3 Δεκεμβρίου 2021

Συνέβη στις 11 Νοεμβρίου στο Αγρίνιο

Σήμερα 11 Νοεμβρίου 2021

του Λευτέρη Τηλιγάδα

Είναι η 315η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και υπολείπονται 50 ημέρες για τη λήξη του.
Ο ήλιος θα ανατείλει στις 07:01 και θα δύσει στις 17:16
Γιορτάζουν: Μηνάς, Βικέντιος, Βικέντης, Βικεντία, Βίκτωρ, Βίκτωρας, Βίκτορας, Βικτωρία, Βικτορία, Δράκων, Δράκοντας, Δράκος, Δρακούλης, Δρακούλα.

1934: Στη Γερουσία το νομοσχέδιο για την ίδρυση Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο
1959: Ο Υπουργός Εργασίας Αριστείδης Δημητράτος στο Αγρίνιο

11 Νοεμβρίου 1934

Όπως είναι γνωστό, την 11η Ιουνίου του 1821 το Βραχώρι, που αποτελούσε ισχυρό διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής διοίκησης, αλώθηκε από τους εξεγερμένους οπλαρχηγούς του Ξηρομέρου, του Βάλτου, του Ζυγού και του Απόκουρου. Ένα χρόνο σχεδόν μετά, στις 24-2-1822 συστήθηκε στο Βραχώρι προσωρινή Διοίκηση με την ονομασία «Γερουσία της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος». Μια από τις πρώτες πράξεις της Γερουσίας ήταν η ιδρύση του «Κριτηρίου», ενός δικαστηρίου δηλαδή, σκοπός του οποίου ήταν η επίλυση όλων των διαφορών. Με την κατάργηση όμως της Γερουσίας της Δυτικής Ελλάδος καταργήθηκε και το «Κριτήριο» και ολόκληρη η σημερινή περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αγρινίου (δηλαδή τα Ειρηνοδικεία Αγρινίου, Βάλτου κλπ), έγιναν τμήμα της περιφερείας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου.

Πρώτα δείγματα της διεκδίκησης της αγρινιώτικης κοινωνίας για τη λειτουργίας Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο βρίσκουμε στο φύλλο της 4ης Σεπτεμβρίου του 1885, της εφημερίδας «Τριχωνία» του Γιάννη Ρόκκου. όπου  μεταξύ άλλων, διαβάζουμε«[…] απαιτεί και θα απαιτήση να συσταθή τουλάχιστον έν Γυμνάσιον και έν Πρωτοδικείον […] όχι ως ρουσφέτι ή μποναμά, αλλ’ ως αυτό καθ εαυτό δίκαιον […]»

Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1930, οι Αγρινιώτες δικηγόροι που υπάγονταν στο Δικηγορικό σύλλογο Μεσολογγίου, μεμονωμένα και όχι συλλογικά, αφού το συμφέρον των δικηγόρων του Μεσολογγίου ήταν διαφορετικό, άρχισαν να διεκδικούν την ίδρυση πρωτοδιεκίου στο Αγρίνιο. Μαζί τους και ο αγρινιώτικος τύπος, καθώς ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, ο οποίος εκείνα τα χρόνια κάλεσε κατ’ επανάληψη  τα μέλη του σε συνέλευσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

 

 

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Γιάννης Βλασόπουλος στην επετειακή εορτή των 82 χρόνων λειτουργίας του η «ίδρυση Πρωτοδικείου Αγρινίου σήμαινε  και τότε όπως και τώρα βέβαια απόσπαση των περιφερειών των ορισμένων Ειρηνοδικείων (εν προκειμένων των περιφερειών των Ειρηνοδικείων Αγρινίου, Κουρήτιδος και Βάλτου), από το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου,  και υπαγωγή τους στο νεοϊδρυόμενο Πρωτοδικείο. Αλλά τότε η διοικητική αυτή μεταβολή συνεπάγονταν αφαίρεση σημαντικότατης δικηγορικής ύλης από τους δικηγόρους του Μεσολογγίου και μεταφορά της, κατ αποκλειστικότητα, στους δικηγόρους Αγρινίου. Και τούτο διότι τότε δεν υπήρχε, όπως σήμερα, δικαίωμα αυτοτελούς παραστάσεως δικηγόρων εξ άλλων Πρωτοδικείων. Το αίτημα λοιπόν τότε δεν ήταν απλώς αίτημα ικανοποιήσεως ενός γοήτρου. Ήταν αίτημα με εξόχως οικονομικές συνέπειες και με αντιτιθέμενα συμφέροντα ανάμεσα, αφ ενός μεν, των δικηγόρων Μεσολογγίου (όπου και έδρευε Δικηγορικός Σύλλογος) και, αφ ετέρου,  των δικηγόρων Αγρινίου που υπάγονταν και αυτοί σε εκείνον τον ίδιο τον δικηγορικό σύλλογο. Τον ΔΣΜ.  Πέραν όμως τούτων στις οικονομικές αυτές συνέπειες πρέπει κανείς να προσθέσει το γεγονός ότι το Μεσολόγγι, ως Πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, βρίσκονταν ψηλότερα στην διοικητική ιεραρχία, ως πρωτεύουσα του Νομού. Και η απήχηση της δοξασμένης ιστορικής εξόδου πρέπει να συνυπολογιστεί.»

Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε και η θέση του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου όπως αυτή εκφράστηκε στις 25 Μαΐου 1930, στην αρχή της ομιλίας του σε συγκέντρωση της πόλης του Αγρινίου για τον εορτασμό των 100 χρόνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής επανάστασης: «Σας ευχαριστώ θερμώς δια την υποδοχήν την οποίαν μου εκάματε», είπε στους συγκεντρωμένους Αγρινιώτες που πήγαν για να τον ακούσουν, «και από την οποίαν είμαι πολύ ενθουσιασμένος και από τα λόγια που μου απηύθυνεν εξ ονόματός σας ο κ. Δήμαρχος. Γνωρίζω τα ζητήματα που σας απασχολούν, μου τα ανέπτυξε ο κ. Νομάρχης από τα υπομνήματα που δι’ αυτού μου υποβάλατε. Ζητείτε Πρωτοδικείον. Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνησις να κάνη παντού Πρωτοδικεία, έχετε έναν τόπον ο οποίος οργά εις πρόοδον και θα ήτο λυπηρόν να σκεφθή κανείς ότι περιμένει να προοδεύσει από το Πρωτοδικείον. Σας λέγω, λοιπόν, δια το Πρωτοδικείον όχι».

Το 1934 τον Νοέμβριο όμως, είχε ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου» και με πρωταγωνιστές τον Αγρινιώτη Υπουργό των Οικονομικών Αθανάσιο Παπαθανάση, και τον βουλευτή του Θέρμου Γιάννη Νικολίτσα, ήρθε στη Γερουσία της Ελλάδας ένα νομοσχέδιο το οποίο νομοθετούσε την ίδρυση πρωτοδικείου στο Αγρίνιο.

Το γεγονός αυτός τάραξε τα νερά και στις δύο αιτωλικές πόλεις. Ιδρύθηκαν επιτροπές και στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι, οι οποίες αγωνίστηκαν για τα συμφέροντα της πόλης τους η καθεμιά.

Ένα σημαντικό δείγμα αυτής της αντιπαράθεσης δημοσίευσε στην εφημερίδα ΦΩΣ της 11ης Νοεμβρίου του 1934 ο Μιλτιάδης Τζάνης, ο οποίος ήταν ένας από αυτούς που συμμετείχαν στην επιτροπή της διεκδίκησης του Πρωτοδικείου για το Αγρίνιο. Δείτε ΕΔΩ εκείνο το δημοσίευμα

11 Νοεμβρίου 1959

Από τη στήλη «Ελευθεροστομίες» της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: «Ομιλών στο Αγρίνιο ο κ. Υπουργός Εργασίας (Αριστείδης Δημητράτος) εισήλθε πλησίστιος εις ξένα αμπελοχώραφα. Ωμίλησε περί καπνικού και οι-κονομικής σταθερότητος και βελτιώσεως της εθνικής οικονομίας.
– Για την ανεργία που μας δέρνει, δεν θα μας πεις τίποτα κ. Υπουργέ, εφώναξε κάποιος εκ του ακροατηρίου.
Δι’ αυτή όμως θα ομιλήσουν οι κ. κ. Δερτιλής και Πρωτοπαπαδάκης, καταπατώντας, δικαίως πλέον κι αυτοί τα αμπελοχώραφα του κ. Δημητράτου. (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλ. 13.11.1959, Σελ. 2)

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Το δικαστικό μέγαρο Αγρινίου σήμερα


AgrinioStories| Πηγή: Αρχείον Αγρινίου