Η σύγχρονη μόδα της δολοφονίας χαρακτήρων

Δολοφονία χαρακτήρων ή καλύτερα…
Και ξάφνου το πρόβλημα της χώρας είναι ο Σερβετάλης
- γράφει ο Γιώργος Κατσιπάνος
Το φιλοθεάμων κοινό οι ηθοποιοί, οι τηλεπερσόνες, οι πανελίστες κ.ο.κ. εξεγέρθηκαν γιατί θα μείνουν άνεργοι τόσοι ηθοποιοί και τεχνικοί. Η οποιαδήποτε ενδεχόμενη διαφωνία για την απόφαση του ηθοποιού με επιχειρήματα και κουβέντα είναι θεμιτή. Η προσπάθεια όμως δολοφονίας χαρακτήρα λόγω της πίστης του και της σχέσης του με την εκκλησία είναι τουλάχιστον αθέμιτη.
Δεν πέρασαν ούτε δέκα μέρες από την άγρια δολοφονία χαρακτήρα της Ολλανδής δημοσιογράφου από τα ακροδεξιά τρολ της ΝΔ και τότε μεγάλο μέρος της κοινωνίας εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του σε αυτή την προσπάθεια. Οι ίδιοι όμως που αποδοκίμασαν την απόπειρα εξόντωσης της Ολλανδής τότε κάνουν το ίδιο σήμερα με τον Σερβετάλη.
Να ξεκαθαρίσω ότι κι εγώ είμαι εναντίον της απόφασης του ηθοποιού. Για λόγους που δεν έχουν να κάνουν καθόλου με το δόγμα που ακολουθεί. Η τραγική ειρωνία στην όλη κατάσταση είναι ότι ο ρινόκερος του Ευγένιου Ιονέσκου, είναι ένα εκπληκτικό κείμενο που αναφέρεται σε αυτή ακριβώς την αγριότητα του ανθρώπου και στο μίσος που ξεπηδάει από τα έγκατα της ψυχής του.
Ο Ιονέσκο μας ταξιδεύει στην ιστορία μιας μικρής επαρχιακής πόλης που προσβάλλεται από επιδημία… ρινοκερίτιδας: οι κάτοικοί της μεταμορφώνονται σε άγριους, επιθετικούς ρινόκερους και μόνο ο Μπερανζέ (ο ρόλος που θα έπαιζε ο Σερβετάλης) αρνείται να υποκύψει στη μαζική υστερία και παραμένει, μέχρι τέλους, άνθρωπος. Πρόκειται για μια ευφάνταστη αλληγορία για το φασισμό (γράφτηκε το 1959), αλλά όχι μόνο: ο όχλος, η ψυχολογία της μάζας, η συνήθεια και αποδοχή κάθε τέρατος αλλά και η ευθύνη της προσωπικής αντίστασης είναι τα θέματα που αναδεικνύονται από την πένα του Ιονέσκο. Πόσο επίκαιρο αυτό το έργο, ε;
Το πιο εξοργιστικό είναι ότι βγήκε στα κανάλια ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο Άδωνις Γεωργιάδης για να κατηγορήσει τον Σερβετάλη για αδιαφορία προς τον εργαζόμενο. Αυτό από μόνο του φαίνεται τεράστια φάρσα. Έχουμε λιγάκι μπερδέψει τη βούρτσα με την …οδοντόβουρτσα.
Πριν καταδικάσουμε τον Σερβετάλη για την απώλεια της εργασίας των τεχνικών και των ηθοποιών, ας αναλογιστούμε τι κάναμε ο καθένας από μας όταν πέρναγε το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη που στέρησε και θα στερήσει την εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους. Πως αντιδράσαμε για τους χιλιάδες έμπορους που βλέπει την κίνηση στο μαγαζί τους να πέφτει στα Τάρταρα λόγων αυτών των αλλοπρόσαλλων μέτρων; Πως θα αντισταθούμε στο κλείσιμο τόσων γυμναστηρίων, τόσων καφετεριών, τόσων, τόσων, τόσων…
Είναι γλυκιά η κατακραυγή στους άλλους αλλά ας κάνουμε κάποια στιγμή και την αυτοκριτική μας.
AgrinioStories | Δελτίο Τύπου