10 Δεκεμβρίου 2022

Συνέντευξη Τύπου για τις φασιστικές επιθέσεις

Καθοδηγούμενες οι φασιστικές επιθέσεις – Στοιχεία για την ταυτότητα των ακροδεξιών
έδωσαν εργατικά σωματεία και σύλλογοι χθες

Τι είπαν οι εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας

Για οργανωμένο σχέδιο δράσης κάνουν λόγο εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας που παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) δίνοντας στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών των φασιστικών επιθέσεων στην Σταυρούπολη και την Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης.

Οι επιθέσεις, καταγγέλλουν, προσιδιάζουν τη δράση της Χρυσής Αυγής, και είχαν στόχο ακόμη και νεκρό. Σκοπός των επιθέσεων είναι να σπείρουν τον φόβο και τον τρόμο στη νεολαία της πόλης, «ειδικά σε μια περίοδο που έχει όλες τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες να οργανώσει τον αγώνα της με καλύτερους όρους ώστε να διεκδικεί μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Να χτυπήσουν το πιο πρωτοπόρο κομμάτι του λαϊκού εργατικού και φοιτητικού μαθητικού κινήματος».

Ο Κυριάκος Τσιαούσης, μέλος του ΔΣ του ΕΚΘ και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ κατήγγειλε πως όλες οι περιπτώσεις που έχουν σημειωθεί αφορούν θρασύδειλες επιθέσεις από πολλά άτομα έναντι λίγων. Τέτοια χαρακτηριστικά είχε η επίθεση όταν 10 με 15 άτομα επιτέθηκαν σε 3 μέλη φοιτητικών συλλόγων που μοίραζαν ανακοινώσεις για την ΕΒΕ.

Ο ίδιος, ανέφερε πως σε όλες τις περιπτώσεις, τα χτυπήματα έγιναν κατόπιν συντονισμού που λάμβανε χώρα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και υπάρχουν χαρακτηριστικές συνομιλίες στο διαδίκτυο πως δείχνουν πως συντονίζουν την επίθεσή τους. Μάλιστα σε μία από τις συνομιλίες αυτές, αναφέρεται ότι στόχος των επιθέσεων είναι να υπάρχει νεκρός.

 

 

  

 

Όλες οι επιθέσεις ειδικά στα σχολεία ήταν «καταδρομικού» χαρακτήρα, με δολοφονικά εργαλεία, όπως έκαναν και τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και, όπως τονίστηκε, ήταν καθοδηγημένες ανθρώπους που βρίσκονταν από έξω και από άλλους «συνδέσμους» τους που βρίσκονταν μέσα. Σύμφωνα με τα σωματεία και τους συλλόγους, έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί οι καθοδηγητές των επιθέσεων.

Μάλιστα κάλεσαν την αστυνομία και την κυβέρνηση να τους συλλάβει αλλιώς, όπως ειπώθηκε, θα προχωρήσουν στη δημοσίευση και άλλων στοιχείων.
Στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε ακόμη πως όλες οι επιθέσεις είχαν ναζιστικό-φασιστικό χαρακτήρα, με τρανταχτό παράδειγμα τους ναζιστικούς χαιρετισμούς μέσα στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Τα θύματα των επιθέσεων δεν έχουν τυχαία χαρακτηριστικά: μέλη φοιτητικών συλλόγων και εκλεγμένοι σε Διοικητικά Συμβούλια, μαθήτρια εκλεγμένη στο 15 μελές και όσοι την προστάτεψαν, πρόσφυγας μαθήτρια από τη Συρία, μέλη της ΚΝΕ που απλά μοίραζαν φυλλάδια και εφημερίδες. Μάλιστα στην περίπτωση της μαθήτριας τα σωματεία υπενθύμισαν ότι πρόκειται για εκλεγμένη στο μαθητικού συμβούλιο του σχολείου και η οποία λίγη ώρα προτού δεχθεί την θρασύδειλη επίθεση είχε το θάρρος να καταγγείλει τις ενέργειες αυτές.

 

 

Οι φοιτητικοί σύλλογοι και τα σωματεία, κατήγγειλαν τη στάση των αστυνομικών αρχών που προσιδιάζει απόλυτα, όπως δήλωσαν, σε όσα έχουμε διαβάσει στις δικογραφίες της ΧΑ. Τα σωματεία και οι φοιτητικοί σύλλογοι έκαναν λόγο για στάση ανοχής και κωλυσιεργίας μέχρι επίθεση σε όσους αντιστέκονται στον φασισμό. Η αστυνομία, σύμφωνα με την καταγγελία, «όχι μόνο δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες ώστε να συλληφθούν αυτοί οι εγκληματίες με συνέπεια να υπάρχει ορατός ο κίνδυνος για νέες επιθέσεις αλλά και με την ανοχή της οι φασίστες μπαινόβγαιναν στα σχολεία. Έφτασαν στο σημείο να πετάνε χημικά στους φοιτητές και να αφήνουν ανενόχλητους τους φασίστες να πετάνε μολότοφ».

Ως αποδεικτικό στοιχείο επιδείχθηκαν οι φωτογραφίες που δείχνουν τους εξωσχολικούς να μπαίνουν και να βγαίνουν στο σχολείο από την πίσω πόρτα μπροστά στους άντρες της ασφάλειας αλλά και άλλες που έδειχναν ότι πριν ξεκινήσει το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην πλατεία Τερψιθέας την περασμένη Τετάρτη «η αστυνομία ενώ ήξερε για ώρα ότι ομάδα 50 φασιστών με μαχαίρια , λοστούς , φωτοβολίδες είχε συγκεντρωθεί στο δημαρχείο Σταυρούπολης και κατευθυνόταν προς την πλατεία ενώ από τις 17:30 έως τις 17:50 είχαν απομακρυνθεί όλες οι αστυνομικές δυνάμεις από την πλατεία». «Η ομάδα φασιστών κινούνταν επί της οδού Ρόδου, ενώ η αστυνομία που υποτίθεται τους παρακολουθούσε επί της οδού Αμπελοκήπων. Άφησε δηλαδή τους φασίστες ανενόχλητους να έρθουν προς την πλατεία για να επιτεθούν στους διαδηλωτές . Αν δεν υπήρχε η αποφασιστική παρέμβαση της περιφρούρησης ίσως εκείνο το απόγευμα να είχαμε θύματα. Η στάση της αστυνομίας είναι εγκληματική» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ευθύνες επέρριψαν και στον διευθυντή του σχολείου, ευθύνες οι οποίες, όπως ειπώθηκε, οφείλουν άμεσα να διερευνηθούν. «Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι υπήρχε ομάδα 50-60 ατόμων που έκανε σουλάτσα μέσα στο σχολείο χωρίς τη βοήθεια ή την ανοχή προσωπικού μέσα από το σχολείο» τόνισε ο Κ. Τσαούσης θέτοντας το εξής ερώτημα: «η πόρτα του σχολείου ανοίγει με ηλεκτρικό μηχανισμό μόνο με την εντολή του θυρωρού ή της υποδιευθύντριας. Την 1η μέρα της επίθεσης προς τους διαδηλωτές των φοιτητικών συλλόγων η πόρτα ως δια μαγείας άνοιξε για να βγει το τάγμα εφόδου μέσα. Τη δεύτερη μέρα που το σχέδιο ήταν η επίθεση μέσα από το σχολείο η πόρτα πάλι ως δια μαγείας ήταν ερμητικά κλειστή. Το αφήνουμε εδώ αυτό και το καταθέτουμε ως ένα τουλάχιστον “περίεργο” περιστατικό».

Τέλος, καταγγέλθηκε η κυβέρνηση που «όχι μόνο δεν καταδικάζει ευθέως τις επιθέσεις και κωλυσιεργεί τις διαδικασίες ώστε να συλληφθούν αυτά τα στοιχεία αλλά στο αποκορύφωμα εξισώνει τους θύτες με τα θύματα. Με την λογική των ίσων αποστάσεων που εν τέλει αθωώνει τους φασίστες μιλάει για ιδεολογικές διαφορές».

 


AgrinioStories | Πηγή