28 Σεπτεμβρίου 2022

Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 4ῃ Οκτωβρίου

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα

 

Σήμερα

Είναι η 277η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και υπολείπονται 88 ημέρες για τη λήξη του.
Ο ήλιος θα ανατείλει στις 07:23 και θα δύσει στις 19:05
Γιορτάζουν: Βερίνα, Βερίνη, Βέρα, Βερούλα, Βερούλη, Ιερόθεος Καλλισθένης, Καλλισθένη


Γεγονότα

«H σιδηροδρομική γραμμή ανάμεσα στο Αιτωλικό και τη Σταμνά
παρασύρθηκε από τη βροχή»

4 Οκτωβρίου 1895

Σύμφωνα με τηλεγράφημα που έφτασε από το Αγρίνιο στην εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, το απόγευμα της  4ης Οκτωβρίου 1895, η σιδηροδρομική γραμμή ανάμεσα στο Αιτωλικό και τη Σταμνά παρασύρθηκε από τη βροχή και διακόπηκε η σιδηροδρομική συγκοινωνία μεταξύ Κρυονερίου και Αγρινίου. «Η εταιρεία αμέσως απέστειλεν εργάτας, όπως διορθώσωσι την καταστραφείσαν γραμμήν προς επανάληψιν της συγκοινωνίας», καταλήγει η είδηση που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 6ης Οκτωβρίου 1895 (σελίδα 3)

 

Ο σταθμός του Αιτωλικού

«Άγρια οικογενειακή τραγωδία»

4 Οκτωβρίου 1953

 «Άγρια οικογενειακή τραγωδία έλαβε χώρα» το μεσημέρι της Κυριακής στη συνοικία του Αγ. Χριστοφόρου. Την ώρα του μεσημεριανού τραπεζιού, ο μαχαιροποιός, Ηλίας Μαστρογεωργίου, ενώ έτρωγε μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία ανήλικα παιδιά του, ξαφνικά και χωρίς να προηγηθεί φιλονικία, άρπαξε το μαχαίρι και άρχισε να κτυπά μ’ αυτό τη γυναίκα του στο στήθος της. Η γυναίκα αιμόφυρτος καλούσε σε βοήθεια και τρέχοντας βγήκε από το σπίτι, Ο δράστης την καταδίωξε και κατάφερε να την χτυπήσει άλλες δύο φορές στο κάτω μέρος της οσφυϊκής περιοχής.

«Τρέχουσα και καλούσα εις βοήθειαν η άτυχος Ειρήνη» κατόρθωσε να ξεφύγει και να μπει στο γειτονικό σπίτι του Β. Σκορδόπουλου, στο οποίο δούλευε ως υπηρέτρια και από το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου. Ο δράστης αμέσως μετά την πράξη του κλειδώθηκε στο σπίτι του και κάρφωσε με αλλεπάλληλα χτυπήματα το μαχαίρι στο στήθος, την κοιλιά και τα χέρια του. Ο Χρ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος είδε τον δράστη έσπασε τα τζάμια ενός παραθύρου μπήκε στο σπίτι και κατόρθωσε να του πάρει το μαχαίρι την ώρα που εκείνος το βύθιζε στο λαιμό του. Ο δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ αντίθετα η κατάσταση της γυναίκας του δεν ήταν σοβαρή.

Η υποδιοίκηση της χωροφυλακής Αγρινίου ξεκίνησε τις ανακρίσεις, για να διαλευκάνει το έγκλημα. (EΜΠΡΟΣ, φυλ. 6.10.1953, Σελίδα 1)

 

Η ακριβώς από πάνω φωτογραφία απεικονίζει ένα μέρος της συνοικίας του Αγίου Χριστοφόρου στην οποία αναφέρεται το ρεπιορτάζ, αλλά σε ακόμα παλιότερη χρονολογία.  Είναι ψηφιοποιημένο αντίγραφο της αντίστοιχης αυθεντικής που υπάρχει στο «Ιστορικό και λογοτεχνικό αρχείο» τουΑγρινιώτη συλλέκτη Νίκου Αντωνίου, ο οποίος με πολύ αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του φροντίζει να το εμπλουτίζει συνεχώς. Στην κάτω δεξιά γωνία βλέπουμε μια κεραμοσκεπή κάποιας κατοικίας, τις πολυαναφερόμενες μάντρες της παλιάς πόλης που χωρίζουν μεταξύ τους τις ιδιοκτησίες, τον παλιό Άγιο Χριστόφορο, την κορυφή του Βλοχού πιο πίσω και στο βάθος το Πανιατωλικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα από αυτά τα μαντρωμένα χωράφια (οικόπεδα σε νεώτερους χρόνους και μέρος του αστικού ιστού της πόλης σήμερα), που βλέπουμε στο πρώτο επίπεδο της βάσης του κάδρου οικοδομήθηκε ο νέος ναός του πολυούχου της πόλης Αγίου Χριστοφόρου. Ως γνωστόν, οι εργασίες για την ανέγερσή του ξεκίνησαν το 1923 σε ένα οικόπεδο τριών στρεμμάτων, που χάρισε για το σκοπό αυτό, ο Τάσος Ροκάς και ολοκληρώθηκαν το 1938. Αρχιτέκτονας του ναού ήταν ο Γεώργιος Καρεβέλης.

Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι στην πλαγιά πίσω από τον παλιό Άγιο χρισόφορο δεν υπάρχει ακόμα το δασύλιο.

Πηγή: Αρχείον Αγρινίου


Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας

Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγη αποτέλεσε το θέμα της συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας, που διοργάνωσε το Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία. Οι ομιλητές εστίασαν στα ζητήματα, που αντιμετωπίζουν οι όλο και περισσότεροι άστεγοι, άνθρωποι που διαβιώνουν σε ακατάλληλα καταλύματα, τόσο Έλληνες, όσο πρόσφυγες και μετανάστες, άλλοι που βρίσκονται υπό απειλή έξωσης, αποφυλακισμένοι και λοιποί.
Σύμφωνα με το Βίκτωρα Τσιαφούτη από το ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής), ένα στα δυο δάνεια όλων των κατηγοριών (στεγαστικό, επαγγελματικό, καταναλωτικό, κ.λπ.) βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο “κόκκινο”. «Υπάρχει κόσμος, που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του από οφειλές σε πιστωτικές κάρτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιαφούτης.
Από το 2011 και μετά εκτινάχθηκαν οι υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στο 90%, ενώ μέχρι τότε ήταν ελάχιστες, σημείωσε ο κ. Τσιαφούτης. Επιπλέον, από το 2012 καταργήθηκε ο ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας). Μέχρι το 2015 ίσχυαν κάποια αντανακλαστικά της Πολιτείας για την προστασία της κατοικίας, αλλά σταδιακά άρχισαν να μειώνονται. «Από τις αρχές του 2019 με την κατάργηση του “νόμου Κατσέλη” η προστασία περιορίστηκε πολύ, και από το 2020 δεν υφίσταται κανένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας», υποστήριξε. Σήμερα, το νομοθετικό πλαίσιο κρίνεται από τον κ. Τσιαφούτη «τελειώς ανεπαρκές». Από την αρχή του έτους, ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, αλλά λόγω της πανδημίας έχουν σταματήσει.
Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, σε παρέμβασή του προανήγγειλε, ότι θα δημιουργηθεί επιτροπή με συμμετοχή όλων των φορέων, ώστε ανά δυο χρόνια να γίνεται καταγραφή των αστέγων. Μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται για στήριξη των αστέγων είναι επιδόματα και πρωτοβουλίες για στέγαση και εργασία. Τέλος, προανήγγειλε, πως θα προχωρήσει το κομμάτι της Κοινωνικής Κατοικίας, που αφορά κυρίως αποφυλακισμένους, ανθρώπους στο δρόμο και άλλους.
Πολύ σύντομα, επίσης, περιέγραψε ο κ. Σταμάτης, θα υπογραφεί η σύμβαση της Νέας Εθνικής Στρατηγικής Ρομά, ενώ θα ολοκληρωθεί η καταγραφή του πληθυσμού των Ρομά. Παράλληλα, το υπουργείο θα αιτηθεί πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη βελτίωση των καταυλισμών Ρομά. (Πηγή)

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων και την καλή διαβίωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, η ημέρα γιορτής του Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτης άγιος των ζώων.
Η αποστολή της Παγκόσμια Ημέρας των Ζώων είναι “Να αυξήσει την κατάσταση των ζώων, προκειμένου να βελτιώσει τα πρότυπα καλής διαβίωσης σε όλο τον κόσμο. Το χτίσιμο του εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ενώνει το κίνημα καλής διαβίωσης των ζώων, κινητοποιώντας το σε παγκόσμια δύναμη για να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλα τα ζώα. Γιορτάζεται με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία, την πίστη ή την πολιτική ιδεολογία. Μέσω της αύξησης της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόσμος όπου τα ζώα θα αναγνωρίζονται πάντα ως αισθανόμενα όντα και θα πληρώνεται πλήρη ευγένεια πάντα για τη καλή διαβίωση τους.”
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων προέρχεται από τον Χάινριχ Τσίμερμαν, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 24 Μαρτίου 1925 στο Αθλητικό Παλάτι στο Βερολίνο της Γερμανίας. Πάνω από 5.000 άτομα παρευρέθησαν σε αυτή την πρώτη εκδήλωση. Η εκδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 4 Οκτωβρίου, για να συμπέσει με την ημέρα της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη αγίου της οικολογίας, ωστόσο ο χώρος δεν ήταν διαθέσιμος εκείνη την ημέρα. Η εκδήλωση εορτάστηκε στις 4 Οκτωβρίου για πρώτη φορά το 1929. Αρχικά ο θεσμός εορταζόταν μόνο στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία, όπου ζούσε μια μεγάλη Γερμανική μειονότητα μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε χρόνο ο Τσίμερμαν εργαζόταν ακούραστα για την προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων. Τέλος, σε ένα Συνέδριο Διεθνούς Προστασίας των Ζώων στη Φλωρεντία της Ιταλίας τον Μάιο του 1931 πρότεινε την καθιέρωση της 4ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Η πρόταση εγκρίθηκε ως ψήφισμα και έγινε ομόφωνα δεκτή.
Μερικές φορές αναφέρεται λανθασμένα ότι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων άρχισε το 1931 στο συνέδριο των οικολόγων στη Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου ήθελαν να τονίσουν την δεινή θέση των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.
Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι μια παγκόσμια εκδήλωση που ενώνει το κίνημα προστασίας των ζώων. Επικεφαλής και σημαντικός χρηματοδότης είναι το ίδρυμα Naturewatch από το 2003, ένα ίδρυμα για την καλή διαβίωση των ζώων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου-φέτος δηλαδή, στις 04 Οκτωβρίου 2021. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) με 1.300.000 μέλη παγκοσμίως και στοχεύει στην ανάδειξη του έργου του αρχιτέκτονα, που είναι κομβικής σημασίας για την αστική ανάπτυξη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής και επιλέγοντας κάποιες από τις γραφιστικές αναπαραστάσεις – doodles- της Google για να τιμήσει τους αρχιτέκτονες, κάνουμε αναφορά σε μερικούς από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της ιστορίας.

 

http://Πηγή εικόνας: https://www.archdaily.com/

 

Walter Gropius(1883 -1969)

Ένας από τους πιο σεβαστούς αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα. O Walter Gropius ήταν ένας από τους «πατέρες» του Μοντερνισμού και ιδρυτής του Bauhaus, της γερμανικής καλλιτεχνικής και  αρχιτεκτονικής σχολής, που λειτούργησε την περίοδο 1919-1933. Ο Γερμανός αρχιτέκτονας, γενικά, πίστευε πως οι καλλιτέχνες και οι τεχνίτες πρέπει να έχουν την ίδια, θεμελιακή, αισθητική μόρφωση και ανάπτυξη. Αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις εφαρμοσμένες τέχνες, τη γλυπτική και τη ζωγραφική, είναι όλα τμήματα του οικοδομείν».

 

Πηγή εικόνας: https://www.archdaily.com/

Frank Loyd Wright ( 1867-1959)

Δεν είναι τυχαίο που οκτώ κτίρια του διάσημου Αμερικανού αρχιτέκτονα Frank Loyd Wright έχουν εγγραφεί στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Τα κτίριά του, αποτέλεσαν την εξέλιξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα και συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Με κύρια χαρακτηριστικά τη χωρική χειραγώγηση και αφαίρεση, τις φυσικές μορφές, ο Frank Loyd Wright υποστήριξε την οργανική αρχιτεκτονική ως μια επανερμηνεία και όχι μια μίμηση, του φυσικού κόσμου/χώρου. Κάπως έτσι δήλωνε ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να ενσωματωθεί στον περιβάλλοντα χώρο της όπως ένας ζωντανός οργανισμός, έτσι και ένα κτίριο πρέπει να ενσωματωθεί στην εποχή του, μέσω της δημιουργίας ενός δεσμού με τον ίδιο τον τόπο που θα εγκατασταθεί. Ουσιαστικά, με αυτά τόνιζε ότι το οικοδόμημα, ενεργεί σαν ένα μέρος του περιβάλλοντος ενός οργανισμού, που μπορεί να υπάρχει μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις, και που δεν μπορεί να αποσυναρμολογηθεί ή να συναρμολογηθεί οπουδήποτε αλλού, αποκλίνει εντελώς από την προηγούμενη τεχνογνωσία του αιώνα του, και από τη φιλοσοφία τυποποίησης.

 

Πηγή εικόνας: https://www.archdaily.com/

Ludwig Mies van der Rohe(1886-1969)

Ο ξακουστός αρχιτέκτονας που επηρέασε τις μάζες. Γνωστός μινιμαλιστής  και υπερασπιστής του “less is more” , της αυθεντικότητας-καθαρότητας της φόρμας, της αξίας της κατασκευής και της υλικότητας. Με σταθερή συνέπεια στον σχεδιασμό του, την  συνεχή αναζήτηση του για το ερώτημα ή το πρόβλημα της εποχής του, προσπαθούσε πάντα να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα προβλήματα και να βρει λύσεις σε αυτό που αποκαλούσε την αλήθεια της εποχής. Ο Mies van der Rohe  έλεγε ότι  η αρχιτεκτονική επιτυγχάνεται μέσω ενός συνόλου και όχι μόνο μέσω ενός σχεδίου, που σημαίνει ότι η δομή και η μορφή είναι αλληλένδετα κομμάτια, είναι η σύνδεση των στοιχείων της σύνθεσης. 

Με τις πιο πάνω αναφορές υπογραμμίζουμε το ρόλο της αρχιτεκτονικής και του αρχιτέκτονα, καθώς και την σημασία της διατήρησης όλων των κτιρίων του ως ζωτικού μέρους της καλλιτεχνικής, πολιτιστικής κληρονομιάς. (Πηγή)

 


AgrinioStories