Συλλαλητήριο – Σώστε τις Λίμνες του Αχελώου

Συλλαλητήριο κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών
και λοιπών μονάδων ΑΠΕ στις τεχνητές λίμνες του Αχελώου

Σώστε τις Λίμνες του Αχελώου
Όχι στον νέο ξεριζωμό

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
στις 11.30 το πρωί,  στη γέφυρα Τατάρνας

Η Επιτροπή Αγώνα Ευρυτάνων & Αιτωλοακαρνάνων διοργανώνει Συλλαλητήριο την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 και ώρα 11:30 π.μ., στην γέφυρα Τατάρνας
με κεντρικό σύνθημα «Σώστε τις λίμνες του Αχελώου – Όχι στον νέο ξεριζωμό»

Στην ανακοίνωση κάλεσμα αναφέρει:

«Η Αιτωλοακαρνανία και η Ευρυτανία συνεισφέρουν εδώ και πολλές δεκαετίες στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες κοινωνικές και οικονομικές αντισταθμίσεις. Θυσιάστηκε μια για πάντα ένα τεράστιο τμήμα του θρυλικού ποταμού Αχελώου για την κατασκευή τριών (3) αλλεπάλληλων Υδροηλεκτρικών Σταθμών, ήτοι Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου, οι οποίοι στην ουσία αποτελούν ένα ενιαίο έργο συνολικής ισχύος 440+320+156= 916 MW, γεγονός που σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν έχει συμβεί έως τώρα.

Πέραν της τεράστιας προσφοράς στον εξηλεκτρισμό της χώρας τα φαραωνικά αυτά έργα κανένα άλλο θετικό αντίκτυπο δεν έχουν επιφέρει, καθώς ολόκληρη η γύρω περιοχή έχει ερημοποιηθεί πλήρως. Οι πρωτοφανείς επιπτώσεις των έργων αυτών (30 θανάσιμα δυστυχήματα, αφανισμός 15 χωριών, σεισμοί, κατολισθήσεις, περιβαλλοντική, οικονομική, & κοινωνική υποβάθμιση), συνετέλεσαν στον οριστικό ξεριζωμό της τοπικής κοινωνίας, στην μαζική αστικοποίηση και στην χαριστική βολή του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, στον οποίο δραστηριοποιούνταν οι τότε κάτοικοι. Έκτοτε, η εναπομείνουσα τοπική κοινωνία προσπαθεί διαρκώς να ορθοποδήσει, χρησιμοποιώντας τις ελάχιστες δυνάμεις που της έχουν απομείνει.

Ερχόμενοι όμως στο σήμερα, ακριβώς πάνω στην χρονική στιγμή που δημιουργούνται προοπτικές για την ανάδειξη και την ήπια αξιοποίηση του μοναδικής ομορφιάς λιμναίου τοπίου που κυριαρχεί πλέον στην περιοχή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν δεύτερο ξεριζωμό και μια άνευ προηγουμένου οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑΕ (https://geo.rae.gr) στην ίδια ακριβώς περιοχή σχεδιάζεται να εγκατασταθούν:

  • Πλωτά φωτοβολταϊκά στις τεχνητές λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου
  • Φωτοβολταϊκά στους βοσκοτόπους της Βαλαώρας Αγράφων
  • Αντλησιοταμιεύσεις
  • Ανεμογεννήτριες

Η καταστροφή αυτή θα είναι η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ολόκληρης της υπαίθρου των Δήμων Αγράφων, Αγρινίου και Αμφιλοχίας, καθώς κάθε σπιθαμή γης και κάθε λίτρο νερού, δεσμεύονται μια για πάντα και μετατρέπονται σε αντικείμενα βιομηχανικής δραστηριότητας με μόνο σκοπό το εμπόριο ενέργειας.

Μετάβαση

Για τη διευκόλυνση όσων επιθυμούν να παρευρεθούν στο συλλαλητήριο, θα υπάρξει η δυνατότητα μετακίνησης με λεωφορεία. Οι κρατήσεις θέσεων, ανάλογα με τον τόπο αναχώρησης, γίνονται κατόπιν επικοινωνίας στα αντίστοιχα τηλέφωνα.

Αναχώρηση από:

  • Αγρίνιο: 6946871356, 6941449675
  • Καρπενήσι: 6989995773, 6972717726
  • Αθήνα: 6974792318, 6987743206»