11 Αυγούστου 2022

Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ… 1ῃ Οκτωβρίου

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα

Διορίζεται Δήμαρχος Αγρινίου, ο Αθανάσιος Τσακανίκας

1 Οκτωβρίου 1858

Με το Βασιλικό διάταγμα της 1ης Οκτωβρίου 1858, διορίζεται Δήμαρχος Αγρινίου, ο Αθανάσιος Τσακανίκας. Απολύθηκε, πάλι με Βασιλικό διάταγμα, στις 30 Δεκεμβρίου 1864.

 

Στέγαση του εργοστασίου φωτισμού

1 Οκτωβρίου 1926

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου εγκρίνει την εισήγηση του Δημάρχου Ανδρέα Παναγόπουλου με την οποία ζητούσε να προβεί ο Δήμος στη στέγαση του εργοστασίου φωτισμού (με ασετιλίνη) της πόλης του Αγρινίου με φύλλα τσίγκου και ψηφίζει ομόφωνα πίστωση 3. 800 δρχ για το συγκεκριμένο έργο, την οποία καταλογίζει σε βάρος των υπόχρεων ηλεκτρολόγων, Σουβαλιώτη και Στυλιανίδη.

 

 

 

Επανιδρύεται ο Μουσικός Σύλλογος Ορφέας

1 Οκτωβρίου 1932

Με την αρωγή του Δήμου Αγρινίου επανιδρύεται ο Μουσικός Σύλλογος Ορφέας.
Πρόεδρος του νέου Νομικού Προσώπου είναι ο Δήμαρχος Αγρινίου Ανδρέας Παναγόπουλος, αντιπρόεδρος, ο  Μιλτιάδης Τζάνης, γενικός γραμματέας, ο Γιώργος Τζωρτζόπουλος, ταμίας, ο ταμίας του Δήμου, Γιαννακόπουλος, ειδικός γραμματέας ο τμηματάρχης του Δήμου Χριστόφορος Γεροβασίλης και ειδικός έφορος, ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η ίδρυση του μουσικού συλλόγου «ΟΡΦΕΥΣ» τοποθετείται γύρω στο 1890, σιγά – σιγά όμως και με την πάροδο του χρόνου η λειτουργία του αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα, έτσι ώστε να χρειαστεί ο Δήμος Αγρινίου να επιχειρήσει να αναλάβει τη συντήρηση του, όπως προκύπτει από την τοπική εφημερίδα το φως του Αγρινίου εκείνης της εποχής.

 


Πηγή: αρχείον Αγρινίου
Πηγή της φωτογραφίας της ανάρτησης,
το λεύκωμα του Αριστείδη Μπαρχαμπά, «Το Αγρίνιο Κάποτε», εκδόσεις ergo, σελ. 141.