27 Νοεμβρίου 2021

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της «αγοράς» Αγρινίου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εμπόρων του Αγρινίου
στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας της πόλης

 

Συγκεντρώθηκαν στις 9:00 το πρωί οι έμποροι της πόλης του Αγρινίου στο κέντρο της πόλης , όπου διαδήλωσαν την αντίθεση τους στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας και τα οποία σύμφωνα και με τις ανακοίνωσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙΟΥΝ ξανά το λιανικό εμπόριο και οδηγούν στον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων της αγοράς.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, αφού ευχαρίστησε τον εμπορικό κόσμο  τηε πόλης για τη συμμετοχή του στην τρίωρη στάση εργασίας που αποφάσισε η Ομοσπανδία των Εμπορικών Συλλόγων της βορειοδυτικής Ελλάδας, καθώς και όσους παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση της πλατείας Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «για πρώτη φορά υπήρξε πανελλαδική αντίδραση απέναντι στα νέα μέτρα από εμπορικούς συλλόγους και ομοσπονδίες  που με ανακοινώσεις τους γι΄αυτά έστειλαν το ίδιο μήνυμα προς την κυβέρνηση: να πάρει πίσω τα μέτρα που οδηγούν σε αφανισμό τα μικρές επιχειρήσεις της αγοράς».

«Στη διάρκεια των είκοσι μηνών που διαρκεί μέχρι και σήμερα η πανδημία», είπε, «οι μικρές επιχειρήσεις της αγοράς έχουν υποχρεωθεί για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών να παραμένουν κλειστές για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά από την πλευρά της πολιτείας τα μέτρα στήριξης που έλαβαν ήταν δυσανάλογα μικρά σε σχέση με τις μεγάλες συνέπειες που υπέστησαν».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην υπευθυνότητα με την οποία αντιμετώπισε την πανδημία ο εμπορικός κόσμος και οι καταναλωτές:

«Σήμερα», παρατήρησε, «ένα χρόνο ακριβώς μετά το δεύτερο lockdown τον περασμένο Nοέμβριο έχουμε την απόφαση για την εφαρμογή των νέων μέτρων που ισχύουν από το περασμένο Σάββατο και ουσιαστικά είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο άτυπο lockdown. Για ακόμα μια φορά», κατέληξε, «στοχοποιείται το λιανικό εμπόριο»

Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, οι επικεφαλής των παρατάξεων Σταύρος Καμένος, Στέλιος Μερμίγκης, Γιώργος Καραμητσόπουλος, Γιάννης Καρναβιάς (εκπρόσωπος της Λαικής Συσπείρωσης Αγρινίου)

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, επίσης, εξέφρασε τη συμπαράσταση του στις κινητοποιήσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου « Ο ΕΡΜΗΣ» και δήλωσε σχετικά :

«Είναι η κρίσιμη στιγμή να αποδείξουμε ότι  μπορούμε να  στηρίξουμε την τοπική αγορά και  να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

Στεκόμαστε απαρέγκλιτα στο πλευρό των δικών μας ανθρώπων, των συνδημοτών μας εμπόρων και επαγγελματιών που παλεύουν τα τελευταία δύο χρόνια με την επιβίωση από την πανδημία.

Όλη αυτή την περίοδο,  ο εμπορικός κόσμος καταβάλλει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση του covid. Υπέμεινε επί μακρόν τα επώδυνα lockdown με τον μηδενικό τζίρο προσδοκώντας την επιστροφή στην «κανονικότητα». Και όλοι γνωρίζουμε ότιη προστασία των καταναλωτών παραμένει μέχρι  σήμερα  προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Η Δημοτική Αρχή αναντίρρητα υπογράφει  το αίτημα για ανάληψη μέτρων στήριξης και τόνωσης της τοπικής αγοράς. Είναι επιτακτική η ανάγκη αναζήτησης από την Πολιτεία των απαιτούμενων μέτρων  ώστε το λιανικό εμπόριο να αποφύγει «τη διασωλήνωση». Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας και αναλαμβάνουμε την ευθύνη της συμπαράστασης.Όπως τα τελευταία δύο χρόνια, έτσι και τώρα, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία  με τους εμπόρους και τους επαγγελματίες του Δήμου. 

Θα συνεχίσουμε  να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη του εμπορικού κόσμου όπως κάναμε μέχρι σήμερα.

Και δεν ξεχνάμε. Όλοι μαζί,  με ευθύνη και αλληλεγγύη,  κρατάμε όρθια την τοπική αγορά. Δείχνουμε  προτίμηση στα καταστήματα της πόλης, διατηρούμε ζωντανή την τοπική οικονομία και  υποστηρίζουμε τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους».

Με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στις σημερινές κινητοποιήσεις και οι έμποροι της πόλης του Αγρινίου επίκυρωσαν το προχθεσινό ψήφισμα της ΟΕΣΒΔΕΝ:

ΨΗΦΙΣΜΑ   ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

«Συνάδελφοι  και  Συναδέλφισσες,

Για μια ακόμη φορά στη διάρκεια των είκοσι μηνών της πανδημίας με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ξανά το λιανικό εμπόριο .

Με τα μέτρα που έλαβε ΑΔΙΚΕΙ και ΤΙΜΩΡΕΙ και πάλι το Λιανικό εμπόριο, που σε όλη τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης αναμφισβήτητα εφάρμοσε και εξακολουθεί να εφαρμόζει με υποδειγματικό τρόπο τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία.

Για ακόμη μια φορά γίνεται διάκριση μεταξύ του κλάδου των τροφίμων και των μικρών επιχειρήσεων της αγοράς δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των μικρών.

 Είναι απορίας άξιο  πως απαιτείται να γίνεται έλεγχος στα καταστήματα λιανικής όπου ο αριθμός των καταναλωτών είναι ούτως ή άλλως περιορισμένος και να επιτρέπεται η αβίαστη και χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών στα super market – πολυκαταστήματα .

Δεν είμαστε ”χωροφύλακες” να ζητάμε ταυτότητα από τους πελάτες μας και δεν θα παίξουμε τον ρόλο του ελεγκτικού μηχανισμού.

Είναι βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά θα δημιουργήσουν σύγχυση και μείωση στην αγοραστική κίνηση  και θα επιδεινώσουν  το ήδη αρνητικό κλίμα που επικρατεί σε αυτή.

Σε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη περίοδο όπου οι συνάδελφοι προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους η κυβέρνηση αντί για μέτρα στήριξης λαμβάνει μέτρα εξόντωσης τους.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι που συνυπογράφουμε το παρόν ψήφισμα διαμαρτυρίας απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα που αφορούν την αγορά, γιατί η απόφαση αυτή θα ενισχύσει μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα πολυκαταστήματα και θα είναι η χαριστική βολή για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Καλούμε τις Περιφέρειες Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, τους Βουλευτές των Νομών και τους Δημάρχους των πόλεων να πιέσουν την Κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα που πριν λίγες ημέρες αποφάσισε τα οποία  πλήττουν για ακόμη μια φορά τις μικρές επιχειρήσεις της αγοράς.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ  ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΑΓΡΙΝΙΟΥ  – ΑΡΤΑΣ –  ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ – ΘΕΡΜΟΥ –  ΛΕΥΚΑΔΟΣ – ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ»

 


AgrinioStories