ελπιδηφόρα, Ελπιδοφόρα, Πήγασος, Πηγάσιος, Πηγασία

1925: Μία δίκη που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα
για ένα έγκλημα που συνέβη στο Σοροβίλι (σημερινή Κοινότητα Στράτου)
και σημάδεψε ολόκληρη την τοπική κοινωνία και τον Δήμαρχό της

2 Νοεμβρίου 1925

Πρώτη μέρα της δίκης στο Στρατοδικείο της Πάτρας, των κατηγορουμένων Κόκκιου και Ζέμα, για τη δολοφονία των καπνεμπόρων Κουζέλη και Κατσιμπίνη. Η δολοφονία πραγματοποιήθηκε το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου του 1924. Ο πρώτος που συνέλαβαν ως ύποπτο οι αρχές ήταν ο Π. Γαλανόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στραγγαλισμένος μέσα στο κρατητήριο της υποδιοίκησης χωροφυλακής μετά από την πάροδο μερικών ημερών και εφόσον αποφάσισε να ομολογήσει όλα όσα ήξερε για την υπόθεση. Ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας κατηγορήθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου, Στάθης Μπέλλος, γιατί οι δολοφονημένοι ήταν «λυσσώδεις πολιτικοί του αντίπαλοι»

Τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα η πόλη του Αγρινίου εξακολούθησε να ταλαιπωρείται στην καθημερινή της ζωή, από τους αργόσχολους συνήθως παλικαράδες, κατάλοιπα της εποχής της αντιμαχίας Βραχωριτών και Σουλιωτών. Τα επεισόδια στα «Καφέ Αμάν», τα ταβερνεία και οι καυγάδες στο παζάρι ήταν το περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελισσόταν η κοινωνική ζωή της πόλης και δεν ήταν καθόλου φρόνιμο οι φιλήσυχοι νοικοκυραίοι της πόλης να κυκλοφορούν μονάχοι τους στα σκοτεινά στενά σοκάκια της πόλης με το που έπεφτε το σκοτάδι.

Τον Επαμεινώνδα Παναγόπουλο, αναφέρει ο Ευάγγελος Παπαστράτος, τον σκότωσε «ένας από αυτούς που συνήθιζαν τότε να οπλοφορούν ελεύθερα με μαχαίρια και κουμπούρια και που για ψύλλου πήδημα, όταν νόμιζαν πως κάποιος τους μίλησε άσκημα ή τους πρόσβαλε, τραβούσαν από το σελάχι το μαχαίρι ή το κουμπούρι και σκοτώναν τον κόσμο άδικα. Είχαν πάντα την ελπίδα πως, με τα πολιτικά μέσα που διέθεταν, θα κατορθώναν να ξεφύγουν την τιμωρία, γιατί οι πολιτικοί εκείνη την εποχή, φρόντιζαν να κολακεύουν όλα τα κακοποιά στοιχεία, που, τρομοκρατώντας τον κοσμάκη, έπαιζαν σημαντικό ρόλο στις εκλογές».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, με αυτά τα κοινωνικά ήθη, αρκετές ήταν οι δολοφονίες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή. Εκτός από τη δολοφονία του Παναγόπουλου στην οποία αναφερθήκαμε είχαμε τη δολοφονία του καθηγητή Αγγελίδη, που απασχόλησε σημαντικά την κοινωνία της πόλης, καθώς και τη δολοφονία των καπνεμπόρων Κατσιμπίνη και Κουζέλη, κοντά στον Αχελώο, για την οποία κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός ο πρώην δήμαρχος του Αγρινίου Βασίλης Μπέλλος.

Το έγκλημα έγινε το 1924 και η τρίτη σε σειρά δίκη (μετά από δύο αναβολές) των κατηγορουμένων Κόκιου και Ζέμα, ολοκληρώθηκε το Μάρτη του 1926.

Στις 2 Νοεμβρίου του 1925 ξεκίνησε η πρώτη δίκη αυτής της σειράς, η οποία αναβλήθηκε, για να ειδοποιηθούν και να προσέλθουν σε αυτή ορισμένοι βασικοί μάρτυρες, οι οποίοι δεν είχαν κληθεί σ΄αυτή. για να Το ενδιαφέρον της τοπικής, και όχι μόνο, κοινωνίας ήταν τόσο έντονο που η ημερήσια εφημερίδα ΣΚΡΙΠ με συνεχές ρεπορτάζ όλες τις μέρες της διεξαγωγής της παρακολού-θησε από κοντά τις καταθέσεις και τις μαρτυρίες όλων όσων κλήθηκαν και μας κληροδότησε με ένα υλικό πλούσιου κοινωνι-ολογικού ενδιαφέροντος, η σωστή αξιοποίηση του οποίου, μπορεί να βοηθήσει, θεωρούμε, στην καλύτερη προσέγγιση εκείνης της εποχής.

Η δίκη όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω πρωτοσέλιδο του ΕΜΠΡΟΣ της 5.11.1925, καθώς και στη συνέχεια του στην 2η σελίδα που έπεται αναβληθηκε.

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης:


AgrinioStories| Πηγή: Αρχείον Αγρινίου